Muminbutik öppnar snart i Svenska Teaterns affärslokaler

19.9.2023 Pressmeddelanden

Senhösten 2023 öppnar en ny Muminbutik på Norra Esplanaden, bredvid Svenska Teatern och mittemot Akademiska Bokhandeln. Den nya flaggskeppsbutiken baserar sig på Tove Janssons älskade bok Farlig midsommar (1954), som har en stark tematisk koppling till teaterns värld.


I boken blir det översvämning i Mumindalen  och muminfamiljen kryper upp på Muminhusets tak i väntan på räddning. En märklig byggnad driver förbi och mumintrollen och deras vänner klättrar ombord. Det nya hemmet visar sig vara en teater, och efter många förunderliga vändningar kulminerar berättelsen när en pjäs skriven av Muminpappan får premiär. Vad som helst kan hända när midsommarnattsaftonens magi möter teaterns förtrollande värld!

Farlig midsommar som tema

– Farlig midsommar lämpar sig som tema för butiken också av en annan historisk anledning. Några år innan boken publicerades, år 1949, hade den första teaterproduktionen baserad på en muminhistoria, Mumintrollet och kometen, i regi av Vivica Bandler, premiär på Svenska Teatern. Boken Farlig midsommar innehåller en del intressanta likheter med pjäsen – till exempel det faktum att en katastrofal generalrepetition garanterar en utmärkt premiär, vilket var fallet på Svenska Teatern den gången, skriver Moomin Characters i ett meddelande.

Johan Aalto, styrelseordförande för Stiftelsen för Svenska Teatern i Helsingfors/Nya Teaterhus-Aktiebolaget i Helsingfors är glad över den kommande hyresgästen.

–  Vi hälsar Moomin Shop välkommen som ny hyresgäst i vårt kulturhus och ser fram emot att med dem utveckla huset i en alltmera hållbar riktning, säger Aalto.