Nu kan vi avslöja hela ensemblen i Ronja Rövardotter

1.3.2023 Nyheter

Astrid Lindgrens odödliga klassiker Ronja Rövardotter har premiär 7 september på Stora scenen och repetitionerna har redan satt igång. Svenska Teatern ordnade en audition och vi kan nu presentera hela vår fantastiska ensemble. Vår storsatsning kommer att bjuda på ett spännande fantasiäventyr med element av nycirkus. Regissören David Sandqvist blåser liv i Mattisskogen med Antonia Atarah som den tuffa rövardottern.

Repetitionerna för höstens storsatsning Ronja Rövardotter har redan inletts. Foto: Cata Portin

– Jag vill att hela föreställningen är präglad av en genomgående känsla av magi och att äventyret förs till en ny nivå där cirkus, musik och fantastiska dockor möts på scenen. Det här är det största projektet jag arbetat med under min konstnärliga karriär och jag tänker gå all in, säger regissör David Sandqvist.

Regissör David Sandqvist, vad betyder historien om Ronja Rövardotter för dig?

– Det är även en berättelse om uppror. Ronja tror på fred, godhet och empati och trotsar sina föräldrar i kampen för det hon tror på. Hennes självständighetsresa startar från beslutet att gå sin egen väg, att inte bli som sina föräldrar. Att välja annorlunda och försöka göra bättre än sina föräldrar är ett aktuellt tema i vår värld där förändring måste ske. Berättelsens budskap är att den nya generationen möjliggör den förändringen, säger Sandqvist

Han säger att Ronja är en berättelse präglad av hopp och tro på det goda.

– För mig handlar Ronja Rövardotter om att växa och bli självständig. Om känslan man har i början av tonåren då man inser att barndomen inte är evig och att man måste hitta sin egen väg i livet. Ronja möter för första gången den stora världen ensam, något vi alla människor en dag måste göra. Det är oundvikligt att den magiska barndomen tar slut. Det är ingen trivialitet, utan en omvälvande händelse i livet.   

Regissör David Sandqvist har haft Ronja Rövardotter i sitt huvud i månader. Nu omsätter han ivrigt sina tankar i verkligheten. Foto: Cata Portin

– Ronja Rövardotter har varit en viktig förebild för många, inte minst för dom som har haft svårt att se sig själv i en mansdominerad kavalkad av superhjältar och huvudpersoner. Därför är det en unik karaktär och en historia som är värd att berätta just nu. Det är viktigt att alla i världen har huvudpersoner de kan se sig själva i. Jag vill framför allt att de i publiken som går igenom likadana processer och tankar som Ronja, de som håller på att stiga ut ur barndomen, skall känna igen sig i historien. Föreställningen är förstås riktad åt alla, både stora och små. Det bor en liten Ronja i oss alla, säger Sandqvist.

Astrid Lindgren besökte Svenska Teatern på världspremiären av Ronja 1987

Dramatiseringen av Ronja Rövardotter hade världsurpremiär på Svenska Teatern 1987. Då besökte Astrid Lindgren Svenska Teatern för att bevittna det historiska ögonblicket. Svenska Teatern var alltså den första teatern som fick lov att göra Ronja på en scen. Hon tyckte det skulle bli spännande att se hur man fått vildmarken att rymmas på en scen.

På presstillfället då berättade Astrid Lindgren att det var kärleken till naturen som fick henne att skriva om Ronja.

– Det började som en längtan efter en annan tid än vår tid med all förstörelse av naturen. Jag vill vara i naturen och kan jag inte vara det levande så kan jag vara det i fantasin, sade Lindgren.

Nu är det igen dags för Svenska Teatern att sätta upp Ronja Rövardotter och vi har redan börjat sälja biljetter till höstens föreställningar. Premiär på Stora scenen 7 september.

Antonia Atarah skall spela Ronja Rövardotter. Foto: Cata Portin

Här är alla medverkande i Ronja Rövardotter

Ronja: Antonia Atarah  
Birk: David Bengtsson  
Lovis: Julia Korander 
Mattis: Aaro Wichmann  
Borka: Niklas Åkerfelt 
Undis: Anastasia Trizna  
Skalle-Per: Simon Häger 
Lill-Klippen: Patrick Henriksen  
Sturkas: Sonia Haga 
Jutis&Joen: Joel Forsbacka  
Knotas: Nina Palmgren 

+ Cirkusartisterna Riia Kivimäki, Saku Mäkelä, Hannu Pham och Jilka Repo som Mattisrövare, Borkarövare, knäktar och dockförare. 
Grådvärgar, småvittror, rumpnissar och diverse djur dockförs av ensemblen.

Konstnärlig planering

Text: Astrid Lindgren
Dramatisering Annina Enckell
Musik Björn Isfält
Regi David Sandqvist

Koreograf Antti Silvennoinen
Scenograf Peter Ahlqvist
Kostym Erika Turunen
Mask Tiitta Stoor
Ljus Petri Tuhkanen
Ljud Stanley Lönnquist, Hanna Mikander
Musikinstruktör Kristian Nyman
Dockor Iida Vanttaja

Rättigheter Nordic Drama Corner Oy

Affischbild på Antonia Atarah som Ronja. Foto: Valtteri Kantanen