Nyt voimme paljastaa Ronja Ryövärintyttären täyden näytteljäkaartin 

1.3.2023 Tiedotteet

Astrid Lindgrenin kuolemattoman klassikon Ronja Ryövärintyttären ensi-ilta on 7. syyskuuta Suurella näyttämöllä ja harjoitukset ovat alkaneet. Svenska Teatern järjesti koe-esiintymisen ja voimme nyt esitellä koko fantastisen näyttelijäkaartin. Suursatsauksemme tarjoaa jännittävän fantasiaseikkailun, jossa on mukana aineksia nykysirkuksesta. Ohjaaja David Sandqvist puhaltaa eloon Matiaksenmetsän ja pelkäämättömänä ryövärintyttärenä nähdään Antonia Atarah.  

Foto: Cata Portin

– Haluan, että koko esitystä leimaa kautta linjan taian tunne ja että seikkailu viedään uudelle tasolle, jossa sirkus, musiikki ja fantastiset nuket kohtaavat näyttämöllä. Tämä on suurin projekti, jota olen ollut tekemässä taiteellisen urani aikana ja ajattelen mennä täysillä, ohjaaja David Sandqvist sanoo.

Ohjaaja David Sandqvist – millainen on sinun Ronja Ryövärintyttäresi? 

Se kertoo myös kapinasta. Ronja uskoo rauhaan, hyvään ja empatiaan ja vastustaa vanhempiaan taistelussaan sen puolesta, mihin hän uskoo. Hänen itsenäistymisensä alkaa päätöksestä, että hän kulkee omaa tietään, että hänestä ei tule vanhempiensa kaltainen. Valita toisin ja yrittää tehdä paremmin kuin omat vanhemmat on ajankohtainen teema meidän maailmassamme, jossa täytyy tapahtua muutos. Kertomuksen sanoma on, että uusi sukupolvi mahdollistaa muutoksen. Ronja on kertomus, jota leimaa toivo ja usko hyvään. – Minulle Ronja Ryövärintyttäressä on kysymys kasvusta ja itsenäistymisestä. Siitä tunteesta varhaisessa teini-iässä, kun tajuaa, että lapsuus ei ole ikuista ja täytyy löytää oma tiensä elämässä. Ronja kohtaa ensi kertaa suuren maailman yksin, mikä meidän kaikkien täytyy joskus tehdä. Maagisen lapsuuden täytyy välttämättä joskus loppua. Se ei ole mitään tavanomaista vaan käänteentekevä tapahtuma elämässä.   

Ohjaaja David Sandqvist. Foto: Cata Portin

– Ronja Ryövärintytär on ollut monelle tärkeä esikuva, varsinkin sellaisille, joiden on ollut vaikea samastua miesvaltaiseen supersankarien ja päähenkilöiden kavalkadiin. Siksi tämä on ainutlaatuinen hahmo ja kertomus, joka ansaitsee tulla kerrotuksi juuri nyt. On tärkeää, että kaikilla maailman ihmisillä on päähenkilöitä, joihin he voivat samastua. Haluan, että varsinkin ne yleisön joukossa, jotka käyvät läpi samanlaisia prosesseja ja ajatuksia kuin Ronja, jotka ovat astumassa ulos lapsuudesta, tunnistavat itsensä kertomuksesta. Näytelmä on tietenkin suunnattu kaikille, sekä suurille että pienille. Meissä kaikissa asuu pieni Ronja, Sandqvist sanoo.  

Astrid Lindgren vieraili Svenska Teaternissa Ronjan maailmanensi-illassa 1987 

Ronja Ryövärintyttären näytelmäversion kantaesitys oli Svenska Teaternissa 1987. Astrid Lindgren vieraili silloin Svenska Teaternissa ollakseen todistamassa tuota historiallista hetkeä. Svenska Teatern oli siis ensimmäinen teatteri, joka sai esittää Ronjaa näyttämöllä. Kirjailijan mielestä oli jännittävää nähdä, miten erämaa oli saatu mahtumaan näyttämölle. Lehdistötilaisuudessa Lindgren kertoi, että rakkaus luontoon sai hänet kirjoittamaan Ronjasta. 

– Se alkoi kaipauksena toiseen aikaan kuin tämä meidän aikamme, jolloin luontoa tuhotaan. Haluan olla luonnossa ja jos en pääse sinne tosielämässä, voin olla siellä mielikuvituksessa, Lindgren sanoi. 

Nyt Svenska Teaternin on taas aika esittää Ronja Ryövärintytärtä ja syksyn liput ovat jo myynnissä. Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 7. syyskuuta. 

Antonia Atarah esiintyy Svenska Teaternin Ronjana.  . Foto: Cata Portin

Näytelmässä mukana: 

Ronja Antonia Atarah   
Birk David Bengtsson
Loviisa Julia Korander 
Matias Aaro Wichmann 
Borka Niklas Åkerfelt
Undis / Pikku ajatar Anastasia Trizna
Kalju-Pietu Simon Häger
Pikku-Plootu / Isäkakkiainen Patrick Henriksen
Rontti Sonia Haga
Juippi & Jonne Joel Forsbacka 
Rähjä / Iso ajatar / Äitikakkiainen Nina Palmgren  

 + Sirkustaiteilijat Riia Kivimäki, Saku Mäkelä, Hannu Pham ja Jilka Repo matiasryöväreinä, borkaryöväreinä, sotilaina ja nukkenäyttelijöinä.  
Kokoonpano esittää nukeilla männiäisiä, pieniä ajattaria, kakkiaisia ja erilaisia eläimiä.  

Taiteellinen työryhmä 

Teksti: Astrid Lindgren
Dramatisointi Annina Enckell
Musiikki Björn Isfält
Ohjaus David Sandqvist

Koreografia Antti Silvennoinen
Lavastus Peter Ahlqvist
Pukusuunnittelu Erika Turunen
Maskeeraussunnittelu Tiitta Stoor
Valosuunnittelu Petri Tuhkanen
Äänisuunnittelu Stanley Lönnquist, Hanna Mikander
Musiikkiohjaaja Kristian Nyman
Nuket Iida Vanttaja

Oikeudet Nordic Drama Corner Oy

Affischbild på Antonia Atarah som Ronja. Foto: Valtteri Kantanen