Ett nytt teaterår har inletts. Svenska Teatern kan igen presentera en mångsidig repertoar. Totalt ger vi 18 pjäser och program på repertoaren under 2025 och hela fem pjäser är nyskrivna. Hösten inleds med Gunilla Hemmings nya pjäs om Amos Anderson på Stora scenen. Övriga nyheter är bland annat Milja Sarkolas nyaste pjäs Förgät mig. Nu kan vi också avslöja att Ronja Rövardotter får nypremiär på Stora scenen.
– Genom att satsa på nyskrivna pjäser vill vi glädja vår publik med nya perspektiv. Flera av årets nyskrivna pjäser tar avstamp i verkligheten men teatern är som vi vet, en plats för lek och fantasi. Tid och rum upplöses och vi kan hamna lite var som helst, i barndomen, i riksdagshuset eller mitt i ett historiskt skeende. Ett uruppförande innebär en unik möjlighet att dyka ner i en helt och hållet oprövad värld, säger teaterchef Joachim Thibblin.
– Jag är glad över att Svenska Teatern kan iscensätta en mångsidig skildring av Amos Anderson, en av Finlands mest inflytelserika kulturpersonligheter i en pjäs av Gunilla Hemming. Milja Sarkola i sin tur har skapat ett alldeles egenartat och fascinerande samtidsdrama baserat på verkliga händelser. Nyskrivet blir det också då svenska dramatikern Erik Uddenberg samlar barnens perspektiv på vuxna i ett internationellt projekt med Unga Klara och tolv andra teatrar. Vi hoppas att berättelserna ska ge publik i olika åldrar spännande teaterupplevelser, säger Joachim Thibblin.
Årets första premiär blir en sprillans ny fransk fars
•En lysande idé
Efter att ha svept in publiken i en våg av skratt och förtjusning, och med Molière-priset i bagaget för ”Bästa komedi 2023”, har fransmannen Sébastien Castros pjäs En lysande idé allt som krävs för att bli en oförglömlig upplevelse för hela familjen! Humormästaren Adde Malmberg står för regin – mannen som också låg bakom succéerna The Play That Goes Wrong och Evigt ung.
På scenen står Patrick Henriksen, Anna Hultin, Dennis Nylund och Nina Palmgren.
Urpremiären var på Theatre Michel i Paris 2022. Svenska Teatern har urpremiär på svenska den 29 januari i Gunilla Hemmings pinfärska översättning.
Text: Sébastien Castro
Regi: Adde Malmberg
Mer om pjäsen här
Fem urpremiärer 2025
• Under attack!
När Riksdagshuset drabbas av en cyberattack ställs fyra politiker inför omöjliga val – och publiken får avgöra utgången. Under attack är en nyskapande och interaktiv föreställning där ungdomar får reflektera över vår tids stora samhällsfrågor genom en unik kombination av teater och teknik.
Urpremiär på NICKEN-scenen 25 februari. Spelperiod: 25.2 – 9.4.
Text: Veera Tyhtilä
Regi: Lidia Bäck
Läs pressmeddelandet om Under attack
• Amos A
Den nyskrivna pjäsen Amos A av Gunilla Hemming ger en fängslande och mångsidig skildring av Amos Anderson, en av Finlands mest inflytelserika kulturpersonligheter. Amos Anderson är en av de stora gestalterna i den finlandssvenska 1900-tals historien. Ägare av Hufvudstadsbladet, mecenat för Svenska Teatern och skapare av Konstsamfundet. En scenisk gestaltning av Amos liv har inte någonsin gjorts tidigare på en stor scen och det ankommer utan tvivel på Svenska Teatern att göra en sådan. Amos Anderson spelas av Patrick Henriksen.
Historien om den fattiga Kimitopojken som blev en av landets mäktiga män, berättas i Svenska Teaterns föreställning. Dramatiska scener, humor och tidstypisk musik för oss tillbaka till det glada 1920-talet fram till efterkrigstiden på 1950-talet.
Text: Gunilla Hemming
Regi: Kari Heiskanen
Urpremiär på Stora scenen 4 september.
Läs pressmeddelandet om Amos A
• Förgät mig
Förgät mig är ett nyskrivet samtidsdrama om Gunnel, som är på väg att gå i pension från en tjänst inom EU administrationen. Gunnel vill bli bortglömd efter sin död och är noga med att slippa sentimentalitet i livets alla skeden.
Gunnel och berättelsen om hennes val att frivilligt leva ensam är en sann historia som inspirerat Milja Sarkola att skriva sitt nyaste verk Förgät mig.
Urpremiär på AMOS-scenen 3 december.
Text och regi: Milja Sarkola
Pjäsen presenteras närmare i ett kommande pressmeddelande
• The Childhood Project
Tillsammans med Unga Klara genomför vi The Childhood Project – ett internationellt samarbete med 12 teatrar i fem världsdelar, som ämnar att främja och utveckla barn- och ungdomsteatern internationellt. Projektet bygger på en nyskriven föreställning om det som förenar barn över hela världen: att leva i en värld styrd av vuxna. Föreställningen kommer att spelas i alla dessa länder på respektive språk.
Medverkande teatrar:
Alley Theatre, Houston – USA
Mordem Arts Centre, Diyarbakır – Turkiet
Theatre Direct, Toronto – Kanada
La Covacha Teatro – Mexico
Theater Festival/Assitej – Polen
Unge Viken Teater, Lilleström – Norge
Svenska Teatern, Helsingfors – Finland
Drama for Life, Johannesburg – Sydafrika
Prachyanat Theatre, Bangladesh
Complejo Teatral de Buenos Aires – Argentina
Ministerio de Cultura de la ciudad de Buenos Aires – Argentina
Unga Klara – Sverige
Finländsk urpremiär på NICKEN-scenen 3 september.
Text: Erik Uddenberg (Unga Klara)
Regi: Gustav Deinoff
Mer om projektet presenteras i ett gemensamt pressmeddelande senare i januari.
• Grand Tour
Nya TADAMS musikal Grand Tour utspelar sig på gator och torg, tågstationer och vandrarhem. I korta scener och sånger möter vi människor på resa. Några reser för att komma fram, andra för att komma bort. Någon för att något måste göras, göras nu och genast. Andra för att äntligen få göra ingenting.
Svenska Teatern har under många år samarbetat med musikteaterskolan Nya TADAM. För
teatern är det angeläget att vara med om att erbjuda unga förmågor ett sammanhang och en möjlighet att stå på en professionell scen.
På scenen: Sascha Bäckman, Filippa Hellsten, Antonella Hultén, Anna Kettunen, Hampus Koskelo, Cleo Kylén, Anja Lehtinen, Antonia Lindstedt, Greta Michelsén, Astrid Moshagen, Aino Salmela, Emilia Schramko, Frida Sågfors
Urpremiär på NICKEN-scenen 5 maj. Text: Christoffer Mellgren
Musik: Emma Raunio
Regi: Marika Parkkomäki
Fyra föreställningar fortsätter på repertoaren
• Matilda
Musikalen Matilda, baserad på Roald Dahls bok, är en underhållande musikal om en flicka som, med sin livfulla fantasi och intelligens, vågar göra uppror och förändra världen. Musikalen Matilda har gjort succé över hela världen och Svenska Teaterns version har hyllats av både vuxna och barn. Musikalen spelas 43 gånger under våren.
Spelperiod 7.1 – 16.5 på Stora scenen.
Regi: Markus Virta
Mer om pjäsen här
• Hamlet
Hamlet av William Shakespeare – ett tidlöst mästerverk fick nytt liv i Dritëro Kasapis iscensättning. Jesper Fransson (Hamlet) och Sonia Haga (Ofelia) har lovprisats av många kritiker för sina tolkningar. Hamlet ges ytterligare 15 gånger i vår.
Spelperiod 10.1 – 5.4 på Stora scenen.
Regi: Dritëro Kasapi
Mer om pjäsen här
• Raka Rör!
Minna Kettunen-Enberg och Marika Westerling med musiker ger ytterligare fem föreställningar av antiglamourmusikalen Raka rör! Musikalen är en varm och mänsklig berättelse om två vänner mitt i vardagslivets djungel.
Text och regi: Susanna Haavisto
Spelperiod 7.2 – 12.3 på AMOS-scenen.
Mer om föreställningen
• Topelius och teatern
En historisk rundvandring där 1860-talet möter nutiden. Zacharias Topelius guidar publiken genom teaterhuset. Föreställningen är omåttligt populär. I vår ger vi ytterligare 12 möjligheter att följa med Topelius i Svenska Teaterns kulisser. Spelperiod 9.1 – 2.5.
Mer om pjäsen
Två pjäser återkommer på repertoaren
• Är det hett här?
Anna Hultins dundersuccé Är det hett här? är tillbaka efter en lång turné i Sverige.
Är det hett här? hade urpremiär i oktober 2021. Succéföreställningen, där Hultin rätar ut menopausens många frågetecken har redan spelats 128 gånger.
Text: Anna Hultin
Regi: André Wickström
Föreställningen spelas fem gånger på NICKEN-scenen 22.3 – 22.4.
Mer om pjäsen här.
• Ronja Rövardotter
Nu kan vi glädja vår publik med att Astrid Lindgrens odödliga klassiker Ronja Rövardotter med en gnistrande Antonia Atarah i huvudrollen återkommer på Stora scenen. Svenska Teaterns spännande fantasiäventyr var en femstjärnig succé som väckte förtjusning hos både publik och recensenter.
Regi: David Sandqvist.
Föreställningen har nypremiär 26 september.
Biljetterna släpps med ett vårskrik på vårdagsjämningen den 20.3
Gruppförsäljningen inleds redan i februari.
Mer om pjäsen här.
Gästspel
• Litteraturfestival Gränslöst – Mellanrum
Litteraturfestivalen Gränslöst är tillbaka med fyra fantasieggande författarsamtal som knyter ihop den sverigesvenska och finlandssvenska litteraturen.Med: Milja Sarkola och Johanna Frid, Linda Bondestam och Sverker Sörlin, Vigdis Hjorth och Monika Fagerholm, Martin Gelin och Juha Itkonen.
Endast den 22 februari på Stora scenen.
Läs mer
• Humorlandskampen
Denna totalt tävlingsbefriade landskamp i ståuppkomik mellan Finland och Sverige har år efter år dragit fullsatta salonger på Svenska Teatern. André Wickströms succékoncept har dragit fulla hus i över 20 år. 9 och 10 maj är det dags att skratta loss igen.
Vilka komiker som gästar i år meddelas senare.
• Klockriketeatern spelar Divan
I mars 2025 ger Klockriketeatern världspremiären av pjäsen Divan, skriven av Michail Durnenkov och regisserad av Dan Henriksson. På scenen: Jon Henriksen och Ylva Ekblad. Föreställningen ges 11 gånger på Nationalteaterns Omapohja i vår och spelas sedan i höst på Svenska Teaterns NICKEN-scen under spelperioden 6 – 19 oktober.
Mer om pjäsen här.
Mumin firas med sagoläsning för barn
• Historien om den sista draken i världen
2025 är det 80 år sedan den första muminboken utgavs. Svenska Teatern uppmärksammar jubileumsåret med en dramatiserad sagostund för barn. Historien om den sista draken i världen under ledning av Henrika Andersson kommer framför allt att spelas för Helsingfors stads fadderbarn från 4 år, men kommer också att ges som öppna föreställningar.
Turnéer
• Miksi svenska?
Miksi svenska går på turné till skolor i Finland som beställningsföreställning med Mikael Andersson.
• Humorgruppen KAJ
Humorgruppen KAJ har redan gästspelat tre helt utsålda föreställningar av KAJ – karar i arbeit på Stora scenen.