Kausi 2024-2025 tarjoaa 15 tuotantoa

15.8.2024 Tiedotteet

Svenska Teatern esittelee monipuolisen ohjelmiston kaudelle 2024–2025, ja tarjolla on todella jokaiselle jotakin. Suurella näyttämöllä esitämme suurmusikaali Matildan. Klassikoiden klassikko Hamlet nousee myös vihdoin lavalle ruotsalaisen Dritëro Kasapin ohjauksessa.
Yhteistyössä DuvTeaternin ja Teatterikorkeakoulun kanssa esittelemme murhamysteerin Livsfarligt på allvar – vaikeatulkintainen murhamysteeri. Lisäksi takaamme nauruntäyteisen illan En lysande idé – komedian seurassa. Svenska Teatern antaa edelleen paljon tilaa yhteistuotannoille ja useille suosituille vierailuesityksille. Kauden aikana Svenska Teaternilla esitetään yhteensä viisitoista tuotantoa.

Esitykset tekstitetään suomeksi, ja tänä vuonna tarjoamme myös englanninkieliset tekstitykset kaikkiin Hamlet– ja Livsfarligt på allvar -esityksiin sekä ruotsinkielisen kuvailutulkkauksen Matilda– ja Hamlet-esityksiin, Kaikki nämä ovat saatavilla Subtitle Mobile -mobiilisovelluksen kautta.

– Svenska Teatern on kohtaamispaikka, joka on avoin kaikille. Haluamme madaltaa kynnystä kokea nykyaikaista näyttämötaidetta ruotsiksi ja pyrimme myös olemaan yksi Suomen saavutettavimmista teattereista, sanoo teatterijohtaja Joachim Thibblin. 

– Haluamme kehittää teatteriamme avoimin mielin ja tarjota erilaisia näkökulmia. Yleisön kokemus on aina keskiössä. 

Ohjelmisto 2024/2015

Flickan Matilda står i mitten. På ena sidan står en kvinna som ser sträng ut med ett spö i sin hand. På andra sidan står en yngre kvinna med mjukt ansiktsuttryck med en bok i handen.

Matilda

Käsikirjoitus: Dennis Kelly, perustuu Roald Dahlin kirjaan. Sävellys ja laulujen sanat: Tim Minchin.  Ohjaus: Markus Virta.

Ensi-ilta 26.9. Suuri näyttämö. (Huom, lehdistönäytös 25.9.)

Svenska Teaternin seuraava suurmusikaali on Roald Dahlin lastenkirjaan perustuva Matilda! Musikaali on loistava tarina tytöstä, joka on poikkeuksellisen rohkea, mielikuvituksellinen ja älykäs.

Matilda-musikaali on maaginen kertomus tytöstä, jolla on vilkas mielikuvitus ja yliluonnollisia kykyjä. Matilda mullistaa aikuisten maailman kieltäytymällä hyväksymästä päällepäsmäröintiä ja välinpitämättömyyttä. Hän rakastaa kirjojen lukemista ja koulunkäyntiä, mutta itsekeskeiset vanhemmat ja tyrannimainen rehtori pitävät häntä pelkkänä kiusankappaleena. Matildalla on kuitenkin yksi aikuinen, joka näkee, ettei hän ole kuten kaikki muut lapset, nimittäin viisas ja lempeä opettaja Miss Honey.

Matilda on yksi maailman rakastetuimpia koko perheen musikaaleja. Se on voittanut 100 kansainvälistä palkintoa, joista 24 on parhaan musikaalin palkintoja. Matilda niittää menestystä ympäri maailmaa! Kaikki alkoi vuonna 2010, kun The Royal Shakespeare Company toi Matilda the Musicalin näyttämölle Lontoossa. Musikaali perustuu Roald Dahlin (Jali ja suklaatehdas, Kuka pelkää noitia) kirjoittamaan lastenkirjaan. Sen on käsikirjoittanut Dennis Kelly, ja alkuperäismusiikista vastaa Tim Minchin.

Esitys on täynnä elämää, energisiä tanssinumeroita ja mukaansatempaavaa musiikkia. Puolet näyttelijöistä on lapsia, jotka ovat valmistautuneet vuoden mittaisessa Matilda-teatterikoulussa antamaan kaikkensa vaativissa rooleissa. Musikaali on kunnianosoitus kielelle, lukemiselle ja vahvuudelle asettua puolustamaan sitä, mihin uskoo.

Ensemble:
Matilda: Alexandra Borgström, Lillian Bui, Lisa Kulmala.
Sheri Abaday, Mira Andersson, Antonia Atarah, Lily Ek, Riko Eklundh, Anna Victoria Eriksson, Gustav Gälsing, Pauli Halonen, Sophia Heikkilä, Johan Hwatz, Simon Häger, Jack Johansson, Vilho Karivalo, Heidi Laakso, Frida Lindström, Minja Matikka, Emelie Mecklin, Ella Niinistö, Karl Noremo, Peter Nyberg, Aron Nyman, Nina Palmgren, Davey van Pas, Ellen Pettersson, Pia Piltz, Petra Pääkkönen, Kosmo Salminen, Salma Sarkola, Nella Saarelainen, Nicole Silén, Pontus Simm, Jacob Simojoki, Iina Suomalainen, Erika Ström, Antti Tarvainen, Fela Tuominen, Patel, Sointu Vestman, Aaro Wichmann, Emilia Öhlin
+ orkesteria johtaa Kristian Nyman.

Hamlet

Teksti: William Shakespeare. Ruotsinnos: Britt G. Hallqvist.
Ohjaus: Dritëro Kasapi
Ensi-ilta 7.11. Suuri näyttämö

Hamlet lutar sitt huvud mot en fäktningsmask. En kvinna syns i bakgrunden.

William Shakespearen ajaton mestariteos Hamlet herää uuteen eloon Dritëro Kasapin ohjauksessa.

Maailman kenties tunnetuin näytelmä, jossa tuskainen nuorukainen pitelee kädessään pääkalloa, on monille suorastaan teatteritaiteen symboli. Lukuisat teatterintekijäsukupolvet ovat tulkinneet omaa aikaansa Hamletin kautta, ja näytelmä on saanut kerta toisensa jälkeen uutta ajankohtaisuutta.

Kansainvälisesti arvostettu ohjaaja Dritëro Kasapin tulkinta keskittyy sukupolvien väliseen konfliktiin, jota Hamletissa kuvataan ja joka on ajankohtainen meidänkin päivinämme.

Maailma on juuri nyt kuin tulipalon keskellä useiden sotien ja koko ajan etenevän ilmastokatastrofin kurimuksessa. Myös Hamletin maailmassa soditaan ja tuhon uhka väijyy koko ajan taustalla. Kasapin tulkinnassa nuorten päähenkilöiden Hamletin ja Ofelian arvot ja elämänkatsomus riitelevät vanhemman sukupolven itsekkään ja piittaamattoman elämäntavan ja selkärangattomuuden kanssa. Kasapi on tiivistänyt tekstiä ja karsinut rooleja, mutta kaikki Hamletin teemat ovat jäljellä, ja ne nousevat esiin voimakkaampina meidän aikaamme ajatellen tässä rajussa ja polttavassa tulkinnassa.

Näyttämöllä:
Jesper Fransson – Hamlet 
Sonia Haga – Ofelia 
Mikael Andersson, Patrick Henriksen, Niklas Åkerfelt, Dennis Nylund, Mitja Sirén ja Sophia Heikkilä.

Livsfarligt på allvar! – vaikeatulkintainen murhamysteeri

Idea ja teksti: työryhmä. Ohjaus ja käsikirjoitus: Mikaela Hasán Ensi-ilta 10.10. AMOS-näyttämö

Affischbilden på skådespelarna i DuvTeatern.

Livsfarligt på allvar! on DuvTeaternin, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Svenska Teaternin yhteistyö. Esityksessä tutkitaan luovaa saavutettavuutta ja sitä, miten viittomakieli, kuvailutulkkaus ja selkokieli voidaan integroida taiteelliseksi kokonaisuudeksi. Luovaa saavutettavuutta on tutkittu DuvTeaternin TIKSI – Saavutettavuus taiteellisena strategiana ja inspiraationa -projektin puitteissa.

Kaksi sisarusta ovat hiljattain menettäneet vanhempansa ja nyt on testamentinluvun aika. Tilanteesta kehkeytyy nopeasti päätön väärinkäsitysten ja sekaannusten vyyhti, ja ennen kuin huomaammekaan, olemme keskellä murhamysteeriä.

Kyllä, kuulit oikein. Murhamysteeriä.

Kello käy, jännitys tiivistyy. Kuka on syyllinen? Mikä edes on totta? Kenen tulkintaa pitäisi uskoa? Ja mitä tarvitaan, jotta ymmärtäisimme toisiamme? Mikään ei ole sitä, miltä näyttää, ja pian – hyvinkin pian – on liian myöhäistä katua…

Hyvä yleisö, pitäkää hatuistanne kiinni ja muistakaa hengittää, kyseessähän on vain teatteriesitys. Mutta hengenvaarallinen sellainen, ihan oikeasti!

Näytämöllä: Vega Adsten (TeaK), Silva Belghiti, Josef Donner (TeaK), Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Ellen Hoang, Karolina Karanen, Ida-Lotta Knuuttila, Niko Nordström (TeaK), Sara Sandén, Bella Paasimäki (TeaK), Tanya Palmgren, Elias Simons, Willjam Tigerstedt (TeaK)

En lysande idé

– Tilannekomedia elävästä elämästä

Teksti: Sébastien Castro, käännös: Gunilla Hemming, ohjaus: Adde Malmberg
Ensi-ilta AMOS-näyttämö 29.1.2025

Tre personer sitter på en soffa och ser finurliga ut. Bakom står en man som ser funderasam ut och en annan man med ett måttband som han sträcker ut. Bakgrunden är lila och bilden färggrann.

Ranskalaisen Sébastien Castron näytelmä on saanut varsinaisen naurun ja ilon aallon pyyhkäisemään yleisönsä yli. Se sai myös Molière-palkinnon vuoden 2023 parhaasta komediasta. Siinä on kaikki mitä tarvitset unohtumattomaan kokemukseen koko perheelle!

Mitä Måns tekee, kun hän epäilee rakkaalla Vigdiksellään olevan sutinaa kiinteistövälittäjä Didrikin kanssa? Ja miten käy, kun tapahtumien keskipisteeseen tulee yhtäkkiä kaksoisolento, vai onko kyseessä kaksoisveli, joka on päätynyt draamaan täysin odottamatta?

Onko joku kuollut? Vai miksi naapuri ilmaantuu esittämään surunvalittelunsa?

Näihin ja muihin kysymyksiin vastataan säkenöivässä farssissa En lysande idé (Loistava ajatus), jossa jokainen nauru on johtolanka ja jokainen käänne on uusi arvoitus!  Ole valmis siihen, että mitä tahansa voi tapahtua ja todennäköisesti tapahtuukin.  Mitä muuta voisi odottaakaan, koska ohjaajana häärii ruotsalainen huumorin mestari Adde Malmberg – sama mies, joka oli myös hittinäytelmien The Play that Goes Wrong ja Evigt ung takana.   

Näyttämöllä: Patrick Henriksen, Anna Hultin, Dennis Nylund, Nina Palmgren

Play in a day

– Uniikki esitys, jonka nuoret luovat 24 tunnin aikana.

Ohjaus: David Sandqvist

Play in a Day on nuorten teatteriprojekti, jossa yhden viikonlopun aikana laaditaan käsikirjoitus ja toteutetaan teatteriesitys, joka saa ensi-iltansa yleisön edessä. Tämä tehdään yhteistyössä Svenska Teaternin ammattinäyttelijöiden ja taiteilijoiden
sekä Kulturkarnevalen rf kanssa. Viikonloppuna 6.–7. syyskuuta nuoret 13–19-vuotiaat kokoontuvat Svenska Teaternissa. Osallistujat saavat työskennellä ammattiteatterintekijöiden kanssa ja heidät jaetaan ryhmiin, jotka keskittyvät eri teatterituotannon osa-alueisiin, mukaan lukien dramaturgia, näytteleminen, lavastus, puvustus, rekvisiitta, hiukset ja maskeeraus, lavatekniikka sekä sosiaalinen media.

Miksi svenska? – Infotainment ruotsin kielestä

Teksti: Alfred Backa
Tekstin sovitus: Kristofer Möller ja Mikael Andersson. Ohjaus: Kristofer Möller
Kantaesitys oli 17.11.2023 – Ohjelmistossa 4.–13.9.2024

Miksi svenska? on koomikko ja kirjailija Alfred Backan kirjoittama esitys ruotsin kielen oppitunnin muodossa. Näyttelijä Mikael Andersson johdattaa yleisön viihdyttävälle ja valaisevalle pikamatkalle ruotsin kielen historiaan Suomessa. Hauskan kuvamateriaalin tukemana matkaamme venäläistämisen ja kieliriitojen kautta nykypäivän Suomeen.

Miksi svenska? havainnollistaa elävästi ruotsin kieltä, lisää katsojien halua käyttää pokkaruotsia pakkoruotsin sijaan ja luo ymmärrystä paikastamme pohjoismaisessa yhteisössä.Miksi svenska? on suomenkielisille yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille sekä yritysryhmille suunnattu interaktiivinen esitys.

På besök hos småkrypen – Vierailulla ötököiden maailmassa

Vuorovaikutteinen teatterihetki perheen pienimmille

Näytämöllä: Antonia Atarah, Noona Leppinen ja Hellen Willberg

Toivotamme kaikki perheet tervetulleiksi kielestä riippumatta. Teatterihetki on sanaton.

Olemme tähän mennessä esittäneet 62 esitystä yli 1 000 pienelle lapselle. Elokuun aikana jatkamme esityksiä 1–2-vuotiaille aikuisen seurassa. Esityksiä on kaksitoista kertaa välillä 3.–22.8

Under attack

Teksti: Veera Tyhtilä. Ohjaus: Lidia Bäck.
Esityksen dramaturgi ja käännös ruotsiksi: Nina-Maria Häggblom 
Kantaesitys 25.2.2025 NICKEN-näyttämöllä

Under attack sijoittuu eduskuntatalon kahvilaan, jossa neljä poliitikkoa joutuu mahdottoman tehtävän eteen. Valtio on joutunut kyberhyökkäyksen kohteeksi, ja tuntematon hakkeri esittää neljä vaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi. Poliitikkojen on ylitettävä puoluerajat ja yhdessä yleisön kanssa valittava yksi näistä vaihtoehdoista, joilla kaikilla on omat etunsa ja haittansa.

Esitys on inspiroitunut escape room -pelien dramaturgiasta ja on suunnattu noin 14-vuotiaille ja sitä vanhemmille nuorille. Esitys on interaktiivinen, mikä tarkoittaa, että yleisön valinnat vaikuttavat tarinan käänteisiin ja jokainen esityskerta on ainutlaatuinen. Tästä syystä esitystä ei poikkeuksellisesti tekstitetä suomeksi.
Näyttämöllä: Mikael Andersson, Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Niklas Åkerfelt

Topelius och teatern
– Historiallinen kävelykierros

Ohjelmistossa: 21.8. – 26.11.2024
Zacharias Topelius tuntee teatterinsa. Svenska Teatern on kuin hänen oma teatterinsa – olihan hän mukana perustamassa teatteria! Kuka voisikaan olla parempi opas? Mitä ovat hevoskäytävä ja piippuhylly? Kuka oli Topeliuksen ihastus Hedvig Charlotta? Miksi Topelius jätti teatterin hallituksen? Topelius tarjoaa näihin kysymyksiin vastaukset!

Tule mukaan historialliselle kävelykierrokselle, jossa 1860-luku kohtaa nykypäivän! Näyttelijä Simon Häger eläytyy Zacharias Topeliuksen hahmoon, ja vie kävijät matkalle teatteritalon värikkään historian läpi.

Andetag

– Pohjoismainen yhteistyö Svenska Teaternin lavalla

Ohjaaja, dramaturgi ja skenografi: Arn-Henrik Blomqvist
Säveltäjä: Leif Jordansson
Kantaesitys 23.10.

Inspiroituneena Bronnie Waren kirjasta The Top Five Regrets of the Dying Sirius Teatern, Kompani Nord ja The Great Learning Orchestra toteuttavat kantaesityksen siitä, mitä me kadumme elämän loppusuoralla.

Näytelmän on kirjoittanut neljä käsikirjoittajaa, jotka ovat ottaneet käsittelyyn viisi yleisintä syytä tuntea katumusta elämästään. Nämä neljä ovat Monika Fagerholm, Marcus Rosenlund, Dag Thelander ja Frank Skog. Tekstit nivoutuvat yhteen muodostaen fragmentaarisen maailman jossa tapahtumat, kohtaamiset ja ihmiset törmäävät muodostaen polyrytmisen harmonian. Esitystä rytmittää The Great Learning Orchestran musiikki.

Kraanat auki!
– Musikaali arjesta ja ystävyydestä

Teksti ja ohjaus: Susanna Haavisto, musiikki: Juha Tikka, ruotsinnos: Marika Westerling

Ensi-ilta 5.12. AMOS-näyttämö

Kraanat auki! on sarja musiikillisia kohtauksia elämän valokuva-albumista. Laulut kertovat nuoruudesta, rakkaudesta, lapsista, parisuhteiden pysäkeistä ja uusista aluista. Niissä on onnen täyttämiä muistoja, arjen järjetöntä komiikkaa ja suurta pysäyttävää surua.

Kraanat auki! on kahden ystävän tarina keskellä tavallisuuden viidakkoa. Esityksen syvin juuri on ystävyys, joka on olemassa joka hetki. Vaikka toinen joskus katoaakin toiselta, löytyy ihminen samana ja yhtä rakkaana silloin, kun on aika palata retkiltä takaisin. Lavalla hehkuvat valovoimaiset näyttelijät Minna Kettunen-Enberg ja Marika Westerling. Monilahjakkaina muusikkoina pianisti (myös kitara ja laulu) Suvi Isotalo sekä basisti ja perkussionisti (myös laulu) Puro Paju.

Kraanat auki! oli menestys jo vuonna 1995 Helsingin Kaupunginteatterissa. Esitystä on sen jälkeen päivitetty uudelle sukupolvelle, ja nyt se esitetään ensimmäistä kertaa ruotsiksi.

KAJ – Karar i arbeit på turné

Suurella näyttämöllä 3. ja 4.1.2025.

Huumoriryhmä KAJ vierailee Svenska Teaternissa. Konsertti on ruotsiksi.

Litteraturfestivalen Gränslöst

Finlands svenska författarförening järjestää  kirjallisuusfestivaalin Gränslöst suurella näyttämöllämme. Ohjelmistoa suunnitellaan parhaillaan, ja se tulee koostumaan ajankohtaisista, kiinnostavista  ja rajoja koettelevista keskusteluista.

Nya Tadam

Esityskauden viimeinen ensi-ilta on NICKEN-näyttämöllä. Uusi TADAM on musiikkiteatterikoulutus pääkaupunkiseudun nuorille. Esitys syntyy yhteistyössä näytelmäkirjailija Christoffer Mellgrenin, säveltäjä Emma Raunion sekä neljäntoista 16–20-vuotiaan nuoren esiintyjän kanssa. Työ on parhaillaan käynnissä, joten esityksellä ei vielä ole nimeä. Ensi-ilta on 3.5. Marika Parkkomäen ohjauksessa.

Är det hett här?  Vierailee Ruotsissa

– Peloton ja vauhdikas monologi vaihdevuosista.
Teksti ja näyttämöllä: Anna Hultin.

Ohjaus: André Wickström

Rohkeasti ja huumorilla Anna Hultin jakaa henkilökohtaisia tutkimuksiaan vaihdevuosien biologiasta ja historiasta myös Ruotsissa. On aika Hultinin valloittaa Ruotsi uudelleen, 33 paikkakunnalla käydyn viimesyksyisen kiertueen jälkeen. Yhteensä Anna Hultin kiertää 63 paikkakuntaa koko läntisessä naapurimaassamme Riksteaternin johdolla.