Alfred Backa om Miksi svenska? ”Alla lektioner borde ju vara teater”

16.11.2023 Nyheter

En lektion i svenska för finskspråkiga elever på Svenska Teatern – hur låter det?
– Det är en bra idé, alla lektioner borde ju vara teater, säger Alfred Backa som skrivit pjäsen Miksi Svenska?

Vi fick en fem minuters intervju med Alfred Backa i ett ekande rum. Han var glad efter att ha sett en repetition av sin egen pjäs Miksi svenska?

Alfred Backa beskriver sig själv som komiker, författare och rokokomänniska. En mörk morgon i november besöker han Svenska Teatern för att se beställningsverket Miksi svenska? för första gången på NICKEN-scenen. Hela salongen är fylld med två grupper av åttondeklassare.
Språkkunskaperna i svenska bland eleverna är varierande, men de följer uppmärksamt med under den en timme långa lektionen i svenska med Mikael Andersson på scenen.
Alfred Backa ger en kort intervju efter genomgången och han är nöjd.

– Jag tror det är bra att undervisa med teater. Det är ju något man har gjort i tusentals år, genom att använda teaterns alla små trick få folk att förstå. Egentligen borde alla lektioner vara teater, säger Backa.

”Inte behöver man vara snäll mot oss finlandssvenskar”

Miksi svenska? är den första teaterpjäs Alfred Backa har skrivit. När han fick frågan från Svenska Teatern om att skriva en pjäs för finska elever i form av en svensklektion så var det några saker han ville ta fasta på.

– Jag ville få med både de mörkaste och de mest positiva sidorna om finlandssvenskhet. Blir jag ombedd att skriva om det så blir det både segelbåtar och rasbiologi. Men jag vill också få med vad vi gjort rätt och vad vi gjort fel.

Alfred Backa säger av egen erfarenhet, då han talat till elever, att man kanske inte når alla i klasserna helt och hållet. Men han hoppas att de skall snappa upp några viktiga budskap. Och han är inte rädd att vara självkritisk i sin text.

– Inte behöver man vara snäll mot oss finlandssvenskar, det är inte det som är meningen. Jag vill bara att publiken skall upptäcka det positiva med mångfald och att kunna olika språk.

Mikael Andersson spelar alla roller i Miksi Svenska?

Har gett bort sina bästa skämt

Alfred Backa har gjort sig känd som komiker. Lektionen i svenska är också därför rolig.

– Ja det finns mycket humor i pjäsen. De som har sett mig på scenen känner nog igen sig och tänker att ”Det där är nog Alfred Backa-tankegångar”. Jag har till och med gett bort några av mina bästa skämt, ler Backa.

Skådespelaren Mikael Andersson spelar många roller i sin enmansföreställning. Miksi svenska? i regi av är Kristofer Möller är klar för premiär och Alfred Backa är glad då han sett föreställningen.

– Mikael är skicklig och verkligt duktig på att komma nära publiken på ett sätt som jag inte skulle klara av. Han är så öppenhjärtlig och de delar som kommer från honom är ju nästan bäst, säger han ödmjukt.

Pressbild från Alfred Backas förlag Schildts & Söderströms. Foto: Frank A. Unger

Man får komma nära det svenska språket

Nyligen fick Alfred Backa utmärkelsen Svenska natten-medaljen för sina insatser. Han gläder sig särskilt att han får vara en förebild för de unga politiskt aktiva. Miksi svenska? blir ytterligare ett strå i stacken. Han hoppas att många elever – också svenskspråkiga ­– får möjlighet att se pjäsen.

– Miksi svenska? är lärorik, den är öppenhjärtlig och den är rolig. Man får komma nära det svenska språket skulle jag vilja säga, säger Alfred Backa och rusar till tåget mot Vasa.

Beställ en föreställning för din grupp
– pokkaruotsi istället för pakkoruotsi!

Infotainment om det svenska språket, riktad till finskspråkiga elever.

Fredag 24.11 kl 12
Onsdag 29.11 kl 12
Torsdag 30.11 kl 12 och kl 14
Fredag 1.12 kl 12
Tisdag 12.12 kl 12
Torsdag 14.12 kl 12 och kl 14


Föreställningen Miksi svenska? är en beställningsproduktion. Hör av dig genom vårt bokningsformulär så återkopplar vår försäljning till dig.