Artikel

Seminarium på Hanaholmen: Författaren och teatermannen Lars Norén

Inför Finlandspremiären av föreställningen Solitaire vill vi hylla en av de mest framstående dramatikerna i Europa. Seminarium på Hanaholmen 7.9.2022 kl. 13:00 - 16:30. Seminariet är gratis, men förutsätter anmälan senast den 28 augusti.Läs mera »
Jenni Junnelius
22.06.2022 kl. 09:59

Michael Björklund blir ny krögare på Svenska Teatern

I höst öppnar Svenska Teatern dörrarna med en spännande nyhet som många teaterbesökare kommer att få stor glädje av. Den åländske krögaren och entreprenören Michael “Micke” Björklund tar över café- och pausserveringen på Svenska Teatern tillsammans med Thomas Strandvik. Det här är ett samarbete som gör både Björklund och Svenska Teaterns personal fulla av iver.Läs mera »
David Lindström
10.06.2022 kl. 09:58

Virtual stories: En arbetsgrupp sökes

Svenska Teatern, the University of the Arts Helsinki and Aalto University are looking for a team to develop a virtual performance concept. Svenska Teatern, Konstuniversitetet och Aalto universitetet söker en arbetsgrupp för att utveckla ett scenkonstnärligt virtuellt föreställningskoncept.  För information på svenska se längre ner. Svenska Teatern, Taideyliopisto ja Aalto-yliopisto etsivät työryhmää kehittämään esittävän taiteen virtuaalista esityskonseptia. Suomenkielinen kuvaus alempana.Läs mera »
Jenni Junnelius
31.05.2022 kl. 07:00

Musiken från teaterföreställningen I det stora landskapet utkommer idag 

Musiken från teaterföreställningen I det stora landskapet har spelats in och albumet “I DET STORA LANDSKAPET - Original soundtrack” publiceras på strömningstjänsterna Spotify, Apple Music, TIDAL och YouTube Music den 25 april 2022.'Läs mera »
David Lindström
06.05.2022 kl. 11:28

Dramaten och Svenska Teatern sätter upp en av Lars Noréns sista pjäser i stort nordiskt samarbete

Nu är det dags att köpa biljetter till Solitaire! En storsatsning där sex olika teaterhus samt teaterkompaniet Jupither Josephson är engagerade. Vi sätter tillsammans upp en av de sista pjäser Lars Norén skrev innan sin död. Pjäsen Solitaire fick bejublad urpremiär på Dramaten i regi av Sofia Adrian Jupither. Kort efter premiären bliv den utvald att delta i den ansedda teaterfestivalen i Avignon denna sommar. Svenska Teatern ger endast sju föreställningar på Stora scenen i höst. Finländsk premiär  14 september.Läs mera »
David Lindström
21.04.2022 kl. 17:39

Lars Noréns Solitarie till Avignonfestivalen - spelas sju gånger på Svenska Teatern i höst

Dramaten och Svenska Teatern sätter upp en av Lars Noréns sista pjäser i stort nordiskt samarbete. Pjäsen spelas sju gånger på Svenska Teatern Stora scen i höst. Men innan dess skall den bland annat gästa den internationellt ansedda Avignonfestivalen i Frankrike. Vi har inlett biljettförsälningen till Svenska Teaterns föreställningar 14-24 september. Läs mera »
David Lindström
21.04.2022 kl. 15:38

Här är skådespelarna i Själarnas ö, biljettsläpp 7 april

Svenska Teaterns storsatsning i höst blir Själarnas ö med urpremiär 8 september på Stora scenen. Föreställningen baserar sig på Johanna Holmströms succéroman med samma namn. Romanen är i sin tur inspirerad av Jutta Ahlbecks avhandling om verkligheten på Själö hospital. För regi och bearbetning av texten står Mikaela Hasán. Nu kan vi avslöja den namnstarka ensemblen som skall skildra händelserna på Själö hospital. Den 7 april släpper vi biljetterna till höstens mest efterlängtade premiär! Läs mera »
David Lindström
30.03.2022 kl. 13:43

Scenkonst för unga - för vem och på vems villkor?

Är vi fria i vårt skapande eller påverkar våra förutfattade meningar om barn- och ungdomsteater de konstnärliga valen? Vilka metoder används för att fånga upp vad som intresserar barn och unga just nu? Bland annat de frågorna söker vi svar på i Svenska Teaterns seminarium om Scenkonst för barn och unga. Programmet är speciellt intressant för dig som jobbar med barn och ungdomskultur, men vi hälsar alla som är intresserade att delta i vårt fina gratisevenemang på Stora scenen. Kom och träffa oss och kolleger från andra kulturhus. Läs mera »
David Lindström
22.03.2022 kl. 16:46

En kväll för Ukraina på Svenska Teatern, låt oss hjälpas åt att hjälpa

Svenska Teatern vill uppmärksamma kriget i Ukraina med en kväll tillägnad ukrainska konstnärer, kulturutövare och det fria ordet. Detta som en del i vår Scenmåndag som denna gång flyttar till Stora scenen med publik. Intäkterna går oavkortat till Röda Korsets katastroffond.Läs mera »
David Lindström
16.03.2022 kl. 09:49

Allt du inte visste om Mary Poppins, en musikal i världsklass

Mary Poppins är en av Svenska Teaterns största produktioner genom alla tider. Drygt 200 personer har jobbat med föreställningen. Mycket skall till innan ensemblen entrar scenen. Men när ridån väl går upp häpnas publiken gång på gång över ett enda stort iögonfallande konstverk. Vi får se färgsprakande dräkter med sydda vackra detaljer, en fantasieggande och maffig dekor som saknar motstycke och en magisk ljus- och ljudvärld som teaterns skickliga scenteknik har skapat. Läs mera »
David Lindström
23.02.2022 kl. 09:43

PRESSRELEASER / LEHDISTÖTIEDOTTEET

 

PRESSMEDDELANDE 9.9.2021

Tove-festivalen äntligen till Finland

”Härligt att festivalen blir av och att så många får möjlighet att ta del av den”

LADDA PRESSMEDDELANDE


PRESSMEDDELANDE 18.3.2012

Svenska Teatern och Carl Knif Company sätter upp Strindbergs Ett drömspel i samarbete med Riksteatern

LADDA PRESSMEDDELANDE
 


PRESSMEDDELANDE 5.3.2021 – FÅR FRITT PUBLICERAS

​LADDA NER HELA PRESSMEDDELANDET SOM WORD-FIL

Svenska Teatern och Nationalteatern arrangerar ett öppet diskussionsforum som streamas live

Kulturen bär  ̶  Läge att diskutera!
Sänds på kulttuurikantaa.fi från Svenska Teaterns Stora scen 17 mars kl 19

 

Kulturens och konstens situation mitt under koronapandemin har väckt diskussion. Svenska Teatern och Finlands nationalteater ordnar ett gemensamt streamat evenemang där det ges utrymme för en mångbottnad dialog, öppen för hela kulturfältet. Såväl publik som scenkonstfältets aktörer från hela Finland bjuds in till att delta i diskussionen på Twitter genom hashtaggarna #kulturenbär #kulttuurikantaa. Under kvällen deltar bl.a. Rosa Meriläinen, Riku Lievonen, Eva Biaudet och Elina Knihtilä. Kvällens moderator är Sonja Kailassaari.

 

Alma Pöysti leder vårens Scenmåndagar


 

.

PRESSMEDDELANDE 22.1.2021 – FÅR FRITT PUBLICERAS

Alma Pöysti leder vårens Scenmåndagar

Svenska Teatern har förnyat konceptet Scenmåndag genom att anlita Alma Pöysti som moderator för samtliga Scenmåndagar på Svenska Teatern denna vår.  Pöysti blir vårt ansikte utåt för samtliga samtal. Hon är även med och utvecklar idéer och teman till våra populära scenmåndagar i samspråk med teaterns dramaturgiat. Tillsvidare ordnas evenemanget utan publik på teatern och strömmas på live.svenskateatern.fi

LADDA HELA PRESSMEDDELANDET

PRESSMEDDELANDE 11.12 2020

LADDA HELA MEDDELANDET

Ritva Siikala och Bengt Ahlfors för första gången på scenen tillsammans i en föreställning om ett långt liv tillsammans och en sommar i karantän  

Bengt Ahlfors (född 1937) och Ritva Siikala (född 1941) växte upp i efterkrigstidens Finland och har i mer än ett halvsekel arbetat med teater, som regissörer och författare. När de 1968 flyttade ihop, gifte sig och skaffade barn, sa deras vänner: Ni kommer aldrig att åldras tillsammans. Femtio år senare firade de guldbröllop och coronasommaren 2020 levde de i frivillig karantän i ett hus på landet. De använde tiden till att skriva en pjäs om sina liv.

- Det är ganska otroligt att vi trots ett långt liv tillsammans och så många år av teaterarbete faktiskt aldrig har stått på samma scen, säger Ritva Siikala. 

 

PRESSMEDDELANDE 1.12 2020

Ladda ner meddelandet

Svenska Teatern inhiberar alla föreställningar föreställningar för resten av året

Svenska Teatern har idag beslutat att inhibera föreställningarna av Mary Poppins också för mellandagarna och nyårsafton. Musikalen återkommer som planerat på repertoaren nästa höst. 

- Vi försökte att hitta en lösning, men bedömer nu att det är för riskfyllt och att återuppta föreställningsverksamheten efter den 20 december med tanke på de utmaningar som pandemin för med sig, säger teaterchef Joachim Thibblin. 

- Det är tråkigt att inte kunna spela musikalen för alla barnfamiljer under julhelgen. Det är verkligen ett ledsamt beslut. I nuläget finns det inte ett förbud att spela teater i mellandagarna men vår egen riskbedömning fick oss att göra denna avvägning.

Som Svenska Teatern konstaterade i ett tidigare pressmeddelande innebär beslutet en stor förlust för teatern. Men fortfarande har teatern inte för avsikt att inleda några samarbetsförhandlingar. 

- Det ekonomiska läget är ytterst utmanande, men vi har läget under kontroll. Det underlättar att vi tidigare har omarbetat hela spelplanen och därmed också har en långsiktig plan att luta tillbaka på. Nu hoppas vi kunna öppna normalt i januari utan att det skall påverka vår spelplan avsevärt. Vi har möjlighet att spela inför ett begränsat åskådarantal om situationen så kräver. Vi är också framöver rustade med alla säkerhetskrav som gällt under hösten för att skapa ett tryggt teaterbesök för alla, säger Thibblin. 

I enlighet med ett beslut som togs i fredags är alltså samtliga föreställningar fram till årsskiftet inhiberade som en följd av beslutet den 27.11 från huvudstadens coronakoordineringsgrupp.  

Totalt har Svenska Teatern tvingats ställa in 49 föreställningar som en följd av de senaste beslut som pandemin fört med sig:

Aderton föreställningar av Mary Poppins (återkommer på repertoaren i höst)
Sex föreställningar av FORK (återkommer inte på repertoaren)
Tolv föreställningar av Några av oss (återkommer i vår)
Tolv föreställningar av Diktatorn (återkommer i vår)
Den sista förställningen av Tove Jansson – visdiktaren (återkommer i vår)

Svenska Teatern kontaktar alla kunder som har köpt eller bokat biljetter till dessa föreställningar.

Presskontakt: teaterchef Joachim Thibblin, joachim.thibblin@svenskateatern.fi

 

 

PRESSMEDDELANDE 13.11.2020 

Succérna som ställdes in får ny chans
- Pappan och The Play That Goes Wrong tillbaka på repertoaren
 

Vi har listat de stora förändringarna LÄS MEDDELANDET I WORD

 

PRESSMEDDELANDE 18.9.2020 

Svenska Teatern lanserar en ny spelplan för spelåret 2020–2021
”Vårens föreställningar av Mary Poppins flyttas till nästa spelår – hösten 2020 spelas planenligt”
.Ladda pressmeddelande

Svenska Teatern julkistaa uuden ohjelmiston näytäntökaudelle 2020–2021
”Mary Poppins-musikaalin keväälle suunnitellut näytökset siirtyvät seuraavalle näytäntövuodelle – syksy 2020 esitetään suunnitellusti”
Lataa tiedote


Arja Saijonmaa är en av artisterna i HumppAvantis föreställning på Svenska Teatern
Ladda pressmeddelande

Arja Saijonmaa on yksi artisteista HumppAvantin konserttiesityksessä Svenska Teaternilla 
Lataa tiedote


Svenska Teaterns spelår har öppnat - här är alla pjäserna för spelåret 2020/2021
Ladda pressmeddelande


Pristagarna för det stora dramtikerpriset ur Boismanska fonden
Ladda pressmeddelande. 
Labbets pressmeddelande


Pressrelease 4.6.2020 - Fritt för publicering

Svenska Teatern har anställt Maria Lundström
som Ansvarig dramaturg

Svenska Teatern har anställt Maria Lundström som Ansvarig dramaturg på heltid. Lundström kommer att jobba i ett nära samarbete med teaterchef Joachim Thibblin då det gäller att hitta en bred och konstnärlig repertoar och för att stärka landets svenskspråkiga nationalscen både i och utanför Finland.
ladda ner hela pressmeddelandet

Lehdistötiedote 4.6.2020 – Julkaisuvapaa heti

Svenska Teatern on palkannut Maria Lundströmin Vastaavaksi dramaturgiksi

Svenska Teatern on palkannut Maria Lundströmin täysipäiväiseksi Vastaavaksi dramaturgiksi. Lundström tulee työskentelemään tiiviissä yhteistyössä teatterinjohtaja Joachim Thibblinin kanssa tehtävänään löytää laaja ja taiteellinen ohjelmisto sekä vahvistaa maan ruotsinkielistä kansallisnäyttämöä sekä Suomessa että ulkomailla. 
.Lataa koko tiedote

 

Pressrelease 26.5.2020 - Fritt för publicering efter kl 12
 

Avanti! och Svenska Teatern gör konsertföreställning om Georg Malmstén

- Svenska Teatern och Avanti! presenterar:

”Georg Malmstén & HumppAvanti! – TA DE´ LUGNT ALLA TIDER / KAIKKI JÄRJESTYY”

Ladda pressmeddelande

 


LEHDISTÖTIEDOTE 26.5.2020 – JULKAISUVAPAA

Kamariorkesteri Avanti! ja Svenska Teatern valmistavat yhdessä Georg Malmsténista kertovan konserttiteatteriesityksen

- Svenska Teatern ja Avanti! esittävät:
”Georg Malmstén & HumppAvanti! – Kaikki järjestyy / Ta de´ lugnt alla tider”

LATAA  TIEDOTE


Pressrelease/Lehdistötiedote 20.5.2020

Tonårsuppror mot nazisternas grymhet

- Svenska Teatern sätter upp Några av oss för att hedra Förintelsens 75:te minnesår


PRESSMEDDELANDE 31.3.2020


 

Teinivastarinta natsien julmuutta vastaan

- Svenska Teatern esittää näytelmän Några av oss holokaustin 75. muistovuoden kunniaksi

Lataa koko tiedote


 

Svenska Teatern inhiberar alla vårens föreställningar men lyckas undvika permitteringar
 

Ladda pressmeddelande
 


PRESSMEDDELANDE 13.3.2020 kl 17:30

Svenska Teatern inhiberar alla föreställningar 16.3-13.4.

LADDA PRESSMEDDELANDE/LATAA TIEDOTE

Svenska Teatern inhiberar alla föreställningar mellan 16 mars och 13 april för att hindra spridningen av coronavirusepidemin. Fredagens och lördagens (13-14.3) föreställningar av The Play That Goes Wrong spelas normalt med begränsat publikantal. Svenska Teatern agerar i enlighet med rekommendationer givna av Statsrådet, THL och Regionförvaltningsverket, och har utöver det beslutat att inhibera föreställningar.

Publiken får byta sina biljetter till senare föreställningar, till en voucher som är giltig t.o.m. 31.5.2021, eller be om ersättning. På grund av situationen är vår kundbetjäning ytterst belastad. Byten av biljetter kan göras fram till 29.5.2020, vilket betyder att det inte är bråttom med biljettbyten. Svenska Teaterns kundservice kommer att vara i kontakt med de kunder som köpt biljett till föreställningarna i fråga. Svenska Teatern meddelar om situationen på sin hemsida så fort det finns ny information.

Presskontakt: teaterchef Joachim Thibblin

Svenska Teaternin näytännöt 16. maaliskuuta ja 13. huhtikuuta välisenä aikana perutaan koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Perjantain ja lauantain (13.-14.3.) The Play That Goes Wrong näytökset järjestetään normaalisti rajoitetulla katsojamäärällä. Svenska Teatern toimii Valtioneuvoston, THL:n ja Aluehallintoviraston suositusten mukaisesti ja on sen lisäksi päättänyt perua näytöksiä.

Katsojat voivat vaihtaa lippunsa myöhemmin järjestettäviin näytäntöihin, 31.5.2021 asti voimassa olevaan voucheriin tai pyytää rahansa takaisin. Tilanteesta johtuen asiakaspalvelumme on nyt poikkeuksellisen ruuhkainen. Lippuvaihtoja voi tehdä 29.5.2020 saakka, joten kiirettä lipunvaihdolle ei ole. Svenska Teaternin asiakaspalvelu tulee olemaan yhteydessä asiakkaisiin, jotka ovat ostaneet lippuja ko. näytöksiin. Svenska Teatern viestii tilanteesta verkkosivuillaan heti kun uutta tiedotettavaa tulee.

Mediayhteydenotot: teatterinjohtaja Joachim Thibblin,Pressmeddelande 6.11

Mikaela Hasán och Christel Pettersson fick årets Skillnaden-pris

Ladda pressmeddelande


PRESSMEDDELANDE 17.10 - FRITT FÖR PUBLICERING

Vi är bara mänskor - urpremiär 4 mars på Stora scenen

Joakim Groth sätter upp sin tionde
pjäs på Svenska Teatern

- Det blir en avskedsföreställning

LADDA PRESSMEDDELANDET

 

PRESSMEDDELANDE 16.8 - LEHDISTÖTIEDOTE 16.8.

Svenska Teatern REPERTOAR 2019/2020
OHJELMISTO 2019/2020

LADDA PRESSMEDDELANDE MED HELA REPERTOAREN
Tässä on Svenska Teaternin tarjonta näytäntökaudelle 2019/2020:  LATAA TIEDOTE 

.


LEHDISTÖTIEDOTE 2.8.2019 - julkaisuvapaa

Svenska Teatern satsaa suomenkieliseen yleisöön

LATAA TIEDOTE

Svenska Teatern storsatsar på finskspråkig publik

LADDA PRESSMEDDELANDE

 

PRESSMEDDELANDE - 3.6 fritt för publicering

 

Svenska Teaterns besökssiffror under spelåret 2018/2019

Besökarantalet ökade med 50%

LADDA PRESSMEDDELANDE

 

PRESSMEDDELANDE - Svenska Teatern sätter upp SJÄLARNAS Ö.
embargo må 25.3, sedan fritt för publicering

Ungdomars psykiska ohälsa är temat i Nya TADAMs pjäs på Svenska Teatern

I Nya TADAMs och Svenska Teaterns samarbete lyfts ungdomars psykiska hälsa fram i strålkastarljuset och upp på stora scenen. Hanna Åkerfelts nyskrivna pjäs Vilja Andas får urpremiär på Stora scenen den 18 maj.

LADDA PRESSMEDDELANDE


PRESSMEDDELANDE - Svenska Teatern sätter upp SJÄLARNAS Ö.
Embargo ti 5.3 kl 19

Svenska Teatern sätter upp 
Själarnas Ö på Stora scenen

UPPDATERAT: PREMIÄR HAR SKJUTITS UPP PÅ GRUND AV CORONA-PANDEMIN
Ladda pressmeddelandePRESSMEDDELANDE - EMBARGO 11.2 kl. 16.00

DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup, och Wegelius Kammarstråkar presenterar stolt höstens storproduktion

I det stora landskapet
En sagolik familjekrönika

LADDA PRESSMEDDELANDE


LEHDISTÖTIEDOTE - 11.2.  klo 16.00

DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup ja Wegelius Kamarijouset esittävät ylpeänä syksyn suurtuotannon

I det stora landskapet
Satumainen perhekronikka

LATAA TIEDOTE


Pressrelease 11.1kl 18.00

Svenska Teaterns succésvit på AMOS fortsätter

PAPPAN med Asko Sarkola i huvudrollen är slutsåld tre veckor innan premiär

LADDA PRESSMEDDELANDE


Pressrelease 3.1 kl 15.00

Svenska Teaterns nästa stormusikal blir något alldeles extra - Mary Poppins flyger till Helsingfors

Svenska Teatern har ställt siktet högt. Hösten 2020 kommer Mary Poppins att flyga över hustaken i London, men det är inne i vår vackra salong vi får uppleva det hela som magisk teater. Vi satsar stort på en välkänd familjemusikal som redan har charmat en hel värld, men aldrig tidigare spelats på svenska i Finland.

Ladda pressmeddelande

Lehdistötiedote 3.1.2019 – vapaa julkaistavaksi klo 15.00

 

Svenska Teaternin uudesta suurmusikaalista tulee jotain aivan erityistä

Mary Poppins lentää Helsinkiin

Svenska Teatern tähtää korkealle. Syksyllä 2020 Mary Poppins lentää Lontoon kattojen yllä, mutta me saamme kokea sen maagisena teatterina kauniissa katsomossamme. Satsaamme suuresti tunnettuun perhemusikaaliin, joka on hurmannut jo kokonaisen maailman, mutta jota ei koskaan aikaisemmin ole esitetty ruotsin kielellä Suomessa.

LATAA KOKO TIEDOTE


Pressrelease 3.1 kl 10.00

Premiär för Scenmåndag. Den 7 januari har vi en kväll med minnessjukdom som tema

Det är premiärkväll för Scenmåndag. Första måndagen varje månad ordnar vi diskussioner, debatter, artistsamtal och liknande program.
Vi bjuder på aktuella teman och intressanta gäster, ofta med anknytning till angelägna ämnen som tas upp i vårt teaterutbud. 

Florian Zeller har skrivit en varm och insiktsfull berättelse om hur det är att tappa minnet. Pjäsen heterPAPPAN och i huvudrollen ser vi Asko Sarkola. Premiär på AMOS-scenen 2 februari. 

Vi har därför glädjen att erbjuda ett kvällsprogram där vi behandlar just minnessjukdomar – om hur vi kan bemöta, vårda och leva med minnessjukdomar i vår omgivning och vardag. Var tredje finländare drabbas i någon form. Den här kvällen kan ge dig både kunskaper och kanske någon värdefull insikt. Hur kan du möta livet som minnessjuk eller hjälpa någon anhörig som drabbats?

Lilli Sukula-Lindblom som leder projektet "Sol i minnet" diskuterar med Regina Santamäki Fischer, som är doktor i vårdvetenskap. På plats finns även våra skådespelare från PAPPAN.

LÄS HELA MEDDELANDET

 


 


Pressrelease 4.12.2018
Adde Malmberg vill få publiken att skratta så de kiknar
- Hösten 2019 satsar Svenska Teatern på skrattfest för hela familjen med farsen där allt går fel.

Ladda ner pressmeddelandet


Pressrelease 30.11.2018
Svenska Teatern säljer sitt dotterbolag Ace-Production Ab

Lehdistötiedote 30.11.2018
Svenska Teatern myy tytäryhtiönsä Ace-Production Oy:n

Ladda ner pressmeddelandet / Lataa tiedote


Carl-Gustaf Wentzel  gjorde skillnad
- han blir den första som tar hem det nya priset Skillnaden

Lehdistötiedote 9.11.2018 – saa julkaista heti

LATAA TIEDOTE

Ladda ner pressmeddelandet på svenska

Svenska Teatern esittää näytelmän Muodonmuutos/ Förvandlingen sekä suomeksi että ruotsiksi

Muodonmuutos lähtee Ruotsin kiertueelle kahdella kielellä

 

Här är hela ensemblen i CHESS på svenska

Nu kan vi avslöja hela ensemblen i CHESS. Tidigare har vi presenterat de fyra huvudrollerna Maria Ylipää, Alexander Lycke, Glenn Edell och Johanna Ström. 
Tillbaka på teatern är bland annat Lineah Svärd som spelade Sophie i MAMMA MIA!, Kristofer Möller som även han medverkade i MAMMA MIA!, spelar Molokov. För första gången tolkas schackspelets domare av en kvinna. Silva Lillrank skall spela den rollen. Här är hela listan!

Pressmeddelande / Lehdistötiedote

11.4.2018

”Svenska Teaterns utökar samarbetet med Sverige”

Världspremiär för Lars Noréns EPISOD i Malmö

På lördag den 14 april är det världspremiär på Malmö stadsteater för Lars Noréns pjäs Episod, i bearbetning av Sofia Jupither.
Föreställningen, som är ett samarbete mellan sex teatrar, är en första del av teaterchef Joachim Thibblins strategi att utvidga ett nära samarbete med stora teaterhus i Sverige.

LADDA PRESSMEDDELANDE

.

23.3.2018 
Nya stjärnskottet Johanna Ström är klar för CHESS på svenska
"Hon är en ny Helen Sjöholm eller Maria Ylipää"

.

10.3
Glenn Edell tillbaka på Svenska Teatern
- Det är mitt livs stora dröm att få vara med i CHESS

PRESSBILD


 


Pressrelease 2.11.2017
Maria Ylipää är tillbaka på Svenska Teatern  - hösten 2018 gör hon en av huvudrollerna i CHESS på svenska

Ladda meddelande / Lataa tiedote
Pressbilder

Pressrelease 24.5.2017
Svenska Teaterns nästa musikal blir CHESS på svenska av Benny Andersson,  Tim Rice och Björn Ulvaeus
Regi: Maria Sid. Bearbetningen av den svenska versionen är gjord av Lars Rudolfsson.

Ladda meddelande

Svenska Teaternin seuraava musikaali on Benny Anderssonin, Tim Ricein ja Björn Ulvaeuksen CHESS

Lataa tiedote suomeksi


Pressmeddelande 22.9.2017
Joakim Åberg är ny styrelseordförande för Svenska Teatern
Ladda meddelande


Pressmeddelande 27.3.2017 kl. 16.00
Svenska Teatern har valt Joachim Thibblin till ny teaterchef
Ladda meddelande
Pressbilder

Pressrelease / Lehdistötiedote: 12.12.2016
Storgård lämnar Svenska Teatern – satsar på teateragenturen ACE
Ladda meddelande

Pressrelease / Lehdistötiedote: 12.12.2016
Johan Storgård - Nöjd och stolt kan jag nu lämna över Svenska Teatern!
Ladda meddelande

- Ylpeänä ja tyytyväisenä voin nyt jättää Svenska Teaternin

Lataa tiedote

BILDER/KUVAT: Johan Storgård

Pressrelease 27.10.2017 
• Svenska Teatern presenterar vinterns storsatsning TOVE av Lucas Svensson

.KLICKA HÄR

BILDER /KUVAT

Lehdistötiedote 27.10.2017:

Svenska Teatern esittelee talven suurproduktion, Lucas Svenssonin kirjoittama uusi  TOVE –näytelmä!

KLIKKAA TÄSTÄ


TIDIGARE PRESSRELEASER

Pressrelease 29.9.2016

• Teaterhuset fyller 150 år söndagen den 2 oktober 2016 – vi firar under hela 2017 då Finland fyller 100 år.

BO

mp

mpf

.m

_s

.f

d

TC

tcf

tcw

tcfw

DR

drfi

PRESSMEDDELANDE 9.9.2021

Tove-festivaali saapuu vihdoin Suomeen!

Ihanaa, että festivaali toteutuu ja että niin monet saavat mahdollisuuden osallistua siihen

LATAA TIEDOTE


Tiedote 18.3 - LATAA KOKO TIEDOTE (Word)

Svenska Teatern ja Carl Knif toteuttavat Strindbergin näytelmän Ett drömspel yhteistyössä Riksteaternin kanssa
 


Tiedote 5.3.2021- LATAA KOKO TIEDOTE

Svenska Teatern ja Kansallisteatteri järjestävät avoimen verkkokeskustelutilaisuuden 
 

Kulttuuri kantaa – Keskustelun paikka! nähdään suorana lähetyksenä 17.maaliskuuta osoitteessa kulttuurikantaa.fi.


Kulttuurin ja taiteen tilanne koronapandemian keskellä on herättänyt laajalti keskustelua. Svenska Teatern ja Kansallisteatteri järjestävät livestriiminä keskustelutilaisuuden, jossa annetaan tilaa monipuolisille näyttämötaiteen ja kulttuurikentän puheenvuoroille.  Sekä näyttämötaiteen tekijät että yleisö ympäri Suomen kutsutaan keskusteluun Twitterissä käyttämällä tägejä #kulturenbär #kulttuurikantaa. Keskustelijoina ovat muiden muassa Rosa Meriläinen, Riku Lievonen ja Elina Knihtilä. lllan juontaa Sonja Kailassaari.

”Haluamme lisätä ymmärrystä ja tietoisuutta teatterialan tilanteesta. Tämä kriisi on yhteinen, se ei koske ainoastaan teatterialan tekijöitä vaan myös yleisöä. Me tarvitsemme taide- ja kulttuurielämyksiä selvitäksemme ja voidaksemme hyvin”, kertoo Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin.

”Jo vuoden verran kestäneen poikkeustilanteen jatkuessa on hyvä pysähtyä pohtimaan yhdessä alan toimintamahdollisuuksia. Haluamme tarjota keskustelualustan korona-ajan herättämien tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. On tärkeää suunnata katsetta myös taidekentän tulevaisuuteen”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi. 

Kulttuuriala on ennennäkemättömässä tilanteessa. Pandemian seurauksena teatterit on suljettu ja näytännöt peruttu. Kulttuuriala käsittää noin 3 % Suomen bruttokansantuotteesta ja työllistää yli 100 000 henkilöä, joista monet ovat yrittäjiä ja freelancereita. Ennen kaikkea näiden henkilöiden tilanne on hälyttävä: he putoavat sosiaalisten turvaverkkojen ulkopuolelle eivätkä myöskään kuulu kulttuuri-instituutioille tarkoitetun valtion korona-avustuksen piiriin.

Teatteri-instituutiot pyrkivät osaltaan löytämään kestäviä ratkaisuja niin nykytilanteeseen kuin vastaisen varalle, vaikka tulevaisuus on tuntematon. Samalla yleisö on ilmaissut vahvaa kaipuutaan teatterielämysten pariin.  On herännyt yhteinen huoli: millaisena taide- ja kulttuurielämä jatkuu sitten, kun kriisi on ohi? 

Svenska Teatern ja Kansallisteatteri kantavat kortensa kekoon tarjoamalla avoimen keskustelutilaisuuden. Tilaisuus järjestetään suorana kaksikielisenä lähetyksenä, jossa mukana on näyttämötaiteen tekijöitä ja kokijoita. Tilaisuus toteutetaan koronaturvatoimet huomioiden. 

Livestriimattu verkkokeskustelutilaisuus Svenska Teaternista osoitteessa kulttuurikantaa.fi keskiviikkona 17.3. klo 19.00. 

Puhujina kuullaan muiden muassa Rosa Meriläinen, Tommi Saarikivi, Terhi Suorlahti, Janne Auvinen, Elmer Bäck, Riku Lievonen, Elina Knihtilä, Eva Biaudet, Maria Romantschuk, Mika Myllyaho, Arto Valkama ja Joachim Thibblin.

Videotervehdysten myötä ääneen pääsevät kentän ja yleisön edustajat ympäri Suomen.

Katso tilaisuus kulttuurikantaa.fi-sivustolla.

Seuraa keskustelua myös Kulttuuri kantaa -Facebook-tapahtumassa.

Keskustelutilaisuus on katsottavissa kulttuurikantaa.fi-sivustolla kaksi viikkoa suoran lähetyksen jälkeen. 

Lisätiedot
Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho(at)kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 044 593 8130

Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin
Sähköpostiosoite joachim.thibblin(at)svenskateatern.fi
Puhelinnumero 0400 51 5150

Valokuvat
Tästä linkistä pääset katsomaan ja lataamaan esityksen kuvia Flickr-palvelusta.

 

LEHDISTÖTIEDOTE 11.12.2020  

LATAA KOKO TIEDOTE

Ritva Siikala ja Bengt Ahlfors nähdään ensimmäistä kertaa yhdessä näyttämöllä esityksessä, joka kertoo karanteenikesästäja pitkästä elämästä yhdessä


Ritva Siikala (synt.1941) ja Bengt Ahlfors (synt.1937) varttuivat aikuisiksi sotien jälkeisessä Suomessa. He ovat toimineet yli puoli vuosisataa teatterissa ohjaajina, pedagogeina ja kirjailijoina. Kun he vuonna 1968 muuttivat yhteen ja hankkivat lapsen, heidän ystävänsä totesivat: ”Nuo ei kyllä vanhene yhdessä!” Viisikymmentä vuotta myöhemmin he juhlivat kultahäitä ja kesän 2020 he viettivät vapaaehtoisessa karanteenissa maalla. Siellä he kirjoittivat näytelmän omasta elämästään. 

- Vaikka olemme eläneet pitkään yhdessä ja vaikka meillä molemmilla on mittava ura teatterissa, olemme nyt ensimmäistä kertaa samalla näyttämöllä, kertoo Ritva Siikala. 


LEHDISTÖTIEDOTE 20.11.2020  

Svenska Teatern peruu kaikki esitykset 23.11.- 13.12. 

Svenska Teatern peruu kaikki esitykset jouluun saakka

20.11.2020 klo 14:51

Koronakoordinaatioryhmän 27.11 tehdyn päätöksen seurauksena joudumme valitettavsti perumaan näytäntötoiminnan 27.11-20.12.2020 välisenä aikana. Joulun välipäivien sekä uudenvuoden aaton esityksiä ei ole peruttu.

Olemme yhteydessä asiakkaisiin joilla on varattuja tai lunastettuja lippuja kyseiselle ajanjaksolle. Lisätietoja perutuista näytännöistä osoitteessa svenskateatern.fi

Pidä huoli itsestäsi ja muista! Toivotamme hyvää joulunaikaa kaikille.

Lipun jo ostaneet henkilöt voivat joko vaihtaa lipun kuponkiin, joka on voimassa 31.12.2021 asti, pyytää takaisinmaksua, tai pidättäytyä kummastakin vaihtoehdosta. Lippujen takaisinmaksu tapahtuu viimeistään 31.3.2021, mikä tarkoittaa ettei lipunvaihdon suhteen ole kiire. Tilanteesta johtuen asiakaspalvelumme on erittäin kuormitettu. Svenska Teaternin asiakaspalvelu tulee olemaan yhteydessä niihin asiakkaisiin, jotka ovat ostaneet lipun kyseisiin esityksiin. Svenska Teatern tiedottaa tilanteesta kotisivuillaan heti, kun uutta tietoa on saatavilla. 

Päätös koskee seuraavia esityksiä: 
Kolmetoista Mary Poppins -esitystä 
Kuusi FORK -esitystä 
Kaksitoista Några av oss -esitystä 
Kaksitoista Diktatorn -esitystä 
Tove – visdiktaren viimeinen esitys 

Tarkoituksemme on esittää tuotantoamme normaalisti rajoitetulle katsomolle jouluun jälkeen. 

- On selvää, että tämä merkitsee teatterille suurta tappiota. Loppullisia vaikutuksia on tässä vaiheessa liian aikaista kommentoida.  Tärkeintä on varmistaa teatterin yleisön ja henkilökunnan terveys, sanoo teatterijohtaja Joachim Thibblin. 

JT

.

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close