Höstens repertoar har fokus på barn och unga

26.4.2023 Nyheter

Radio Popov är en av nyheterna på Svenska Teatern i höst. Foto: Karl Vihjalmsson.

I höst presenterar Svenska Teatern en repertoar där publiken utmanas, triggas och kittlas till att möta ett stort utbud med fokus på barn och ungdom. Och det är äntligen dags för revy igen!

Med storsatsningen Ronja Rövardotter bjuder vi på en högklassig familjepjäs med inslag av cirkus och fantasifull dockföring. Anja Portins varma barnbok Radio Popov, som erhållit Finlandiapriset, får nu urpremiär på en teaterscen.
Det blir urpremiär på Miksi svenska? av Alfred Backa. Föreställningen är en underhållande lektion i svenska riktad till finskspråkiga elever.
Vi ger också vår publik en skrattgaranti genom en pinfärsk revy av de garvade humororganisterna André Wickström och Stan Saanila.
Svenska Teatern fortsätter att ge stort utrymme för flera populära gästspel.

– Det känns verkligen fint att vi kan erbjuda en repertoar som innehåller så mycket som fyra pjäser för barn och unga. Vi behöver ge barnen teaterupplevelser redan i tidig ålder och vi behöver dem. De unga är framtidens publik. Det har också länge funnits en längtan efter en riktig revy. Totalt ger vi fyra helt nya produktioner, en nypremiär och fyra gästspel, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Hela höstens repertoar nedan

Antonia Atarah spelar Svenska Teaterns Ronja Rövardotter i höst.

Ronja Rövardotter

av Astrid Lindgren. Dramatisering: Annina Enckell. Bearbetning och i regi av David Sandqvist
Premiär 7.9 Stora scenen. (pressvisning för recensenter 6.9)

Ronja Rövardotter är en fängslande historia om att hitta sin egen väg i livet men handlar också om en tonårings energiska kamp för fred och rättvisa. Den nya iscensättningen speglar vår samtid men är framför allt ett storslaget äventyr där ingen är för gammal för att känna igen sig och ryckas med!

Svenska Teatern var först i världen att sätta upp Astrid Lindgrens klassiska saga 1987. Nu är det dags för regissör David Sandqvist att blåsa nytt liv i Mattisskogen med Antonia Atarah som den tuffa, självständiga, naturälskande rövardottern.

– Ronja möter för första gången den stora världen ensam, något vi alla människor en dag måste göra. Jag vill att hela föreställningen är präglad av en genomgående känsla av magi och att äventyret förs till en ny nivå där cirkus, musik och fantastiska dockor möts på scenen, säger Sandqvist.

Medverkande: Antonia Atarah, David Bengtsson, Julia Korander, Aaro Wichmann, Niklas Åkerfelt, Anastasia Trizna, Simon Häger, Patrick Henriksen, Sonia Haga, Joel Forsbacka, Nina Palmgren + cirkusartisterna från Cirko, Riia Kivimäki, Saku Mäkelä, Hannu Pham och Jilka Repo.

David Sandqvists tankar om föreställningen

Fina pipor

André Wickströmin ja Stan Saanilan Fina pipor
Ohjaus André Wickström
Ensi-ilta 1.11. Suurella näyttämöllä

Stan Saanila och André Wickström är radarparet bakom höstens revy Fina pipor.
Stan Saanila och André Wickström är radarparet bakom höstens revy Fina pipor.

Svenska Teatern har en lång revytradition, men vi har inte gjort revy sedan 2005/2006. Det är alltså aderton år sedan publiken fick skratta till revyerna Eftersvett.

– Revy är en viktig teaterform som snabbt kan reagera på omvärlden. Revy är också nyskriven dramatik som kräver skickliga skribenter med vass penna och sinne för humor. Och där jag glad att vi lyckats engagera de bästa – Wickström och Saanila, säger teaterchef Thibblin.

På scenen underhåller ett ungt och hungrigt stjärngäng: Sonia Haga, Kevin Holmström, Simon Häger, Emma Klingenberg, Dennis Nylund och Nina Palmgren. Klaus Suhonen står för musiken.

Radio Popov

En berörande berättelse om bortglömda barn av Anja Portin.
Dramatisering Iira Halttunen. Översättning: Malin Kivelä
Urpremiär 24.10.2023 på Svenska Teatern, i regi av Ida Kronholm.

Ida Kronholm regisserar höstens andra barnpjäs Radio Popov.

Anja Portins humoristiska och berörande barnbok Radio Popov är en fängslande och oförglömlig berättelse om ensamhet och vänskap. Portins bok tilldelades Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2020. Berättelsen spelas nu för första gången på en teaterscen.

Radio Popov belyser hur bortglömdhet och utsatthet kan se ut på många olika sätt. Samtidigt skildrar pjäsen hur lite det kan ibland krävas för att man skall känna sig trygg och lycklig, och hur viktigt det är att ha människor som bryr sig om en.
Ensamhet berör oss alla. Pjäsen uppmanar till att ta hand om personer som är mera utsatta än en själv enligt ens bästa förmåga och komma ihåg att se dem som är ensamma, även om de inte genast märks.

– Det är en äventyrspjäs för barn och en väckarklocka för vuxna, säger regissör Kronholm.

Medverkande: Antti Saarikallio, Kaisa Leppänen, Hellen Willberg, Mikael Andersson och Josef Törner.

Miksi Svenska?

Infotainment om det svenska språket i regi av Kristofer Möller.

Miksi svenska? är en föreställning i form av en lektion i svenska riktad till finskspråkiga elever, skriven av komikern och författaren Alfred Backa.
Urpremiär på NICKEN-scenen 17.11

Miksi svenska? är en interaktiv föreställning som riktar sig till finska högstadie- och gymnasieelever. Den är delvis tvåspråkig och anpassar sig efter elevernas språkkunskaper.

På ett underhållande och informativt sätt tar skådespelaren Mikael Andersson publiken med på en snabbfärd genom det svenska språkets historia i Finland. Med stöd av ett skojigt visuellt material reser vi från vikingatiden, genom förryskningen och språkstriderna, fram till dagens Finland.
Miksi svenska? levandegör det svenska språket, ökar lusten hos eleverna att använda pokkaruotsi istället för pakkoruotsi och skapar en förståelse för vår plats i den nordiska gemenskapen.

Mikael Andersson har lång erfarenhet av att spela teater på svenska för finskspråkiga elever. Länge hade han föreställningsrekord med Hurra en Hurri som han spelade runt om i Finland med 417 föreställningar för 43 531 elever. Miksi svenska är en helt ny föreställning som skall spelas på Svenska Teatern.

– Föreställningen kan se olika ut beroende på elevernas kunskaper i svenska. Jag är van att anpassa mig efter publiken, säger Andersson.

Medverkande: Mikael Andersson

Blaue Frau c/o Svenska Teatern

Shaya Khalil och Vega Adsten är två av skådepelarna i Blaue Fraus nya förställning. Foto: Liina Aalto-Setälä

Blaue Frau besöker Svenska Teatern tillsammans med ett gäng konstnärer i framkant! Tio konstnärer, som aldrig tidigare har jobbat tillsammans, skapar ett oväntat, provocerande, deltagarbaserat och humoristiskt scenkonstverk om klass och privilegier.

Har Blaue Frau kommit till Svenska Teatern för att skapa kaos eller för att ordna upp bland alla marmorpelare och kristallkronor?

Sonja Ahlfors och Joanna Wingren i Blaue Frau skapar föreställningen tillsammans med dramaturg Per Ehrström, ljusdesigner Alina Pajula, makeup artist Nina Vuori, samt de fantastiska gästerna från Sverige: Systrarna Linnéa Samia och Shaya Khalil, visualist Josefin Hinders, illustratör Johan Isaksson och skådespelare Vega Adsten.
Blaue Frau försöker förändra världen från Svenska Teaterns minsta scen. Välkommen till NICKEN för att se om de verkligen lyckas!

Det liv som blivit mig givet

Succèmonologen Kepeä elämäni med och av Miiko Toiviainen på svenska.
Spelas 8-9.11 samt våren 2024.

Miiko Toiviainen valdes till Årets skådespelare 2020. Foto: Timo Suutarinen

Det liv som blivit mig givet är en personlig, poetisk, lyrisk, obotligt och oändligt lekfull monolog om hur identitet, transfrågor och motgångar kan vändas till styrka och glädje. Årets monolog 2020.

Miiko Toiviainen valdes till Årets skådespelare 2020. Kepeä elämäni har charmat sin publik på mer än tio platser: Q-teatern, Åbo stadsteater, Tavastehus stadsteater, Tampereen teatteri och Helsingfors stadsteater. Nu är det äntligen dags för Toivianen att spela pjäsen på Svenska Teatern.

På besök hos småkrypen

En småbarnsföreställning för 1–2-åringar. En interaktiv teaterstund på barnets villkor.

Noona Leppinen, Julia Björn
och Hellen Willberg har hittills spelat 62 föreställningar för över 1000 små barn. I höst fortsätter vi spela föreställningen för Helsingfors fadderbarn.

Spelas tolv gånger mellan 3-11.8.

Britt-Marie var här

Gästspel från Riksteatern. En varm komedi med Marianne Mörck i alla roller. Marianne Mörck drog fulla hus på Svenska Teatern redan hösten 2022. På publikens begäran återkommer denna varma komedi även denna höst.

Föreställningen är baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn. Urpremiär och Riksteaterturné hösten 2021. För dramatisering och regi står Eva Dahlman.
Läs mer

Är det hett här? på 33 orter i Sverige!

En orädd och fartfylld monolog om klimakteriet av och med Anna Hultin.
Regi: André Wickström.

Med mod och humor delar Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia också i Sverige. Det är dags för Hultin att erövra också Sverige. Hon kommer att gästspela på 33 orter över hela vårt västra grannland i Riksteaterns regi. Och det finns intresse för fler orter framöver.

För frågor, önskemål om intervjuer och mer information

PRESSBILDER FÖR SAMTLIGA NYA PJÄSER

Presskontakt
David Lindström
press(at)svenskateatern.fi