Syksyn ohjelmisto keskittyy lapsiin ja nuoriin

26.4.2023 Pressmeddelanden

Radio Popov. Svenska Teaternissa syksyllä. Foto: Karl Vihjalmsson.

Svenska Teaternin syksyn ohjelmisto haastaa, yllyttää ja kutkuttaa yleisöä laajalla lapsiin ja nuoriin keskittyvällä valikoimalla.

Suurpanostuksemme Ronja Rövardotter (Ronja Ryövärintytär) on laadukas sirkuksella ja nukketeatterilla höystetty perhenäytelmä. Anja Portinin lämminhenkinkinen Finlandia-palkittu lastenromaani Radio Popov saa nyt ensi-iltansa teatterilavalla.
Alfred Backan Miksi svenska? saa kantaesityksensä. Esitys on suomenkielisille oppilaille suunnattu viihdyttävä ruotsin oppitunti.
Tarjoamme yleisölle myös naurutakuun huumorin konkareiden André Wickströmin ja Stan Saanilan uunituoreen revyyn muodossa.
Svenska Teatern antaa vieraileville esityksille jatkossakin runsaasti tilaa.

– On hienoa, että voimme tarjota ohjelmiston, johon sisältyy peräti neljä lasten ja nuorten näytelmää. Lapsille on tarjottava teatterikokemuksia jo varhain, ja me tarvitsemme lapsia. Nuoret ovat tulevaisuuden yleisöä. Myös kunnon revyytä on kaivattu pitkään. Kaiken kaikkiaan tarjoamme yleisölle neljä kokonaan uutta tuotantoa, yhden uusintaensi-illan ja neljä vierailevaa esitystä, kertoo teatterinjohtaja Joachim Thibblin.

Koko syksyn ohjelmisto:

Antonia Atarah on Svenska Teaternin Ronja.

Ronja Rövardotter

Ronja Rövardotter (Ronja Ryövärintytär). Dramatisointi: Annina Enckell. Sovitus ja ohjaus David Sandqvist
Ensi-ilta 7.9. Suuri näyttämö. (lehdistöesitys kriitikoille 6.9.)

Ronja Rövardotter (Ronja Ryövärintytär) on kiehtova tarina oman tiensä löytämisestä, mutta se kertoo myös teinin energisestä taistelusta rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Uusi lavastus heijastaa aikaamme, mutta on ennen kaikkea suurenmoinen seikkailu, johon kukaan ei ole liian vanha samaistumaan ja tempautumaan mukaan.
 
Svenska Teatern toi ensimmäisenä maailmassa Astrid Lindgrenin klassisen sadun näyttämölle vuonna 1987. Ohjaaja David Sandqvist puhaltaa nyt Matiaksenmetsän uuteen eloon Antonia Atarahin esittämän räväkän, itsenäisen, luontoa rakastavan ryövärintyttären kautta.
 
– Ronja kohtaa ensimmäistä kertaa suuren maailman yksin, kuten meidän kaikkien on joskus tehtävä. Haluan tarjota esityksen, joka on täynnä taikaa, ja haluan, että seikkailu nousee uudelle tasolle, jossa sirkus, musiikki ja upeat nuket kohtaavat näyttämöllä, kertoo Sandqvist.
 
Näyttämöllä:  Antonia Atarah, David Bengtsson, Julia Korander, Aaro Wichmann, Niklas Åkerfelt, Anastasia Trizna, Simon Häger, Patrick Henriksen, Sonia Haga, Joel Forsbacka, Nina Palmgren + Cirkon sirkustaiteilijat, Riia Kivimäki, Saku Mäkelä, Hannu Pham ja Jilka Repo.

Ohjaaja David Sandqvist esityksestä

Fina pipor

Svenska Teatern esittelee ylenpalttisen ylpeänä revyyn Fina pipor. Käsikirjoituksesta vastaavat huumorin konkarit André Wickström ja Stan Saanila.  
Ohjaus André Wickström
Ensi-ilta 1.11. Suurella näyttämöllä

Stan Saanila och André Wickström är radarparet bakom höstens revy Fina pipor.
Parivaljakko Wickström ja Saanila takaavat, että hulvatonta menoa, laulua ja tanssia piisaa yli äyräiden. 

Svenska Teaternilla on pitkä revyyperinne, mutta viimeksi revyitä esitettiin vuonna 2005/2006. Siitä on siis kahdeksantoista vuotta, kun yleisö sai viimeksi nauraa Eftersvett-revyille.   

– Revyy on tärkeä teatterimuoto, joka pystyy reagoimaan ympäröivän yhteiskunnan tapahtumiin nopeasti. Revyy on myös vasta kirjoitettua näytelmäkirjallisuutta, joka vaatii taitavia, teräväkynäisiä ja huumorintajuisia kirjoittajia. Olen iloinen, että olemme saaneet tähän mukaan kaikista parhaat – Wickströmin ja Saanilan, toteaa teatterinjohtaja Thibblin. 
 
Lavalla yleisöä viihdyttää nuori ja nälkäinen tähtikaarti: Sonia Haga, Kevin Holmström, Simon Häger, Emma Klingenberg, Dennis Nylund ja Nina Palmgren. Klaus Suhonen vastaa musiikista.
Tarkemmin tuotannosta ja lisätietoja

Lavalla yleisöä viihdyttää nuori ja nälkäinen tähtikaarti: Sonia Haga, Kevin Holmström, Simon Häger, Emma Klingenberg, Dennis Nylund ja Nina Palmgren. Klaus Suhonen vastaa musiikista.

Radio Popov

Anja Portinin koskettava kertomus unohdetuista lapsista
Dramatisointi Iira Halttunen. Käännös: Malin Kivelä 
Kantaesitys 24.10.2023 Svenska Teaternissa, ohjaajana Ida Kronholm. 

Ida Kronholm ohjaa syksyn lastennäytelmän Radio Popov.

Anja Portinin humoristinen ja liikkuttava lastenromaani Radio Popov on kiehtova ja unohtumaton kertomus yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Portinin kirja sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Tarina kerrotaan nyt ensimmäistä kertaa teatterilavalla.

Radio Popov valottaa ihmisten unohtamisen ja haavoittuvuuden eri muotoja. Samalla näytelmä kuvailee, miten vähästä itsensä turvalliseksi ja onnelliseksi tunteminen voi olla kiinni ja kuinka tärkeää on, että välitämme toisistamme.

Yksinäisyys koskee meitä kaikkia. Näytelmä kehottaa huolehtimaan itseään haavoittuvammassa asemassa olevista ihmisistä parhaansa mukaan ja muistamaan myös yksinäiset, vaikka heitä ei heti huomaisi.

– Tämä on lapsille seikkailutarina ja aikuisille herätys,
kertoo ohjaaja Kronholm.

Näyttämöllä: Antti Saarikallio, Kaisa Leppänen, Hellen Willberg, Mikael Andersson ja Josef Törner.

Miksi Svenska?

tietoviihdettä ruotsin kielestä Kristofer Möllerin ohjaamana.

Näyttelijä Mikael Andersson ottaa yleisön viihdyttävästi ja opettavaisesti mukaan pikamatkalle ruotsin kielen historiaan Suomessa. Upean visuaalisen materiaalin kautta pääsemme matkaamaan viikinkiajoista venäläistymisen ja kielitaistelun kautta nyky-Suomeen. 

Miksi svenska? havainnollistaa ruotsin kieltä, lisää oppilaiden innostusta käyttää pokkaruotsia ja luo ymmärrystä paikkaamme pohjoismaisessa yhteisössä.

Mikael Anderssonilla on pitkä kokemus teatterin tekemisestä ruotsiksi suomenkielisille oppilaille. Hänen esitystään Hurra en Hurri esitettiin ympäri Suomea ennätykselliset 417 kertaa 43 531 oppilaalle. Miksi svenska on uusi esitys, jota esitetään Svenska Teaternissa.

– Esitys voi olla hieman erilainen riippuen oppilaiden ruotsin kielen taidosta. Olen tottunut mukauttamaan esitykseni yleisön mukaan,
kertoo Andersson.

Näyttelijä: Mikael Andersson

Blaue Frau c/o Svenska Teatern

Shaya Khalil ja Vega Adsten. Foto: Liina Aalto-Setälä

Blaue Frau ja joukko uraauurtavia taiteilijoita vierailevat Svenska Teaternissa! Nämä kymmenen taiteilijaa eivät ole koskaan aikaisemmin työskennelleet yhdessä. Nyt he luovat odottamattoman, provosoivan, osallistavan ja humoristisen näyttämöteoksen, joka käsittelee luokkaa ja etuoikeuksia.

Har Blaue Frau kommit till Svenska Teatern för att skapa kaos eller för att ordna upp bland alla

Onko Blaue Frau saapunut Svenska Teaterniin aiheuttamaan kaaosta vai panemaan marmoripylväiden ja kristallikruunujen maailman järjestykseen? 

Blaue Fraun Sonja Ahlforsin ja Joanna Wingrenin lisäksi esitystä ovat luomassa dramaturgi Per Ehrström, valosuunnittelija Alina Pajula, meikkitaiteilija Nina Vuori sekä upeat ruotsalaisvieraat: Siskokset Linnéa Samia ja Shaya Khalil, visualisti Josefin Hinders, kuvittaja Johan Isaksson ja näyttelijä Vega Adsten.  

Blaue Frau yrittää muuttaa maailmaa Svenska Teaternin pienimmältä näyttämöltä käsin. Tervetuloa NICKEN-näyttämölle katsomaan, onnistuvatko he siinä!K18.
Ensi-ilta 14.9.2023

Det liv som blivit mig givet (Kepeä elämäni)

Det liv som blivit mig givet (Kepeä elämäni)
Miiko Toiviaiasen esittämä ja kirjoittama palkittu monologi Kepeä elämäni ruotsiksi.
Esitetään 8.–9.11. jsekä keväällä 2024.

Miiko Toiviainen Foto: Timo Suutarinen

(Kepeä elämäni) on omakohtainen, runollinen, lyyrinen, parantumattoman ja loputtoman leikkisä monologi identiteetin, transkysymysten ja vastoinkäymisten kääntämisestä vahvuudeksi ja iloksi. Vuoden monologi 2020.

Miiko Toiviainen valittiin Vuoden näyttelijäksi 2020. Kepeä elämäni on ihastuttanut yleisöä yli kymmenellä lavalla:  Q-teatterissa, Turun kaupunginteatterissa, Hämeenlinnan Teatterissa, Tampereen Teatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Nyt Toiviainen tulee vihdoin esittämään näytelmänsä Svenska Teaterniin.

På besök hos småkrypen

På besök hos småkrypen (Vierailulla ötököiden maailmassa) Pienten lasten esitys 1–2-vuotialle. Interaktiivinen teatterihetki lasten ehdoilla.

Noona Leppinen, Julia Björn
ja Hellen Willberg ovat tähän mennessä esittäneet 62 esitystä yli 1 000 lapselle. Syksyllä jatkamme esityksiä Helsingin kulttuurin kummilapsille. Kaksitoista esitystä 3.–11.8.

Britt-Marie var här

Vieraileva esitys Ruotsin Riksteaternista. Lämminhenkinen komedia, jonka kaikki roolit esittää Marianne Mörck. Marianna Mörck veti Svenska Teaternin salit täyteen jo syksyllä 2022. Yleisön pyynnöstä lämminhenkinen komedia palaa näyttämölle tänäkin syksynä.

Näytelmä perustuu Fredrik Backmanin samannimiseen romaaniin. Kantaesitys ja Ruotsin Riksteaternin kiertue nähtiin syksyllä 2021. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Eva Dahlman.

Är det hett här? Vierailee 33 paikkakunnalla Ruotsissa!

Rohkea ja vauhdikas monologi vaihdevuosista Anna Hultinin kirjoittamana ja esittämänä.
Ohjaus: André Wickström
 
Anna Hultin tekee henkilökohtaista tutkimusretkeään vaihdevuosien biologiaan ja historiaan rohkeasti ja huumorilla höystettynä myös Ruotsissa. Hultin valloittaa nyt myös Ruotsin. Hän vierailee läntisessä naapurissamme 33 paikkakunnalla Riksteaternin johdolla. Kiinnostusta riittää jatkossakin useammiltakin paikkakunnilta.

 
Kysymykset, haastattelutoivomukset ja lisätiedot
LEHDISTÖKUVAT
 
 
Lehdistön yhteyshenkilö
David Lindström
[email protected]
puh. +358 50 5699207