Uusi teatterivuosi on alkanut, ja Svenska Teatern esittelee jälleen monipuolisen ohjelmiston. Vuoden 2025 ohjelmistossa nähdään yhteensä 18 näytelmää ja tapahtumaa, näytelmistä peräti viisi ovat kantaesityksiä. Syyskausi käynnistyy Gunilla Hemmingin lehtimoguli ja mesenaatti Amos Andersonista kertovalla uutuusnäytelmällä, joka nähdään Suurella näyttämöllä. Yksi muista uutuuksista on Milja Sarkolan uusin näytelmä Förgät mig. Lisäksi voimme nyt paljastaa, että Ronja Ryövärintytär palaa Suurelle näyttämölle.
– Panostamalla uusiin näytelmiin haluamme ilahduttaa yleisöämme tuoreilla näkökulmilla. Monet tämän vuoden uusista näytelmistä pohjautuvat tositapahtumiin, mutta, kuten tiedämme, teatteri on myös leikin ja mielikuvituksen maailma. Aika ja paikka menettävät merkityksensä, ja voimme päätyä minne tahansa – lapsuuteen, eduskuntataloon tai keskelle historiallista tapahtumaa. Kantaesitys tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden sukeltaa täysin uuteen ja tutkimattomaan maailmaan, sanoo teatterinjohtaja Joachim Thibblin.
– Olen iloinen, että Svenska Teatern voi tuoda näyttämölle Gunilla Hemmingin uutusnäytelmän myötä monipuolisen kuvauksen Amos Andersonista, eräästä Suomen merkittävimmistä kulttuurivaikuttajista. Milja Sarkola puolestaan on luonut täysin omaperäisen ja kiehtovan nykydraaman, joka perustuu tositapahtumiin. Uutta on myös se, että ruotsalainen näytelmäkirjailija Erik Uddenberg tuo esiin lasten näkemyksen aikuisista kansainvälisessä Childhood Project.
Toivomme, että nämä tarinat tarjoavat eri-ikäiselle yleisöllemme jännittäviä teatterielämyksiä, Thibblin toteaa.
Vuoden ensimmäinen ensi-ilta: uusi ranskalainen farssi
•En lysande idé
Ranskalaisen Sébastien Castron näytelmä on saanut varsinaisen naurun ja ilon aallon pyyhkäisemään yleisönsä yli. Se sai myös Molière-palkinnon vuoden 2023 parhaasta komediasta. Siinä on kaikki mitä tarvitset unohtumattomaan kokemukseen koko perheelle!
Ohjauksesta vastaa huumorin mestari Adde Malmberg, joka on aiemmin ohjannut menestysesitykset The Play That Goes Wrong ja Evigt ung.
Rooleissa: Patrick Henriksen, Anna Hultin, Dennis Nylund ja Nina Palmgren.
Ranskan kantaesitys: Théâtre Michel, Pariisi 2022.
Ensi-ilta AMOS-näyttämöllä 29. tammikuuta 2025.
Teksti: Sébastien Castro (uusi käännös ruotsiksi: Gunilla Hemming) Ohjaus: Adde Malmberg
LUE LISÄÄ
Viisi kantaesitystä 2025
• Under attack!
Veera Tyhtilän käsikirjoittama ja Lidia Bäckin ohjaama jännittävä esitys tarjoaa nuorille mahdollisuuden pohtia tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pelimaailman dramaturgiasta inspiraationsa saanut näytelmä yhdistää teatterin ja interaktiivisen teknologian sekä tutkii yhteiskunnan turvallisuuteen, etiikkaan ja puoluerajat ylittävään yhteistyöhön liittyviä teemoja. Esitys kuvaa nykypäivän poliittista ilmapiiriä tavalla, joka sekä vangitsee että haastaa katsojan.
Kantaesitys NICKEN-näyttämöllä 25. helmikuuta. Esityskausi: 25.2.–9.4.
Teksti: Veera Tyhtilä
Ohjaus: Lidia Bäck
TIEDOTE UNDER ATTACK:ista
• Amos A
Uutuusnäytelmä Amos A saa kantaesityksensä Suurella näyttämöllä 4. syyskuuta 2025. Näytelmän on kirjoittanut Gunilla Hemming ja sen ohjaa Kari Heiskanen. Näytelmä on syksyn suurhanke, joka tarjoaa kiehtovan ja monipuolisen kuvauksen eräästä Suomen vaikutusvaltaisimmasta kulttuuripersoonasta, Amos Andersonista.
Amos Andersonia esittää Patrick Henriksen. Kerromme myöhemmin lisää muista näyttelijöistä, jotka esittävät henkilöitä Amoksen ympärillä.
Kantaesitys Suurella näyttämöllä 4. syyskuuta.
Teksti: Gunilla Hemming
Ohjaus: Kari Heiskanen
TIEDOTE AMOA A:sta
• Förgät mig
Förgät mig (unohda minut) on nykyaikaan sijoittuva uutuusdraama Gunnelista, joka on jäämässä eläkkeelle johtavasta asemastaan EU:n hallinnossa. Gunnel haluaa tulla unohdetuksi kuolemansa jälkeen ja pyrkii välttämään kaikenlaisen sentimentaalisuuden elämänsä kaikissa vaiheissa.
Gunnel ja tarina hänen valinnastaan elää vapaaehtoisesti yksinäisyydessä on tositarina, joka on inspiroinut Milja Sarkolaa kirjoittamaan uusimman teoksensa Förgät mig.
Teksti ja ohjaus: Milja Sarkola
Kantaesitys AMOS-näyttämöllä 3.12.2025
• The Childhood Project
Yhdessä Unga Klaran kanssa toteutamme The Childhood Projectin – kansainvälisen yhteistyöhankkeen, johon osallistuu 12 teatteria viideltä eri mantereelta. Hankkeen tavoitteena on edistää ja kehittää lasten- ja nuortenteatteria kansainvälisesti. Projekti perustuu uuteen näytelmään, joka käsittelee sitä, mikä yhdistää lapsia kaikkialla maailmassa: elämistä aikuisten hallitsemassa maailmassa. Näytelmää esitetään kaikissa osallistuvissa maissa kunkin maan omalla kielellä. Lisätietoja julkaistaan yhteisessä lehdistötiedotteessa 21. tammikuuta.
Osallistuvat teatterit:
Alley Theatre, Houston – Yhdysvallat
Mordem Arts Centre, Diyarbakır – Turkki
Theatre Direct, Toronto – Kanada
La Covacha Teatro – Meksiko
Theater Festival/Assitej – Puola
Unge Viken Teater, Lilleström – Norja
Svenska Teatern, Helsinki – Suomi
Drama for Life, Johannesburg – Etelä-Afrikka
Prachyanat Theatre – Bangladesh
Complejo Teatral de Buenos Aires – Argentiina
Ministerio de Cultura de la ciudad de Buenos Aires – Argentiina
Unga Klara – Ruotsi
Suomen kantaesitys NICKEN-näyttämöllä 3. syyskuuta.
Teksti: Erik Uddenberg
Ohjaus: Gustav Deinoff
• Grand Tour
Uusi TADAMin musikaali Grand Tour sijoittuu kaduille ja toreille, rautatieasemille ja retkeilymajoihin. Lyhyissä kohtauksissa ja lauluissa kohtaamme erilaisia matkustajia. Jotkut matkustavat päästäkseen perille, toiset päästäkseen pois. Joku matkustaa, koska jotain on tehtävä – nyt ja heti. Toiset taas matkustavat vihdoinkin voidakseen olla tekemättä mitään.
Svenska Teatern on tehnyt yhteistyötä Uuden TADAMin kanssa monien vuosien ajan. Teatterille on tärkeää olla mukana tarjoamassa nuorille kyvyille mahdollisuuksia ja yhteyksiä alalle sekä esiintyä ammattimaisella näyttämöllä.
Kantaesitys NICKEN-näyttämöllä 5. toukokuuta.
Teksti: Christoffer Mellgren
Musiikki: Emma Raunio Ohjaus: Marika Parkkomäki
Neljä esitystä jatkavat ohjelmistossa
• Matilda
Roald Dahlin kirjaan perustuva musikaali Matilda on viihdyttävä kertomus tytöstä, joka mielikuvituksensa ja älykkyytensä avulla uskaltaa nousta vastarintaan ja muuttaa maailmaa. Tämä suosittu musikaali ilahduttaa sekä aikuisia että lapsia.
Esitys on täynnä elämää, energisiä tanssinumeroita ja mukaansatempaavaa musiikkia. Puolet näyttelijöistä on lapsia, jotka ovat valmistautuneet vuoden mittaisessa Matilda-teatterikoulussa antamaan kaikkensa vaativissa rooleissa. Musikaali on kunnianosoitus kielelle, lukemiselle ja vahvuudelle asettua puolustamaan sitä, mihin uskoo.
Esityskausi Suurella näyttämöllä: 7.1.–16.5. (43 esitystä keväällä).
Ohjaus: Markus Virta
LUE LISÄÄ
• Hamlet
William Shakespearen Hamlet – ajaton mestariteos saa uuden elämän Dritëro Kasapin ohjauksessa. Jesper Franssonin (Hamlet) ja Sonia Hagan (Ofelia) tulkinnat ovat herättäneet runsaasti ylistystä kriitikoilta. Hamletia esitetään keväällä vielä 15 kertaa.
Ohjaus: Dritëro Kasapi
LUE LISÄÄ
• Raka Rör! (Kraanat auki)
Minna Kettunen-Enbergin ja Marika Westerlingin Raka Rör! -antiglamourmusikaali palaa ohjelmistoon. Tämä ylistetty esitys nähdään AMOS-näyttämöllä.
Teksti ja ohjaus: Susanna Haavisto
Esityskausi AMOS-näyttämöllä: 7.2.–12.3. (5 esitystä).
• Topelius och teatern
Tule mukaan historialliselle kävelykierrokselle, jossa 1860-luku kohtaa nykypäivän! Näyttelijä Simon Häger eläytyy Zacharias Topeliuksen hahmoon ja vie kävijät matkalle läpi teatteritalon värikkään historian.
Esityskausi: 9.1.–2.5. (12 esitystä keväällä).
Kaksi esitystä palaa ohjelmistoon
• Är det hett här?
Anna Hultinin menestysesitys Är det hett här? tekee paluun pitkän Ruotsin-kiertueen jälkeen. Tämä vaihdevuosiin liittyviä kysymyksiä käsittelevä esitys on nähty jo 128 kertaa.
Teksti ja näyttämöllä: Anna Hultin
Ohjaus: André Wickström
Esityskausi: 11.3.–22.4. (5 esitystä NICKEN-näyttämöllä).
• Ronja Rövardotter
Nyt voimme ilahduttaa yleisöämme kertomalla, että Astrid Lindgrenin kuolematon klassikko Ronja Ryövärintytär palaa Suurelle näyttämölle, ja pääroolissa säteilee loistava Antonia Atarah. Svenska Teaternin jännittävä fantasia-seikkailu on viiden tähden menestys, joka on hurmannut niin yleisön kuin kriitikotkin.
Ohjaus: David Sandqvist.
Esitys saa uusintaensi-iltansa 26. syyskuuta.
Liput tulevat myyntiin 20.3.
LUE LISÄÄ
Vierailevat esitykset
• Litteraturfestival Gränslöst – Mellanrum (Välitila)
Kirjallisuusfestivaali Gränslöst palaa jälleen neljän mielikuvitusta herättävän kirjailijakeskustelun voimin, yhdistäen Ruotsin ja Suomen ruotsinkielisen kirjallisuuden. Tänä vuonna ylitämme myös rajan norjalaiseen ja suomalaiseen kirjallisuuteen. Gränslöst ei halua viihtyä kirjallisuuden hienostuneissa salongeissa, vaan sen välitiloissa. Missä välitiloissa me olemme? Historiallisesti, kulttuurisesti, ajassa? Mitä rajoja hipaisemme ja mitä haluamme ylittää kirjoittamisella? Mitä ovat ihmisen rajattomuus ja rajallisuus, ja miten ne vaikuttavat maailmaan? Entä mikä on kirjallisuuden rooli tässä kaikessa?
Mukana: Milja Sarkola ja Johanna Frid, Linda Bondestam ja Sverker Sörlin, Vigdis Hjorth ja Monika Fagerholm, Martin Gelin ja Juha Itkonen. 22. helmikuuta Suurella Näyttämöllä.
LUE LISÄÄ
• Humorlandskampen
Tämä täysin ei-kilpailullinen stand up -maaottelu Suomen ja Ruotsin välillä palaa jälleen täyttämään salit naurulla. André Wickströmin konsepti on ollut menestys yli 20 vuoden ajan.
Esitykset: 9. ja 10. toukokuuta.
• Klockriketeatern spelar Divan
Klockriketeaternin uusi näytelmä Divan, jonka on kirjoittanut Michail Durnenkov ja ohjannut Dan Henriksson, saa maailman kantaesityksensä keväällä Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä. Syksyllä näytelmä nähdään Svenska Teaternin NICKEN-näyttämöllä.
Esityskausi: 6.–19. lokakuuta.
LUE LISÄÄ
Muumit juhlivat – satutuokio lapsille
• Historien om den sista draken i världen
Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisen Muumi-kirjan julkaisusta. Svenska Teatern juhlistaa juhlavuotta draamallisella satutuokiolla lapsille. Tarina maailman viimeisestä lohikäärmeestä esitetään Henrika Anderssonin johdolla pääasiassa Helsingin kaupungin kummilapsille 4-vuotiaasta alkaen, mutta tarjolla on myös avoimia esityksiä.
Kiertueet
• Miksi svenska?
Tilauksesta esiintyvä koulukiertue-esitys Mikael Anderssonin kanssa jatkaa Suomen kouluissa.
• Humorgruppen KAJ
Huumoriryhmä KAJ:n esitys KAJ – Karar i arbeit myytiin jo loppuun kolmesti Suurella näyttämöllä 3. ja 4. tammikuuta.