Antonia Atarah haluaa esittää monipuolista Ronjaa, joka innostaa ja rohkaisee 

6.6.2023 Uutiset

Antonia Atarah, 26, on äskettäin valmistunut helsinkiläinen näyttelijä. Kun Svenska Teatern etsi parasta mahdollista esittäjää Ronja, ryövärintyttären rooliin näytelmässä Ronja Rövardotter, valinta osui Antoniaan.   
– Olen valtavan iloinen! Se on oikea unelmarooli ja loistava mahdollisuus minulle. Pienenä leikin aina Ronjaa, ja äidinäitini tapasi sanoa, että jos minusta joskus tulee näyttelijä, minun pitäisi hänen mielestään esittää Ronjaa, kertoo Atarah. 

Haastattelu: Antonia Atarah kertoo Ronjaroolista. Katso video.

Kun teemme haastattelua, ovat harjoitukset juuri käynnistyneet. Antonia on säteilevän iloinen ja vaikuttaa pian siltä, kuin olisi antanut jo kymmenittäin haastatteluja.  Näytteleminen veti Antoniaa puoleensa varhain. Hänen kiinnostuksensa musiikkiteatteriin ja tanssiin heräsi jo lapsuudessa.    

– Olin usein Raaseporin Kesäteatterissa. Se merkitsi minulle valtavan paljon. Annie-musikaalin näkeminen oli ihmeellistä. Minäkin halusin esittää Annieta, mutta meni aikansa ennen kuin ymmärsin, että näytteleminen on ammatti, johon voisin opiskella.    

– Muutaman vuoden kuluttua hain Teatterikorkeakouluun ja pääsin sisään. Opiskeluaikana syvennyin myös musiikkiteatteriin, johon olen suuntautunut kaikkein eniten.  

Antonia on uusi kasvo Svenska Teaternissa

- Ronja on hieno tilaisuus esitellä itsensä näyttelijänä, ja samalla yritän olla ajattelematta siitä mahdollisesti tulevaa painetta. Näyttelijä ei tule koskaan valmiiksi. Aina on jotakin uutta opittavaa, ja oma näyttelijäidentiteetti kehittyy ajan mittaan.   

Antoniasta huomaa, että hän suhtautuu intohimoisesti uuteen rooliinsa. Hän myös kertoo syyn intoonsa.    

– Se, että pääsen esittämään Ronjaa, tuntuu vielä vähän epätodelliselta. Pienenä leikin aina Ronjaa. Minulla on sukua Tenholassa, ja Svenskbyssä on metsä, jota meillä oli tapana kutsua Ronjan metsäksi. Leikit siellä olivat suuri osa lapsuuttani. Minulla kävi todella onni, kun sain ensimmäiseksi roolikseni Ronjan, eli juuri sen roolin, josta isoäitini aina sanoi, että minun pitäisi päästä esittämään se.    

Antonia Atarah ensimmäisessä harjoittelussa toukokuussa 2023.

Mielipidettä saa muuttaa ja virheitä saa tehdä   

– Astrid on ollut suuressa roolissa lapsuudessani. Hänen kerrontansa nuorille antaa paljon myös aikuisille, samoin kuin Tove Janssonin. Astrid maalaa maailmoja kauniin runollisissa kertomuksissa. Ne ovat täynnä symboliikkaa, jonka löytäminen ilahduttaa aikuisena.    

Ronjan kertomus kuvaa hänen matkaansa lapsuudesta tärkeään välivaiheeseen ennen aikuisuutta, se on tarina ystävyydestä, ja siinä on monia tasoja.   

– Lindgren kuvaa niin hienosti sen muutoksen elämässä, kun ihminen yht’äkkiä alkaa nähdä itsensä toisella tavalla suhteessa ympäröivään maailmaan. Ronja on itsenäinen ja itsepäinen. Näytelmän edetessä hän kehittyy ja häntä haastetaan arvioimaan uudelleen vakaasti päättämiään asioita. Uskon Ronjan voivan opettaa tämän päivän nuorille, että on ymmärrettävää antaa ympäristön vaikuttaa itseensä ja että he saavat esimerkiksi muuttaa mielipidettään ja tehdä virheitä. Ronja on myös hahmo, joka elää hienolla tavalla symbioosissa luonnon kanssa.   

Ajattelen, että olisin itse tarvinnut lapsena Ronjan kaltaisen esikuvan.    

  - Näen silmissäni lujan Ronjan. Hän on lujempi kuin monet uskovat. Tyttö, jolla on temperamenttia ja vahvat mielipiteet. Uskon, että meidän versiossamme nostetaan esiin näitä puolia Ronjasta enemmän kuin aikaisemmin. 

Ajatella, jos voin saada yleisössä olevan lapsen tuntemaan, että ´minäkin voin tehdä tuon

Antoniasta on hauskaa saada työskennellä ohjaaja David Sandqvistin kanssa, ja hän toivoo, että he onnistuvat yhdessä muun ryhmän kanssa luomaan uusia maailmoja ja sisältöä, josta tämän päivän nuoret tunnistavat itsensä ja johon he voivat samastua.  

- Ajatella, jos voin saada yleisössä olevan lapsen tuntemaan, että ´minäkin voin tehdä tuon´ tai ´minusta tuntuu samalta´ tai ´hei, minähän näytän samanlaiselta kuin Ronja´. Tuntuu merkitykselliseltä olla mukana ja mahdollisesti antaa nuorille sellaista itseluottamusta ja innoitusta.    

Näyttelijät lukevat Ronja-tekstin ensimmäistä kertaa. Tunnelma on huipussaan.

Suosikkivuorosanat näytelmässä    

- Kohtauksessa Birkin ja Ronjan välille on leimahtanut riita kadonneesta puukosta.    
Ronja sanoo: Ajattele, miten helposti kaikki voi mennä pilalle aivan turhan takia.   
Ja Birk vastaa:  Tästedes meidän pitää varoa sortumista turhaan.   
Siinä todetaan, kuinka meidän pitää nähdä tärkeät asiat elämässä ja vaalia niitä!   

Miksi Ronja Rövardotter kannattaa nähdä 

– Siitä tulee elämys, jonka katsoja muistaa todella kauan. Meillä on mielikuvituksellisia ajattaroja, kakkiaisia ja männiäisiä, jotka on tehty aivan uudella tavalla. Meillä on myös upea tekijäjoukko, joka haluaa kaikin tavoin antaa arvoa sille hienolle maailmalle, jonka Astrid Lindgren on meille antanut, mutta samalla luoda jotakin uutta ja tuoretta.    

Ronja Rövardotter
Osta lippusi nyt!

Astrid Lindgrenin suurenmoinen seikkailu taistelusta rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta.