BMR firar 175 år genom att bjuda alla barn i årskurserna 4–6 i svenska skolor på teater

8.3.2024 Nyheter

Glada barn på Matildas pressinfo i januari. 2025 bjuder BMR på teater.

År 2025 firar stiftelsen BMR 175-års jubileum genom att bjuda alla barn i årskurserna 4–6 i de svenska skolorna på en teaterupplevelse. Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin är glad över satsningen och det fina initiativet.
 – Alla barn har rätt att ta del av kultur- och konstupplevelser. Det står i FN:s barnkonvention, säger Thibblin.

År 2025 har det gått 175 år sedan Stiftelsen BMR:s donator Karl Herman Renlund föddes.

– Utan Karl Hermans generositet, framsynthet och kärlek för barn skulle vi inte kunna göra så mycket gott för barn och unga i Finland som vi gör i dag. Nästa år är en milstolpe i stiftelsens historia och det vill vi fira tillsammans med barnen, säger Birgitta Forsström, vd för Stiftelsen BMR i ett pressmeddelande.

Att stiftelsen bestämde sig för att bjuda barn i åldern 10–12 år på en teaterupplevelse bottnar i flera orsaker. 

– Kulturupplevelser ger näring för själen. En teaterupplevelse är något alla barn kan få glädje av, oberoende bakgrund eller intressen, säger Birgitta Forsström.

Begränsningen till årskurserna 4–6 hänger ihop med coronapandemin. Barnen i de årskurserna är de som inledde sin skolgång under pandemin. Deras skolstart präglades av distansundervisning och under de första åren ordnades knappt några externa kulturupplevelser. 

– Vi tror att de här barnen är betjänta av en extra kulturupplevelse, säger Birgitta Forsström.

Birgitta Forsström, VD för Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr / Foto: Cata Portin

En miljon understöd till fyra teatrar – Svenska Teatern ger Matilda

Stiftelsen BMR har allokerat en miljon euro för firandet under jubileumsåret. Största delen av summan går till teaterföreställningarna och till bidrag som beviljas skolorna för transport till och från teatrarna. Mer info om de praktiska arrangemangen kommer senare.

Stiftelsen samarbetar med Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater, Wasa Teater och Teaterföreningen i Mariehamn. 

Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin är mycket glad över att BMR under sitt jubileums år har valt att generöst bjuda årskurserna 4-6  till landets svenskspråkiga nationalscen

– Alla barn har rätt att ta del av kultur- och konstupplevelser. Det står i FN:s barnkonvention och ansvaret för att det ska ske ligger hos vuxna. Vi kommer att ge barnen en helhetsupplevelse med föreställningen Matilda och en teaterpedagogisk pjäsintroduktion, säger Thibblin.

Joachim Thibblin, teaterchef på Svenska Teatern i Helsingfors, är glad över BMRs initiativ att bjuda på teater för barn

Teater som grundläggande behov

Hur hade Karl Herman tänkt om att man firar hans födelsedag med teater för barn?

– Jag tror att han skulle ha gillat det. Han var själv kulturmecenat och konstsamlare, säger Birgitta Forsström.

Hon poängterar att världen ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med 1908 då Karl Herman dog. 

– Då tillgodosågs inte grundläggande behov för en stor del av landets barn och unga. Han hade kanske inte kunnat föreställa sig att teater skulle bli något som vi i dag ser som ett grundläggande behov.

Mer info om de praktiska arrangemangen kommer senare.
Du kan läsa BMR:s pressmeddelande och besöka stiftelsens webb. Kontaktuppgifter till Ona Sandberg, evenemangsproducent och VD Birgitta Forsström finns på sidan.

Matilda – En magisk musikal om ett fantastiskt barn 

Nästa storslagna musikal landar snart på Svenska Teatern! Musikalen Matilda, baserad på Roald Dahls barnbok, är en underhållande musikal om en flicka som, med sin livfulla fantasi och intelligens, vågar göra uppror och förändra världen.

Musikalen Matilda är en magisk berättelse om en flicka med livfull fantasi och övernaturliga krafter. Matilda ställer vuxenvärlden på ända genom att vägra förmynderi och nonchalans. Hon älskar att läsa böcker och gå i skola, men för sina självupptagna föräldrar och en tyrannisk rektor är hon inget annat än en bråkstake. Det finns dock en vuxen i Matildas närhet som ser att hon inte är som alla andra barn, den kloka och snälla läraren Miss Honey.

Musikalen Matilda är en av världens mest älskade familjemusikaler. Den har vunnit 100 internationella priser varav 24 är för bästa musikal.  Matilda gör succé över hela världen! Allt började 2010 då Matilda the Musical sattes upp på scenen av The Royal Shakespeare Company i London. Musikalen Matilda är baserad på en barnbok av Roald Dahl (Kalle och chokladfabriken, Häxorna). Musikalen är skriven av Dennis Kelly och för originalmusiken står Tim Minchin.

Föreställningen myllrar av liv, av energiska dansnummer och medryckande musik. Hälften av skådespelarna är barn som, efter en ettårig Matilda-teaterskola, är redo att ge allt i de krävande rollerna. Musikalen är en hyllning till språket, till läsandet och kraften att stå upp för det man tror på.

Premiär 26.9.2024 på Stora scenen.

Nyheter 24.1.2024

Lillian, Lisa och Alexandra skall spela Matilda

Här är Matilda! Lillian, Lisa och Alexandra – Svenska Teaterns Matilda! Den 26 september blir det premiär på Stora scenen för Musikalen Matilda. Hälften av skådespelarna är barn som snart är redo att ge sitt allt i de energiska rollerna. Lillian Bui, Lisa Kulmala och Alexandra Borgström hoppade av iver då de fick bekanta sig med Stora scenen.
Nyheter 1.12.2023

”Musikalen Matilda är en hyllning till språket och läsandet”

Den 26 september 2024 blir det premiär på Stora scenen för Musikalen Matilda. – Matilda är en fantastisk musikal med flera viktiga budskap. Den är en hyllning till språket, till läsandet och kraften att stå upp för det man tror på, säger teaterchef Joachim Thibblin. Musikalen regisseras av Markus Virta. Hälften av skådespelarna är barn som snart är redo att ge sitt allt i de krävande rollerna.
Nyheter 27.1.2023

Axel Lindell är en publikvärd som älskar publiken och brinner för teatern

Axel Lindell är serviceansvarig på Svenska Teatern. Han är för många det första ansiktet vi möter på teatern. Och just därför blir han också för många ett minne för livet. Ett första teaterbesök är väldigt speciellt. – Ett gott mottagande är väldigt viktigt, vi finns här för publiken säger Lindell som också själv ser mycket teater.