Ronja Rövardotter (Ronja Ryövärintytär)

Suurenmoinen seikkailu taistelusta rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta

Astrid Lindgrenin rakastettu kertomus Ronja Ryövärintytär on kiehtonut pieniä ja suuria monessa sukupolvessa. Syksyllä 2023 esitämme tämän kuolemattoman klassikon Svenska Teaternin Suurella näyttämöllä, kun David Sandqvist herättää Matiaksenmetsän henkiin ja Antonia Atarah esittää reipasta ryövärintytärtä.

Svenska Teaternin suursatsaus tarjoaa jännittävän fantasiaseikkailun, jossa on mukana nykysirkusta, nukketeatteria ja mahtavaa musiikkia. Ronja Ryövärintytär on vangitseva kertomus oman tien löytämisestä, mutta se kertoo myös teinin energisestä taistelusta rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Uusi näytelmätoteutus kuvastaa meidän aikaamme, mutta on ennen kaikkea suurenmoinen seikkailu, johon kukaan ei ole liian vanha eläytymään ja tempautumaan mukaan!

Juoni

Myrskyisenä yönä ukkosen riehuessa syntyy Ronja Ryövärintytär, kaikkien vuorten ja metsien mahtavimman ryöväriruhtinaan tytär. Yksitoista vuotta myöhemmin hän on riittävän itsenäinen lähetettäväksi Matiaksenmetsään opettelemaan siellä vaanivia vaaroja. Hän kohtaa metsän kummalliset olennot – ajattaret, männinkäiset ja kakkiaiset – ja lumoutuu uudesta vapaudestaan. Mutta mitä tapahtuu, kun Ronja saa tietää, mitä ryöväripäällikkö oikeastaan tekee ja mistä kaikki ryövätyt saaliit ovat peräisin?

Ensi-ilta

7.9.2023

Ohjelmistossa

7.9.2023 – 28.12.2023

Näyttämö

Suuri näyttämö

Tekstitys

Suomi ja ruotsi

Esitykset ja liput

Näyttämöllä

Ronja: Antonia Atarah  
Birk: David Bengtsson  
Loviisa: Julia Korander 
Matias: Aaro Wichmann  
Borka: Niklas Åkerfelt 
Undis: Anastasia Trizna  

Kalju-Pietu: Simon Häger 
Pikku-Plootu: Patrick Henriksen  
Rähjä: Sonia Haga 
Juippi&Jonne: Joel Forsbacka  
Rontti: Nina Palmgren     

Sirkusartistit Riia Kivimäki, Saku Mäkelä, Hannu Pham & Jilka Repo

Taiteellinen työryhmä

Astrid Lindgren
Kirjailija
Annina Enckell
Dramatisointi
Björn Isfält
Musiikki
David Sandqvist
Ohjaus
Antti Silvennoinen
Koreografi
Peter Ahlqvist
Lavastus
Erika Turunen
Pukusuunnittelu
Petri Tuhkanen
Valosuunnittelu
Andreas Lönnquist, Hanna Mikander
Äänisuunnittelu
Iida Vanttaja
Nuket
Nordic Drama Corner Oy
Esitysoikeuksien valvoja

Ohjaaja David Sandqvist työstä näytelmän parissa

”Minulle Ronja on ennen muuta kertomus kasvamisesta ja itsenäistymisestä. Siitä tunteesta murrosiän kynnyksellä, kun tajuaa, että lapsuus ei ole ikuista ja että täytyy astua maailmaan ja pärjätä siellä. Se on myös kertomus kapinoinnista ja oman tien löytämisestä. Ronja uskoo rauhaan, hyvyyteen ja empatiaan ja kapinoi vanhempiaan vastaan taistellessaan sen puolesta, mihin hän uskoo. Haluan esittää tästä klassikosta version, joka menee syvälle näihin suuriin teemoihin. Ronja kohtaa ensimmäistä kertaa suuren maailman yksin, mikä kaikkien ihmisten täytyy joskus kokea. Haluan, että koko esitystä leimaa taikuus ja seikkailu viedään uudelle tasolle, missä sirkus, musiikki ja fantastiset nuket kohtaavat näyttämöllä. Tämä on taiteellisen urani suurin projekti ja haluan panna kaiken peliin.”