”Musikalen Matilda är en hyllning till språket och läsandet”

1.12.2023 Nyheter

Svenska Teatern presenterar nästa stormusikal


Den 26 september 2024 blir det premiär på Stora scenen för Musikalen Matilda (Matilda The Musical).
– Matilda är en fantastisk musikal med flera viktiga budskap. Den är en hyllning till språket, till läsandet och kraften att stå upp för det man tror på, säger teaterchef Joachim Thibblin. Musikalen regisseras av Markus Virta. Hälften av skådespelarna är barn som snart är redo att ge sitt allt i de krävande rollerna.

Musikalen Matilda är en av världens mest älskade familjemusikaler och knyter an till Svenska Teaterns strategiska satsning på barn och unga. Föreställningen myllrar av energiska dansnummer och medryckande musik som tilltalar både barn och vuxna. Åldersrekommendationen är från 6 år och uppåt.

Matilda har vunnit 100 internationella priser varav 24 är för bästa musikal. Allt började 2010 då Matilda the Musical sattes upp av The Royal Shakespeare Company i England för att sedan flyttas till West End i London. Musikalen är baserad på barnboken Matilda av Roald Dahl (Kalle och chokladfabriken, Häxorna) och skriven av Dennis Kelly, för originalmusiken står Tim Minchin.

”När jag vill bli på gott humör går jag och ser Matilda”

Markus Virta är regissör och musikalartist utbildad vid Balettakademien i Göteborg. Foto: Mats Bäcker 

Regissören Markus Virta är eld och lågor över att få påbörja sitt arbete med Matilda. Han delar med sig av sin entusiasm.

Jag älskar Matilda! Alltid när jag vill bli på gott humör går jag och ser Matilda. Det är faktiskt en stor dröm att få sätta upp musikalen, säger Virta.

– Matilda har allt – humor, värme, fantasi och anarki. Musiken är en härlig blandning av stilar. Matilda har vid sidan om de fantastiska barnrollerna flera jättefina roller även för teaterns egen ensemble.

40 talangfulla barn går i teaterns Matilda-skola för att lära sig spela de krävande barnrollerna  

Musikalen är unik på så sätt att hälften av skådespelarna är barn som, efter en ettårig Matilda-teaterskola, är redo att ge sitt allt på scenen. Över fyrtio barn deltar i skolan under ledning av Emilia Nyman. Nu i december väljs 21 barn ut för roller i Matilda.

De finns tre uppsättningar av barn som alternerar. Totalt står nio barn och nio vuxna skådespelare på scenen varje kväll. 

Tre Matildor presenteras i samband med biljettsläppet januari

Musikalen Matilda är en storsatsning av Svenska Teatern. Drygt 50 artister är engagerade för olika roller, samt en tiomanna orkester under ledning av Kristian Nyman. Den fantasifulla scenografin och kostymerna skapas av britten Paul Farnsworth. 

Den 24.1 är det skäl att hålla ögonen öppna. I samband med biljettsläppet presenterar Svenska Teatern de tre som skall alternera i rollen som Matilda samt hela ensemblen.

Vad handlar musikalen om, helt kort?

Musikalen handlar om flickan Matilda som försöker ställa vuxenvärlden till rätta genom att vägra förmynderi och nonchalans. Matilda har ovanligt livfull fantasi och övernaturliga krafter. Hon älskar att läsa böcker och gå i skola, men för sina självupptagna föräldrar och skolans tyranniska rektor är hon inget annat än en bråkstake. Det finns dock en vuxen i Matildas närhet som ser att hon inte är som alla andra barn, den kloka och snälla läraren Miss Honey.

Matilda – några fakta

 • Manus Dennis Kelly
 • Musik och sångtexter: Tim Minchin
 • Orkestrering och kompletterande musik: Chris Nightingale
 • Regi: Markus Virta
 • Kapellmästare: Kristian Nyman
 • Scenograf och kostym: Paul Farnsworth
 • Koreografi: Gunilla Olsson Karlsson
 • Ljus: Jason Taylor
 • Ljud​​​​​​​: Andreas Lönnquist
 • Mask: Joonas Lampi
 • Förlag, rättighetsinnehavare: Music Theatre International (Europe)
 • Urpremiären var 2010 på Courtyard Theatre, Stratford-Upon-Avon

  Viktiga utmärkelser
 • Tony Awards – “Matilda The Musical” vann flera Tony Awards efter sin Broadway-premiär 2013, inklusive bästa bok i en musikal.
 • Laurence Olivier Awards – Efter dess West End-debut 2011, vann musikalen en rekordmängd Laurence Olivier Awards, inklusive bästa nya musikal.

  Tidigare produktioner:
 • 2019 Svensk och nordisk urpremiär Malmö Opera.
 • 2021 Finsk urpremiär Tampereen Työväen Teatteri.