Shakespeares tre mästerverk på tre scener – lika aktuella idag

2.12.2024 Nyheter

På tre teaterscener runt om i Finland tar Shakespeares klassiker ny form. Svenska Teatern spelar Hamlet, Turun Kaupunginteatteri sätter upp Macbeth, och Åbo Svenska Teater ger oss Romeo och Julia. Dessa tre aktuella uppsättningar belyser de tidlösa teman som gjort Shakespeares tragedier relevanta i generationer.

Kärlek, hat, maktbegär, död, hämnd och moral är grundpelarna i Shakespeares pjäser. Genom sina verk visar han en enastående förståelse för den mänskliga naturen och bjuder in publiken att reflektera över sina egna liv och val. Shakespeares teman är universella och tidlösa, vilket gör hans pjäser lika relevanta idag som de var på 1500-talet.

– Vi behöver inte leva i 1500-talets England för att förstå känslorna i Romeo och Julia. Vi har alla varit unga och förälskade. Shakespeare talar till oss om det mest grundläggande i vår mänsklighet, säger David Sandqvist, regissör för Romeo och Julia på Åbo Svenska Teater. Han lyfter också fram vikten av att se pjäsen som en reflektion över hur vi människor kan leva tillsammans trots våra olikheter.

David Sandqvist regisserar Romeo och Julia på Åbo Svenska Teater i Åbo. (arkivbild från Ronjas repetitioner på Svenska Teatern.

Konflikter som speglar vår samtid

I sitt arbete med Romeo och Julia fokuserar David Sandqvist på frågor som ungdomsvåld och generationsklyftor. Han undersöker de fenomen som driver fram konflikter bland unga och hur samhället kan svara på dem.

– Vuxnas främsta uppgift är inte att förebrå, undervisa eller straffa ungdomar, utan att förstå dem. Det är en av grundtankarna bakom min version av pjäsen, säger Sandqvist.

Dritëro Kasapi regisserade Hamlet på Svenska Teatern.

På Svenska Teatern tar regissören Dritëro Kasapi sig an Hamlet, en pjäs som på många sätt speglar vår tids globala utmaningar. Genom att likna Danmarks förfall i Hamlet vid dagens värld, med klimatkriser och geopolitiska konflikter, väcker uppsättningen frågor om hur vi hanterar konsekvenserna av tidigare generationers beslut.

– Hamlet är en ung människa som tvingas leva med konsekvenserna av tidigare generationers misstag och korruption. Det är något många unga idag kan känna igen sig i, säger Kasapi. Tragedin ligger i Hamlets val att välja våldet – en väg som leder till förlust av hans mänsklighet.

Makten, ensamheten och fallet

I Macbeth på Turun Kaupunginteatteri undersöker regissören Kari Heiskanen de destruktiva konsekvenserna av maktbegär och den paranoida ensamhet som ofta följer enväldiga ledare. Macbeths resa speglar många av historiens diktatorer, inklusive dagens makthavare som Vladimir Putin.

Kari Heiskanen är aktuell med Macbeth på Turun Kaupunginteatteri. Nästa höst kommer Heiskanen att regissera AMOS A på Svenska Teaterns Stora scen – en nyskriven pjäs om Amos Andersson.

– Macbeth är som en beskrivning av Putins väg till makten – eller vilken annan diktators som helst. I diktaturer skapas en absurd verklighet där ingen längre kan känna sig trygg. I Ryssland faller människor bokstavligen ut genom fönster och dör, och jag tror att alla i Putins närhet sover med ett vapen under sin kudde, säger Heiskanen.

Han beskriver också hur Macbeths förblindande ambition leder till brutalitet och självdestruktion, samtidigt som Lady Macbeths samvetskval driver henne till galenskap.

– Diktaturer är inte bara brutala, utan också tragiskt absurda – det är en central aspekt jag vill förmedla i Macbeth, tillägger han.

Se Hamlet, Romeo och Julia och Macbeth

På tre teaterscener runt om i Finland tar Shakespeares klassiker ny form. På Svenska Teatern spelas Hamlet fram till april 2025. Turun Kaupunginteatteri har premiär för Macbeth den 31 januari 2025, och Romeo och Julia intar scenen på Åbo Svenska Teater den 18 september 2025.

Hamlet – Klassikernas klassiker

Hamlet av William Shakespeare – ett tidlöst mästerverk får nytt liv i Dritëro Kasapis iscensättning.

Världens kanske mest kända teaterstycke, där den unga plågade mannen med dödskallen i handen uppfattas av många som sinnebilden för själva teaterkonsten. Generationer av teatermakare har förmått tolka sin samtid genom Hamlet och skådespelet har gång på gång fått ny aktualitet.

Den internationellt erkända regissören Dritëro Kasapis tolkning fokuserar på den generationskonflikt som finns beskriven i Hamlet och som är aktuell även i vår samtid.

Nyheter 19.9.2024

Kärlek, tvivel och generationsuppror driver Dritëros Hamlet  

När man sätter upp världens mest kända verk av teaterhistoriens största pjäsförfattare ska man ha något att säga – både om pjäsen och samtiden. Det har regissören Dritëro Kasapi när hans nytolkning av Shakespeares Hamlet den 7 november får premiär på Svenska Teatern i Helsingfors.  
Nyheter 12.11.2024

”Svenska Teatern gör en nervigt rockig version av Shakespeares Hamlet”

Att gilla eller inte gilla Hamlet?, det är frågan när kritikerna får säga sitt. Många gillar regissör Dritëro Kasapis djärva förädlade och moderna version av Shakespeares mästerverk medan andra hade önskat att han kunde gått ännu längre. På sociala medier hörs också röster att man velat se en mer klassisk version, medan till exempel Ny Tid skriver ”faktum är att mycket mer klassisk Hamlet än så här får man nog leta efter på teaterscenerna i dag.” Läs vår sammanställning och bedöm själv. Hamlet har väckt diskussion i över 400 år.
Nyheter 28.10.2024

Snabbguiden till Hamlet och Shakespeare – bli expert på fem minuter

Shakespeares Hamlet har fängslat publiken i århundraden, men behöver inte vara svårt att förstå. Vi har gjort en snabbguide med 20 saker du bör veta om både pjäsen och dess skapare, William Shakespeare. Perfekt för dig som vill ha en djupare insikt inför föreställningen.