Antonia Atarah vill göra en mångsidig Ronja som inspirerar och inger mod 

6.6.2023 Nyheter

Antonia Atarah, 26 är en nyutexaminerad skådespelare från Helsingfors. Svenska Teatern sökte efter den bästa tänkbara som skulle spela titelrollen Ronja Rövardotter och valet föll på Antonia.  
– Jag är superglad! Det är verkligen en drömroll och en härlig möjlighet för mig. Som liten lekte jag alltid Ronja och min mormor sa ´om du en dag blir skådepelare tycker jag du skall spela Ronja Rövardotter´, säger Atarah.  

Utdrag ur vår intervju med Antonia Atarah på video.

När vi gör intervjun har repetitionerna just kommit igång. Antonia är strålande glad och finner sig snabbt i situationen som om hon redan gjort tusen intervjuer.  Antonia blev tidigt fascinerad av skådespeleri. Hennes intresse för musikteater och dans väcktes redan som barn.  

 – Jag var ofta på Raseborgs sommarteater. Det betydde väldigt mycket för mig. Att få se musikalen Annie var fantastiskt. Också jag ville göra Annie, men det tog tid innan jag förstod att skådespeleri är ett yrke som jag kunde studera till.  

– Efter några år sökte jag in i Teaterhögskolan och kom in. Under studietiden har jag också fördjupat mig i musikteater. 

Antonia ett nytt ansikte på Svenska Teatern 

– Ronja är ett fint tillfälle att få presentera sig själv som skådespelare, samtidigt försöker jag att inte tänka på den press som kan uppkomma. Man blir aldrig färdig, alltid finns det något nytt att lära sig och med tiden utvecklas en egen identitet som skådepelare. 

Det märks att Antonia brinner för sin nya roll. Och hon berättar orsaken till denna iver.  

– Att få spela Ronja känns ännu lite overkligt. Som liten lekte jag alltid Ronja. Jag har familj i Tenala och det finns en skog i Svenskby som vi brukade kalla Ronjaskogen. Lekarna där var en stor del av min barndom. Att få göra Ronja är en stor lycka, det var ju den rollen som min mormor alltid sa att jag borde få göra.  

Antonia Atarah på den första repetitionen i maj 2023.

Det är okej att byta åsikt och göra misstag 

– Astrid har varit en stor del av min barndom. Hennes berättande för unga är också givande för vuxna, likt Tove Janssons. Astrid porträtterar världar med vackra poetiska berättelser – full med symbolik, som det är en glädje att upptäcka som vuxen.  

Berättelsen om Ronja beskriver hon som en resa från att vara barn till det viktiga mellanläget innan man blir vuxen och en fin vänskapsberättelse med många bottnar. 

– Lindgren beskriver så fint det skifte i livet då man plötsligt börjar se sig själv på ett annat sätt i förhållande till omvärlden. Ronja är självständig och envis. Under pjäsens gång utvecklas hon och utmanas att omvärdera saker i sin fasta beslutsamhet. Jag tror att Ronja kan lära unga idag att det är okej att låta sig själv bli påverkad av sin omgivning, att det är okej att till exempel byta åsikt och göra misstag. Ronja är också en figur som på ett fint sätt lever i symbios med naturen. 

Jag tycker själv att jag som barn skulle behövt en förebild som den Ronja vi strävar efter nu.  

– Jag ser framför mig en tuff Ronja. Hon är tuffare än vad många tror. En tjej med temperament och starka åsikter. Jag tror att vår version lyfter fram de sidorna av Ronja mer än tidigare. 
 

Tänk om jag kan få ett barn i publiken att känna att ´jag kan också göra det där´

Antonia tycker det är roligt att få arbeta med David Sandqvist som regissör och hoppas att de tillsammans med ensemblen kan skapa nya världar och innehåll som unga idag kan känna igen sig i och relatera till.  
 
– Tänk om jag kan få ett barn i publiken att känna att ´jag kan också göra det där´, eller ´jag känner på samma sätt´, eller ´hej, jag ser ju likadan ut som Ronja´. Att vara med och kanske ge ett sådant självförtroende och inspiration till unga känns betydelsefullt.  

Ensemblen läser manuset för första gången. Stämningen i repsalen är på topp.

Favoritreplik i pjäsen?  

– Det är scenen där Birk och Ronja blossar upp i ett gräl över en kniv som försvunnit.  
Ronja säger: Tänk hur lätt allting kan bli förstört alldeles i onödan. 
Och Birk svarar:  Hädanefter ska vi akta oss för onödan. 
Det säger hur vi ska se det viktiga i livet och ta vara på de sakerna! 

Varför man skall se Ronja Rövardotter 

 – Det kommer att bli en upplevelse som man kommer att komma ihåg väldigt länge. Vi har fantastiska vildvittror, rumpnissar och grådvärgar som framställs på ett helt nytt sätt. Och vi är ett härligt gäng som på alla sätt vill ge en stor eloge till den fina värld som Astrid Lindgren gett oss men samtidigt skapa någonting nytt och fräscht.  

Köp biljetter till Ronja Rövardotter nu!

Missa inte chansen att se vår storslagna uppsättning av Astrid Lindgrens klassiker. Ett äventyr som fascinerar både unga och äldre.