Svenska Teatern presenterar en bred repertoar med något för var och en under spelåret 2024-2025. På Stora scenen bjuder vi på storsatsningen Matilda. Det är äntligen dags för klassikernas klassiker Hamlet att inta scenen. I samarbete med DuvTeatern och teaterhögskolan ger vi Livsfarligt på allvar – ett svårtolkat mordmysterium. Och så kan vi utlova en skrattgaranti genom En lysande idé. Svenska Teatern fortsätter att ge stort utrymme för samproduktioner och flera populära gästspel. Totalt femton produktioner uppförs på Svenska Teatern under spelåret.
– Svenska Teatern är en mötesplats öppen för alla. Vi vill sänka tröskeln för att uppleva samtida scenkonst på svenska och jobbar också för att bli en av de mest tillgängliga teatrarna i Finland, säger teaterchef Joachim Thibblin.
– Vi vill utveckla vår teater med öppet sinne och erbjuda olika perspektiv. Publikens upplevelse står alltid i centrum.
Föreställningarna textas till finska, och i år erbjuder vi också engelsk textning till föreställningarna Hamlet och Livsfarligt på allvar, samt svensk syntolkning till föreställningarna Matilda och Hamlet – allt via mobilapplikationen Subtitle Mobile.
Här är hela spelårets reperotar
Matilda
Manus: av Dennis Kelly baserad på boken av Roald Dahl. Musik och sångtexter: Tim Minchin. Regi: Markus Virta.
Premiär 26.9 på Stora scenen. (OBS, presspremiär 25.9)
Nästa storslagna musikal landar snart på Svenska Teatern! Musikalen Matilda, baserad på Roald Dahls bok, är en underhållande musikal om en flicka som, med sin livfulla fantasi och intelligens, vågar göra uppror och förändra världen. Den internationellt erkända musikalen är en av de största produktionerna Svenska Teatern har gjort. I produktionen medverkar sammanlagt 42 skådespelare, varav hälften är barn.
Musikalen handlar om Matilda, en flicka som älskar att läsa böcker och lära sig nya saker. För sina självupptagna föräldrar och den tyranniska rektorn Miss Trunchbull är hon dock ingenting annat än en bråkstake, och tillsammans med sina klasskamrater bestämmer hon sig för att göra revolt mot vuxenvärlden. Matilda har spelat på West End i London sedan 2011, och utöver en fantastisk historia så innehåller musikalen både medryckande och gripande sång- och dansnummer. Helt enkelt en magisk musikal om ett fantastiskt barn!
Medverkande:
Matilda: Alexandra Borgström, Lillian Bui, Lisa Kulmala
Sheri Abaday, Mira Andersson, Antonia Atarah, Lily Ek, Riko Eklundh, Anna Victoria Eriksson, Gustav Gälsing, Pauli Halonen, Sophia Heikkilä, Johan Hwatz, Simon Häger, Jack Johansson, Vilho Karivalo, Heidi Laakso, Frida Lindström, Minja Matikka, Emelie Mecklin, Ella Niinistö, Karl Noremo, Peter Nyberg, Aron Nyman, Nina Palmgren, Davey van Pas, Ellen Pettersson, Pia Piltz, Petra Pääkkönen, Kosmo Salminen, Salma Sarkola, Nella Saarelainen, Nicole Silén, Pontus Simm, Jacob Simojoki, Iina Suomalainen, Erika Ström, Antti Tarvainen, Fela Tuominen, Patel, Sointu Vestman, Aaro Wichmann, Emilia Öhlin + orkester under ledning av Kristian Nyman.
Hamlet
av William Shakespeare. Översättning: Britt G. Hallqvist. Regi: Dritëro Kasapi
Premiär 7.11 på Stora scenen
Världens kanske mest kända teaterstycke, där den unga plågade mannen med dödskallen i handen av många uppfattas som sinnebilden för själva teaterkonsten. Generationer av teatermakare har förmått tolka sin samtid genom Hamlet och skådespelet har gång på gång fått ny aktualitet.
Den internationellt erkända regissören Dritëro Kasapis tolkning fokuserar på den generationskonflikt som finns beskriven i Hamlet och som är aktuell även i vår samtid.
Världen står i brand just nu, både genom flera krig och den ständigt fortskridande klimatkatastrofen. Även i Hamlets värld är det krig och hotet om undergång finns hela tiden i bakgrunden. I Kasapis tolkning står de unga huvudpersonerna Hamlets och Ofelias värderingar och livsåskådning på kant med den äldre generationens själviska och hänsynslösa livsföring och hållningslöshet. Kasapi har komprimerat texten och reducerat rollerna, men alla teman i Hamlet finns kvar och framträder förstärkta av vår samtid i denna vildsinta och brännande tolkning.
Medverkande:
Jesper Fransson – Hamlet
Sonia Haga – Ofelia
Mikael Andersson, Patrick Henriksen, Niklas Åkerfelt, Dennis Nylund, Mitja Sirén och Sophia Heikkilä.
Livsfarligt på allvar! – ett svårtolkat mordmysterium
Idé och text: Arbetsgruppen. Regi och dramaturgi: Mikaela Hasán
Premiär 10.10 på AMOS-scenen
Den nyskrivna pjäsen Livsfarligt på allvar! är ett DuvTeatern samarbete mellan, Konstuniversitetets Teaterhögskola, utbildningsprogrammet i skådespelarkonst (TeaK) och Svenska Teatern. Föreställningen undersöker kreativ tillgänglighet och hur teckenspråk, syntolkning och lättillgänglig kommunikation kan integreras i den konstnärliga helheten. Den kreativa tillgängligheten har utforskats inom ramen för DuvTeaterns projekt “TIKSI – tillgänglighet som konstnärlig strategi och inspiration”.
Två syskon har nyligen förlorat sina föräldrar och nu ska testamentet öppnas. Det urartar snabbt i en huvudlös härva av missförstånd och förvirring och innan vi vet ordet av befinner vi oss mitt i ett mordmysterium.
Ja, du läste rätt. Ett mordmysterium.
Klockan tickar, spänningen stiger. Vem är den skyldiga? Vad är egentligen sant? Vems tolkning ska vi tro på? Och vad krävs för att vi ska förstå varandra? Ingenting är vad det verkar vara, och snart – mycket snart – är det för sent att ångra sig…
Kära publik, håll i hatten och kom ihåg att andas, det är ju trots allt bara teater. Men livsfarlig sådan, på allvar!
I föreställningen talas huvudsakligen svenska. I föreställningen används också finskt och finlandssvenskt teckenspråk. Föreställningens strävan är att integrera syntolkning i manus och ljudvärld samt att ha ett tillgängligt scenspråk. Textning till finska och engelska.
Föreställningen rekommenderas från 12 år
Medverkande: Vega Adsten (TeaK), Silva Belghiti, Josef Donner (TeaK), Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Ellen Hoang, Karolina Karanen, Ida-Lotta Knuuttila, Niko Nordström (TeaK), Sara Sandén, Bella Paasimäki (TeaK), Tanya Palmgren, Elias Simons, Willjam Tigerstedt (TeaK)
En lysande idé
– En livslevande sitcom
Manus: Sébastien Castro, översättning: Gunilla Hemming, regi: Adde Malmberg
Premiär på AMOS:scenen 29.1.2025
Efter att ha svept in publiken i en våg av skratt och förtjusning, och med Molière-priset i bagaget för ”Bästa komedi 2023”, har fransmannen Sébastien Castros pjäs allt som krävs för att bli en oförglömlig upplevelse för hela familjen – dock ej de allra minsta.
Vad gör Måns när han misstänker att hans älskade Vigdis har ihop det med fastighetsmäklaren Didrik?
Och vad händer när en dubbelgångare plötsligt befinner sig i händelsernas centrum, eller är det en tvillingbror som landat i dramat helt oväntat? Har någon dött? Eller varför dyker grannen upp och beklagar sorgen?
Dessa frågor och fler besvaras i den sprudlande farsen En lysande idé – en föreställning där varje skratt är en ledtråd och varje vändning är en ny gåta! Förbered dig på att vad som helst kan hända och att det förmodligen också gör det. Vänta dig inget annat då humormästaren Adde Malmberg står för regin – mannen som också låg bakom succéerna The Play that Goes Wrong och Evigt ung.
Medverkande: Patrick Henriksen, Anna Hultin, Dennis Nylund, Nina Palmgren
Play in a day
– En unik föreställning skapad under 24 h av ungdomar från hela Svenskfinland
Regi: David Sandqvist
Play in a Day är ett teaterprojekt för unga, då det under en helg utarbetas manus och iscensätts en teaterföreställning, som har premiär för publik. Det här görs med professionella skådespelare och konstnärer vid Svenska Teatern tillsammans med Kulturkarnevalen rf. Under helgen 6-7 september samlas ungdomar i åldern 13-19 år från hela Svenskfinland på Svenska Teatern. Deltagarna får arbeta med professionella teaterarbetare och delas in i grupper som fokuserar på olika delar av teaterproduktionen, inklusive dramaturgi, skådespeleri, scenografi, kostymdesign, rekvisita, hår och mask, scenteknik och sociala medier.
Miksi svenska? – infotainment om det svenska språket
Text: Alfred Backa
Textbearbetning: Kristofer Möller och Mikael Andersson. Regi: Kristofer Möller
Urpremiären var 17.11.2023 – Spelperiod 4.9-13.9 2024
På ett underhållande och informativt sätt tar skådespelaren Mikael Andersson publiken med på en snabbfärd genom det svenska språkets historia i Finland. Med stöd av ett skojigt visuellt material reser vi från vikingatiden, genom förryskningen och språkstriderna, fram till dagens Finland.
Miksi svenska? levandegör det svenska språket, ökar lusten hos åskådarna att använda pokkaruotsi istället för pakkoruotsi och skapar en förståelse för vår plats i den nordiska gemenskapen.Miksi svenska? är en interaktiv föreställning som riktar sig till finskspråkiga högstadieelever och studerande på andra stadiet och till företagsgrupper. Föreställningen är delvis tvåspråkig och anpassar sig efter elevernas språkkunskaper. Miksi svenska? passar också utmärkt som en historielektion för svenskspråkiga.
På besök hos småkrypen
En småbarnsföreställning för 1–2-åringar. En interaktiv teaterstund på barnets villkor.
Medverkande: Antonia Atarah, Noona Leppinen och Hellen Willberg
Vi välkomnar alla familjer oberoende av språk. Teaterstunden är icke-verbal. Vi har hittills spelat 62 föreställningar för över 1000 små barn. Under augusti månad fortsätter vi spela föreställningen 1-2-åringar med vuxet sällskap.
Spelas tolv gånger mellan 3-11.8.
Under attack
Manus: Veera Tyhtilä. Regi: Lidia Bäck. Föreställningsdramaturg och översättning till svenska: Nina-Maria Häggblom
Urpremiär 25.2.2025 på NICKEN-scenen
Under attack utspelar sig i Riksdagshusets café där fyra politiker ställs inför en omöjlig uppgift. Staten har blivit mål för en cyberattack, och en okänd hacker presenterar fyra alternativ som lösning på situationen. De fyra politikerna måste samarbeta över partigränserna och tillsammans med publiken välja ett av dessa alternativ, som alla har sina för- och nackdelar.
Föreställningen är inspirerad av escape room-spelens dramaturgi och riktar sig till ungdomar i 14-årsåldern och uppåt. Föreställning är interaktiv, vilket innebär att publikens val påverkar berättelsens vändningar och att varje speltillfälle är unikt. Av denna anledning kommer föreställningen undantagsvis inte att textas till finska.
Medverkande: Mikael Andersson, Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt
Topelius och teatern
– en historisk rundvandring
Spelperiod: 21.8.2024 – 26.11.2024
Zacharias Topelius kan sin teater. Ja, Svenska Teatern är ju nästan hans teater – han var med och grundade den! Vem kunde vara en bättre guide? Vad är hästgången, piphyllan och promenoaren? Vem var Hedvig Charlotta som Topelius beundrade? Varför lämnade han teaterns styrelse? Topelius har svaren!
Följ med på en historisk rundvandring där 1860-talet möter nutiden! Skådespelaren Simon Häger gestaltar Zacharias Topelius som guidar publiken genom teaterhusets färgstarka historia.
Andetag
– Ett samnordiskt samarbete på Svenska Teaterns scen
Regi, dramaturgi och scenografi: Arn-Henrik Blomqvist
Kompositör: Leif Jordansson
Urpremiär 23.10
Inspirerade av Bronnie Wares bok ’The Top Five Regrets of the Dying’ sätter Sirius Teatern, Kompani Nord och The Great Learning Orchestra upp en nyskriven pjäs om vad vi ångrar oss på livets slutraka. Pjäsen är skriven av fyra författare som använt sig av de fem vanligaste sakerna att känna ånger inför. De fyra författarna är Monika Fagerholm, Marcus Rosenlund, Dag Thelander och Frank Skog. Texterna bildar tillsammans en fragmentarisk värld där händelser, möten och människor går samman i en polyrytmisk harmoni.
Föreställningen rytmiseras av musiken av The Great Learning Orchestra.
Medverkande: Johanna af Schultén, Cecilia Paul, Paul Olin, Paul Holländer, Wilhelm Grotenfelt samt två musiker.
Raka Rör!
– En musikal om vänskap och vardag
Manus och regi: Susanna Haavisto, musik: Juha Tikka, svenska översättning: Marika Westerling
Premiär 5.12 på AMOS-scenen
Raka Rör! är en anti-glamourmusikal med scener ur livets fotoalbum. Där finns bilder av lycka, hejdlös vardagskomik och djupaste sorg.
Sångerna handlar om den första kärleken, sömnlösa nätter, leda vid sandlådskanten, etapperna i ett parförhållande och om att börja om på nytt. Raka Rör! är en berättelse om två vänner mitt i vardagens djungel. Vänskapen som finns kvar och bär trots att man tappar bort varann ibland är föreställningens kärna.
I rollerna ses de karismatiska skådespelarna Minna Kettunen-Enberg och Marika Westerling och som musiker mångkonstnärerna Suvi Isotalo och Puro Paju.
Susanna Haavistos texter bjuder på allt från det ömsinta till det rasande och djärva och skapar i samverkan med Juha Tikkas lyhörda tonsättningar stormande tango, festlig samba, nostalgisk pop och känsliga ballader.Kraanat auki! var en succé redan 1995 på Helsingfors stadsteater. Föreställningen har sedan dess uppdaterats för en ny generation och spelas nu första gången på svenska.
KAJ – Karar i arbeit på turné
Spelas på Stora scenen 3 och 4 januari 2025.
Humorgruppen KAJ är tillbaka med ett nytt album och en ny turné. År 2009 bildade tre sextonåriga barnrumpor en humorgrupp, de spelade sina festliga låtar, gjorde sina videor och vips hade femton år gått och de var fullvuxna män med mustascher och bostadslån.
Efter två musikaler och en arenashow är de äntligen tillbaka med ett färskt album och en turné som tar dem runt Svenskfinland och två avstickare till Sverige. Det blir en klassisk KAJ-konsert med nya låtar men även gamla favoriter. Två akter lustiga låtar, roligt mellansnack och Kevin, Axel och Jakob i högform. KAJ-pojkarna har passerat 30-strecket och är karar. Karar i arbeit.
Litteraturfestivalen Gränslöst
Den 22 februari ordnar Finlands svenska författarförening litteraturfestivalen Gränslöst här på Stora scenen. Programmet planeras som bäst, och kommer att bestå av intressanta och aktuella samtal.
Nya Tadam
Spelårets sista premiär blir på NICKEN-scenen. Nya TADAM är en musikteaterutbildning för ungdomar i huvudstadsregionen. Föreställningen skapas i samarbete mellan dramatikern Christoffer Mellgren, kompositören Emma Raunio samt de 14 unga personer i åldern 16-20 år som kommer att stå på scenen. Arbetet pågår som bäst och därför har föreställningen ännu inget namn. Föreställningen har premiär den 3.5 i regi av Marika Parkkomäki.
Är det hett här? Gästar 30 orter i Sverige!
En orädd och fartfylld monolog om klimakteriet av och med Anna Hultin.
Regi: André Wickström Med mod och humor delar Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia också i Sverige. Det är dags för Hultin att återerövra Sverige efter 33 orter förra hösten. Totalt kommer Anna Hultin att turnera på 63 orter över hela vårt västra grannland i Riksteaterns regi.