Kraanat auki!

Musikaali arjesta ja ystävyydestä

Kraanat auki! on sarja musiikillisia kohtauksia elämän valokuva-albumista. Laulut kertovat nuoruudesta, rakkaudesta, lapsista, parisuhteiden pysäkeistä ja uusista aluista. Niissä on onnen täyttämiä muistoja, arjen järjetöntä komiikkaa ja suurta pysäyttävää surua.

Kraanat auki! on kahden ystävän tarina keskellä tavallisuuden viidakkoa. Esityksen syvin juuri on ystävyys, joka on olemassa joka hetki. Vaikka toinen joskus katoaakin toiselta, löytyy ihminen samana ja yhtä rakkaana silloin, kun on aika palata retkiltä takaisin.

Lavalla hehkuvat valovoimaiset näyttelijät Minna Kettunen-Enberg ja Marika Westerling. Monilahjakkaina muusikkoina pianisti (myös kitara ja laulu) Suvi Isotalo sekä basisti ja perkussionisti (myös laulu) Puro Paju.

” Sinä teet minut ja minä teen sinut, niin yksinkertaista se on. Minä teen sinut ja sinä teet minut, niin ainutkertaista se on. Ja silti vaikeinta kaikesta, vaikeinta kaikesta”
(Vaikeinta)

Ensi-ilta

5.12.2024

Ohjelmistossa

5.12.2024 – 20.12.2024

Näyttämö

AMOS-näyttämö

Kesto

n. 1 t 45 min, ei väliaikaa

Tekstitys

Esityskieli ruotsi. Ei tekstitystä.

Esitykset ja liput

Lokakuussa vuonna 1995 Helsingin Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä sai ensi- iltansa pienoismusikaali Kraanat Auki! Esitys oli kahden ystävyksen monivuotisen unelman täyttymys. Lavalla lauloivat silloin nuoret äidit Eija Ahvo ja Susanna Haavisto. Haavisto kirjoitti laulujen tekstit ja miehensä Juha Tikka sävelsi musikaalin laulut. Kului 21 vuotta, eikä teosta esitetty missään.

Vuonna 2016 Haavisto päivitti musikaalin. Hän kirjoitti elämät ja kohtaukset roolihenkilöille Fanny ja Elina. Hän lisäsi uusia lauluja ja poisti joitain ”pölyttyneitä” kappaleita. Esityksen musiikista vastaa Juha Tikka, jonka säveltämästä Odotusta Pariisissa- chansonista on tullut liki klassikko. Hän on säveltänyt myös Talvisota-elokuvan musiikin, joka palkittiin vuonna 1991 Jussi-patsaalla. Nyt Marika Westerlingin loistava ruotsinnos Raka Rör ! saa ensi-iltansa joulukuussa 2024 Svenska Teaternin Amos-näyttämöllä.

Susanna Haavisto
Käsikirjoitus ja ohjaus
Juha Tikka
Säveltäjä
Marika Westerling
Ruotsinnos
Nordic Drama Corner Oy
Esitysoikeuksia valvoo
Cata Portin
Mainoskuva
Minna Kettunen-Enberg

Minna Kettunen-Enberg

Minna Kettunen-Enberg on suorittanut Master of Fine Arts-tutkinnon (M.F.A) Stockholms dramatiska högskolanissa vuonna 2014. Minna on työskennellyt mm. Unga Teaternissa, Svenska Teaternissa, Åbo Svenska Teaternissa, Helsingin kaupunginteatterissa lukuisissa eri musikaaleissa, kuten mm. Rent, Hair, Chess, Mary Poppins, Det perfekta livet, Pieni merenneito. Vuonna 2024 Minna on mukana Äiti, vaimo ja muita mahdottomuuksia menestysmusikaalissa, jota esitetään Aleksanterin teatterissa ja Riihimäen teatterissa.Minna toimii myös aktiivisesti eri projektien parissa vapaalla kentällä ja toimii puheenjohtajana Broadway Ladies yhdistykselle. Minna toimii myös tuottajana Raka Rör! esitykselle.

Kuva: Cata Portin

Marika Westerling

Marika Westerling

Marika Westerling on työskennellyt freelancenäyttelijänä ja -laulajana vuodesta 1998. Hän valmistui musiikkiteatterilinjalta Royal Academy of Music -oppilaitoksesta Lontoossa 2004. Hän on tehnyt musiikkiteatterirooleja mm. Svenska Teaternissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Åbo Svenska Teaternissa, Wasa Teaternissa, Vaasan Kaupunginteatterissa sekä Jyväskylän Kaupunginteatterissa.  Tärkeimpiä roolitöitä ovat olleet esimerkiksi Les Miserablesin Cosette, Belle musikaalissa Kaunotar ja Hirviö sekä monologimusikaali Tell Me On a Sunday. Marika työskentelee myös dubbausten parissa ohjaajana, kääntäjänä sekä ääninäyttelijänä. Marika käänsi ruotsiksi musikaalin ”Det perfekta livet” jota esitettiin myös Svenska Teaternissa ja otti ilolla vastaan haasteen kääntää myös Kraanat Auki ruotsiksi.

Kuva: Cata Portin

Suvi Isotalo

Suvi Isotalo

Suvi Isotalo on helsinkiläinen muusikko ja lauluntekijä, joka toimii monipuolisesti musiikin ja teatterin kentällä. Suvi on säveltänyt musiikkia näyttämöille ja artisteille sekä toiminut muusikkona eri yhteyksissä. Viimeisimpinä töinään Mari Rantasilan albumien sävellys, Laulavat tiedekysymykset -albumin kirjoittaminen ja tuottaminen sekä Kysy siskoilta -musikaalin kapellimestarina toimiminen Hämeenlinnan teatterissa.

Kuva: Laura Malmivaara

Puro Paju

Puro Paju

Puro Paju on basisti, multi-instrumentalisti, säveltäjä, improvisoija ja pedagogi, joka työskentelee lehtorina Sibelius-Akatemian Global music-osastolla. Puroa kiinnostaa kokonaisvaltainen musiikin tekijyys sekä yhteisöjä ja merkityksiä rakentava musiikillinen toiminta.

Teatteri- ja opetustyön lisäksi Puroa näkee erilaisissa maailmanmusiikin ja improvisoinnin konteksteissa sekä soittajana, laulajana että kouluttajana. Tällä hetkellä aktiivisista yhtyeistä mainittakoon Suomen “lattarilähettiläs” Vili Mustalampi sekä kuubalaisen musiikin supertrio Los Fabulosos. Viimeisin teatterityö oli Hämeenlinnan Teatterin Kysy Siskoilta-musikaali.

Kuva: Jussi Lautu

Susanna Haavisto

Susanna Haavisto

Susanna Haavisto on taiteen moniottelija. Hän valmistui Suomen Teatterikoulusta vuonna 1982. Oli kiinnitettynä Helsingin Kaupunginteatterissa vuodet -82-85. Merkittävimmät työt tuona aikana olivat Vanja-enon Sonja, Peter Pan ja laulu-uran käynnistänyt laulusi elää – Brel-esitys.

Free-lanceriys alkoi uudenlaisen musiikkiviihdeohjelman Soitinmenot myötä. Sarja pyöri  televisiossa vuoden sijasta alun kolmatta vuotta. Matkaan mahtuivat Max ja Moritz- musikaali, jonka kanssa Haavisto kiersi kollegansa Eija Ahvon kanssa. Vuosiin on kertynyt kilometrejä vierailuesitysten myötä. Viimeisinä  vuosina Haavisto on suuntautunut musiikin puolelle, laulajana, sanoittajana kuin myös käsikirjoittajana ja ohjaajana.

80-90-lukujen taitteessa Haaviston polku johkaantui ruotsinkieliselle tantereelle. Ohjaaja Jaakko Pakkasvirta ohjasi kolmi-osaisen rikossarjan Vandrande Skugga ( Manus Bo Carpelan), jossa Nils Brandt näytteli  pääosaa pienen kylän poliisimestarina. Ohjaaja ”vaati” Haaviston näyttelemään Elina Salon tytärtä. Haavisto sai ääntämisopetusta 3 kuukauden ajan Yleisradion kielistudiossa.  Tämän jälkeen Haavisto näytteli suomenkielisille oppilaille suunnatussa kieliohjelmassa Herbert Hånk. Ja vuonna 1989 hän näytteli Dorothyn roolin Trollkarlen från Oz- musikaalissa Svenska Teaternin lavalla. Samalle estradille hän kapusi myös sensaatiomusikaalin Hype riveihin, kakkosmiehitykseen.

Viime aikoina Haavisto on kiertänyt 40-vuotis-juhlakonserttinsa kanssa ja mittavin sanoitustyönsä Kysy Siskoilta-musikaalissa, jonka on säveltänyt Anna-Mari Kähärä ja ohjannut Satu Rasila, on noussut liki kulttimaineeseen. Haavisto jatkaa näyttelijänä esityksessä, jonka tie on jatkunut Turun ja Espoon jälkeen Hämeenlinnaan ja vuonna  2025 esitys saa ensi-iltansa Porin Teatterissa.

Albumeita Haavisto on julkaissut 7.  Uutta musiikkia on mahdollisesti tulossa. Työn alla musikaali kolmelle iäkkäälle näyttelijälle. Säveltäjänä aviomies Juha Tikka, joka on siis Kraanat Auki!- musikaalin säveltäjä. Ehkä päivän valon näkee myös romaani, joka on muhinut jo 12 vuotta aivoissa, kunhan Haavisto saisi vihdoin päästä  – eläkkeelle, jolla ollut jo kaksi vuotta.

Kuva: Cata Portin

Juha Tikka (s.1955), FM (HY 1986), muusikko, tuottaja, säveltäjä.

Tikka on toiminut musiikkitoimittajana (YLE), TV-kapellimestarina (MTV), äänilevy- ja konserttituottajana, tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa, muusikkona teattereissa (mm, HKT, Svenska Teatern), studioissa sekä eri yhtyeissä.

Säveltäjänä Juha Tikka tunnetaan useiden TV-sarjojen (mm. Metsolat, Varamummo), elokuvien (mm. Talvisota, Joulupukki ja noitarumpu) teatteriesitysten musiikista (mm. Kraanat auki, Huomenna) sekä laulusävellyksistään (mm. Odotusta Pariisissa, Kanssasi on niin hyvä olla).