Ronja Rövardotter

Ett storslaget äventyr om kampen för fred och rättvisa

Astrid Lindgrens älskade berättelse Ronja Rövardotter har trollbundit små och stora i flera generationer. Hösten 2023 presenterar vi den odödliga klassikern på Svenska Teaterns Stora scen då regissören David Sandqvist blåser liv i Mattisskogen med Antonia Atarah som den tuffa rövardottern.

Svenska Teaterns storsatsning bjuder på ett spännande fantasiäventyr med element av nycirkus, dockteater och mäktiga musikinslag. Ronja Rövardotter är en fängslande historia om att hitta sin egen väg i livet men handlar också om en tonårings energiska kamp för fred och rättvisa. Den nya iscensättningen speglar vår samtid men är framför allt ett storslaget äventyr där ingen är för gammal för att känna igen sig och ryckas med!

Handlingen

En stormig natt då åskan härjar föds Ronja Rövardotter, arvinge till den mäktigaste  rövarhövdingen i alla berg och skogar. Elva år senare är hon självständig nog att skickas ut i Mattisskogen för att lära känna farorna som lurar där. Hon möter skogens vidunderliga väsen – vildvittror, grådvärgar och rumpnissar och hänförs av sin nyvunna frihet. Men vad händer då Ronja får veta vad en rövarhövding egentligen gör och varifrån alla rövarbyten kommer?  

Premiär

7.9.2023

Spelperiod

7.9.2023 – 28.12.2023

Scen

Stora scenen

Längd

Uppdateras närmare premiär

Textning

Svenska och finska

Föreställningar och biljetter

Rövarpaketet – billigare för familjen

Familjepaketet 140 € inkluderar fyra teaterbiljetter (2 vuxna + 2 barn, eller 1 vuxen och 3 barn upp till 15 år)

Repetitionerna av Ronja Rövardotter har inletts. Här repeterar David Sandqvist med ensemblen.

Här är hela ensemblen i Ronja Rövardotter

Astrid Lindgrens odödliga klassiker Ronja Rövardotter har premiär 7 september på Stora scenen och repetitionerna har redan satt igång. 

Konstnärlig planering

Astrid Lindgren
Av
Annina Enckell
Dramatisering
Björn Isfält
Musik
David Sandqvist
Regi
Antti Silvennoinen
Koreografi
Peter Ahlqvist
Scenografi
Erika Turunen
Kostym
Petri Tuhkanen
Ljus
Andreas Lönnquist, Hanna Mikander
Ljud
Tiitta Stoor
Mask
Iida Vanttaja
Dockor
Kristian Nyman
Musikinstruktör
Nordic Drama Corner Oy
Rättigheter

Regissören David Sandqvist inför arbetet med pjäsen

För mig är Ronja framför allt en berättelse om att växa och bli självständig. Om den känslan man har i början av tonåren då man inser att barndomen inte är evig och att man måste stiga ut i världen och klara sig. Det är även en berättelse om uppror och att hitta sin egen väg i livet. Ronja tror på fred, godhet och empati och trotsar sina föräldrar i kampen om det hon tror på.

Jag vill iscensätta en version av den älskade klassikern som går in på djupet på dessa stora teman. Ronja möter för första gången den stora världen ensam, något vi alla människor en dag måste göra. Jag vill att hela föreställningen är präglad av en genomgående känsla av magi och att äventyret förs till en ny nivå där cirkus, musik och fantastiska dockor möts på scenen. Det här är det största projektet jag arbetat med under min konstnärliga karriär och jag tänker gå all in.