alt=""

Svenska Teatern
- landets svenskspråkiga nationalscen

Svenska Teatern är den svenska nationalscenen i Finland. Vårt uppdrag är att utöva och utveckla scenkonst på svenska som en del av den nordiska kulturen. Vi arbetar med högsta kompetensen inom scenkonsten. Vårt sätt att arbeta är nytänkande med fast förankring i erfarenhet och kunnande. Vi har en inkluderande repertoar och gör teatern tillgänglig för alla.

Det ståtliga vita teaterhuset ligger i centrum av Helsingfors. Tre scener erbjuder teater i alla smakriktningar. Stora scenen med ca 620 åskådarplatser, AMOS-scenen med plats för upp till 135 beroende på pjäs och scenografi, samt NICKEN-scenen - en mindre scen med 70 sittplatser.

Som nationalscen ger teatern också en bred repertoar som riktar sig till alla. Drama, nyskrivet, inhemskt, klassiker, musikaler, barnteater - det finns inte en genre som inte har spelats på Svenska Teatern.

I medeltal producerar Svenska Teatern 8-10 pjäser per år. Därtill kommer gästspel och samproduktioner med andra teatrar eller fria teatergrupper.

I likhet med de flesta andra fasta scener får Svenska Teatern understöd för verksamheten från både staten och kommunen, dvs. Helsingfors stad.

Teatern har ca 120 fast anställda varav 19 är skådespelare. Därtill varierar antalet frilansare per produktion.

Läs mer om Svenska Teaterns organisation här

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close