Matilda

En magisk musikal om ett fantastiskt barn 

Nästa storslagna musikal landar snart på Svenska Teatern! Musikalen Matilda, baserad på Roald Dahls barnbok, är en underhållande musikal om en flicka som, med sin livfulla fantasi och intelligens, vågar göra uppror och förändra världen.

Musikalen Matilda är en magisk berättelse om en flicka med livfull fantasi och övernaturliga krafter. Matilda ställer vuxenvärlden på ända genom att vägra förmynderi och nonchalans. Hon älskar att läsa böcker och gå i skola, men för sina självupptagna föräldrar och en tyrannisk rektor är hon inget annat än en bråkstake. Det finns dock en vuxen i Matildas närhet som ser att hon inte är som alla andra barn, den kloka och snälla läraren Miss Honey.

Musikalen Matilda är en av världens mest älskade familjemusikaler. Den har vunnit 100 internationella priser varav 24 är för bästa musikal.  Matilda gör succé över hela världen! Allt började 2010 då Matilda the Musical sattes upp på scenen av The Royal Shakespeare Company i London. Musikalen Matilda är baserad på en barnbok av Roald Dahl (Kalle och chokladfabriken, Häxorna). Musikalen är skriven av Dennis Kelly och för originalmusiken står Tim Minchin.

Föreställningen myllrar av liv, av energiska dansnummer och medryckande musik. Hälften av skådespelarna är barn som, efter en ettårig Matilda-teaterskola, är redo att ge allt i de krävande rollerna. Musikalen är en hyllning till språket, till läsandet och kraften att stå upp för det man tror på.

Premiär 26.9.2024 på Stora scenen.

Premiär

26.9.2024

Spelperiod

26.9.2024 – 28.12.2024

Scen

Stora scenen

Längd

ca 2 h 45 min

Textning

Finska, svenska

Åldersrekommendation: från 6 år

Föreställningar och biljetter

Tre av barnen skall dela på rollen som Matilda. Alexandra Borgström och Lillian Bui är båda 10 år och teaterns yngsta Matilda blir Lisa Kulmala som är 8 år.

Lillian, Lisa och Alexandra skall spela Matilda

Tre av barnen skall dela på rollen som Matilda. Alexandra Borgström och Lillian Bui är båda 10 år och teaterns yngsta Matilda blir Lisa Kulmala som är 8 år. De är redan kompisar och tycker det är bra att de skall dela på huvudrollen.

De tre flickorna står på scenen och blickar ut över stolarna i den tomma salongen och upp till änglarna i taket. Om ett halvt år kommer de att sjunga, dansa och skådespela för fullsatta hus.

– Det är lite roligt–spännande, skrattar Lisa. Hon har sett musikalen i London och tror att det kommer att gå lika bra. Så fort jag börjar sjunga så är det inte lika pirrigt mera, säger hon.

Energin sprängde taket på presskonferensen 24.1.2024!

Energin sprängde taket på presskonferensen 24.1.2024

Ensemble

Matilda: Alexandra Borgström, Lillian Bui, Lisa Kulmala

Barnen: Sheri Abaday, Lily Ek, Pauli Halonen, Vilho Karivalo, Frida Lindström, Minja Matikka, Emelie Mecklin, Aron Nyman, Ellen Pettersson, Nella Saarelainen, Kosmo Salminen, Salma Sarkola, Nicole Silén, Jacob Simojoki, Erika Ström, Antti Tarvainen, Fela Tuominen Patel, Sointu Vestman

Trunchbull Riko Eklundh

Mr Wormwood Simon Häger

Mrs Wormwood Anna Victoria Eriksson

Mrs Phelps Sophia Heikkilä

Mrs Phelps Nina Palmgren

Miss Honey Pia Piltz

Antonia Atarah Ensemble

Johan Hwatz Ensemble

Karl Noremo Utbrytarkungen, ensemble

Peter Nyberg Ensemble

Petra Pääkkönen Ensemble

Pontus Simm Ensemble

Aaro Wichmann Ensemble, Sergei, bilmekanikern

Davey van Pas Swing

Mira Andersson Ensemble, kocken

Gustav Gälsing Ensemble, Michael Wormwood, lekledaren

Jack Johansson Ensemble, Rudolpho, danskapten

Heidi Laakso Ensemble

Ella Niinistö Swing

Iina Suomalainen Ensemble, Akrobaten

Emilia Öhlin, Swing

Över 40 barn deltar i Matilda-skolan

Musikalen är unik på så sätt att hälften av skådespelarna är barn som, efter en ettårig Matilda-teaterskola, är redo att ge sitt allt på scenen. Över fyrtio barn deltar i skolan under ledning av Emilia Nyman. Nu i december väljs 21 barn ut för roller i Matilda.

Föreställningen myllrar av energiska dansnummer och medryckande musik som tilltalar både barn och vuxna.

– Jag älskar Matilda! Alltid när jag vill bli på gott humör går jag och ser Matilda. Det är faktiskt en stor dröm att få sätta upp musikalen. Matilda har allt – humor, värme, fantasi och anarki säger regissören Markus Virta.

Konstnärlig planering

Dennis Kelly
Manus
Tim Minchin
Musik och sångtexter
Chris Nightingale
Orkestrering och kompletterande musik
Adam Gardelin
Svensk översättning
Markus Virta
Regi
Kristian Nyman
Kapellmästare 
Paul Farnsworth
Scenograf och kostym
Gunilla Olsson
Koreograf
Jason Taylor
Ljus
Andreas Lönnquist
Ljud
Maria Lundström
Föreställningsdramaturg
Emilia Nyman
Regiassistent
Jack Johansson
Koreografiassistent
Music Theatre International (Europe)
Rättighetsinnehavare