Svenska Teaterns verksamhet idag
Svenska Teatern är den svenska nationalscenen i Finland. Vårt uppdrag är att utöva och utveckla scenkonst på svenska som en del av den nordiska kulturen. Vi har en inkluderande repertoar och gör teatern tillgänglig för alla.
Det ståtliga vita teaterhuset ligger i centrum av Helsingfors. Tre scener erbjuder teater i alla smakriktningar. Stora scenen med ca 545 åskådarplatser, AMOS-scenen med plats för upp till 120 beroende på pjäs och scenografi, samt NICKEN-scenen – en mindre scen med 70 sittplatser.
Som nationalscen ger teatern en bred repertoar som riktar sig till alla. Drama, nyskrivet, inhemskt, klassiker, musikaler, barnteater – det finns inte en genre som inte har spelats på Svenska Teatern.
Våra värden är ansvarsfullhet, uppmuntran, samhörighet, tillit, ärlighet och respektfullhet.
I medeltal producerar Svenska Teatern 8-10 pjäser per år. Därtill kommer gästspel och samproduktioner med andra teatrar eller fria teatergrupper.
I likhet med de flesta andra fasta scener får Svenska Teatern understöd för verksamheten från både staten och kommunen, dvs. Helsingfors stad.
Teatern har ca 120 fast anställda varav 15-20 är skådespelare. Därtill varierar antalet frilansare per produktion.
Tryggare rum
Svenska Teatern följer principerna för jämlikhet och tryggare rum vid sina evenemang.
Varje person har rätt att delta i Svenska Teaterns evenemang utan någon form av diskriminering baserad på ras, färg, kön, språk, religion, politisk eller annan åsikt, nationell eller samhällelig härkomst, egendom, ursprung eller någon annan faktor.
Varje person har också rätt att känna sig trygg på evenemangen utan rädsla för någon form av diskriminering, trakasserier, sexuella, fysiska eller verbala övergrepp.
Principerna och handlingsmetoderna för ett tryggare rum syftar till att skapa en miljö där alla genom sitt eget agerande bidrar till en jämlik, respektfull och öppen atmosfär och dialog.
Principer för ett tryggare rum
- Respektera andras personliga fysiska och psykiska utrymme. Respektera självbestämmanderätten. Rör inte någon annan utan att fråga om lov. Kom ihåg att du inte kan veta någon annans gränser utan att fråga. Be även om utrymme för dig själv vid behov.
- Förlöjliga, förminska, avvisa eller förödmjuka inte någon med dina ord, beteende eller handlingar. Undvik att bedöma utseende, skvaller och upprätthållande av stereotyper.
- Gör inte antaganden baserade på utseende eller beteende. Gör inte antaganden om någons sexualitet, kön, nationalitet, etnicitet, religion, värderingar, socioekonomisk bakgrund, hälsa eller funktionsförmåga.
- Ge utrymme. Se till att alla har möjlighet att delta i diskussionen. Överrösta inte andras åsikter och ge dem utrymme att tala. Respektera också andras integritet och hantera känsliga ämnen med respekt.
- Lyssna och lär. Ta emot nya ämnen, personer och perspektiv utan fördomar. Se varje situation som en möjlighet att lära dig något nytt och utvecklas.
- Be om ursäkt om du medvetet eller oavsiktligt har sårat någon.
Gör så här om du stöter olämpligt beteende eller trakasseriet
- Om du ser någon bete sig olämpligt eller bryta mot principerna för ett tryggare rum, ingrip.
- Om du upplever eller observerar störande beteende under evenemangen, kontakta någon av publikvärdarna.
Inblickar i teaterkonsten
Teaterns mångsidiga publikarbete är inkluderande och riktar sig till en bred målgrupp, allt från den med mindre erfarenhet av teater till den teaterbitna allätaren, ensam eller i grupp. Vi erbjuder evenemang på alla våra tre scener.
Till våra egna produktioner erbjuder vi pjäsintroduktioner och pjässamtal i anknytning till föreställningarna. Samtalen är alltid gratis och kräver ingen förhandsanmälan, se närmare information om datum på repertoarsidorna. Via våra andra evenemang, workshops och kulissturer får du veta mera om teatern. Vår verksamhet kan även utgå ifrån scenkonst i stort och skapa tillfällen där publiken själv blir konstnärer.
Vi anpassar vårt utbud enligt behov och önskemål. Hur kunde ert teaterbesök bli en helhetsupplevelse med minnen för livet?
Kontakta våra teaterpedagoger Iiris Autio och Noona Leppinen för bokningar, förfrågningar eller samarbeten genom e-post förnamn.efternamn@svenskateatern.fi eller via teaterns telefonväxel 09-616 211.
Teaterchefens hälsning
Det finns flera studier som påvisar att teater gör gott för vår hälsa. I den gemensamma upplevelsen och i kommunikationen mellan scen och salong uppstår en växelverkan som nästan går att ta på.
Den konstnärliga processen och effekterna av levande teater är kanske ännu viktigare i dagens värld, där vi omges av sociala medier, digital teknik, fulla kalendrar och skärmar var vi än rör oss. Det som gör oss särskilt gott är det livslevande berättandet från mänska till mänska. Att vara fullt närvarande tillsammans med andra människor, utan störningsmoment, är guld värt för vårt välbefinnande. Teater ger också en värdefull möjlighet att få ha roligt och att skratta tillsammans. Det befriande skrattet gör oss så gott.
Teater hjälper oss att se saker ur ett annat perspektiv än ur våra egna erfarenheter. Vi upptäcker det mänskliga tillsammans och får nya insikter. Teatern erbjuder en känsla av att du inte är ensam med dina problem. Teater kan ge röst åt dem som inte blir hörda. Vi förstärker upplevelsen genom att erbjuda diskussioner och program genom publikarbeten som ger fördjupning i de ämnen vi berör.
Teater hjälper oss också att förstå andra genom att vi förmedlar känslomässiga och intellektuella situationer som kanske inte uppstår i våra personliga liv. Levande teater lockar till dialog och möjlig social förändring. Vi kan studera samhällsproblem och försöka hitta lösningar. Tillsammans kan vi bidra till ett samhälle där vi lyssnar till olika synvinklar.
Ni kära publik stöder kulturen genom att ta del av vårt breda utbud. Välkommen att uppleva teatern tillsammans med oss!
Teaterchef Joachim Thibblin
Teater är livsviktigt
Teaterchef Joachim Thibblin