Unga skapar teater på 24 timmar med Play in a Day

20.5.2024 Nyheter

I höst kommer finlandssvenska ungdomar att få en unik möjlighet att skapa och framföra en teaterföreställning på bara 24 timmar. Det nya projektet ”Play in a Day”, ett samarbete mellan Svenska Teatern i Helsingfors och Föreningen Kulturkarnevalen rf, äger rum den 6-7 september 2024.


Play in a Day innebär att en teaterföreställning skrivs och sätts upp på en dag. Konceptet har väckt stor entusiasm bland ungdomar som deltagit i Kulturkarnevalen.
– Vi har sett en stor efterfrågan på fler aktiviteter kopplade till scenkonst, säger Eva-Helén Ahlberg, producent för Kulturkarnevalen.

Unga och proffs jobbar tillsammans

Under helgen 6-7 september samlas ungdomar i åldern 13-19 år från hela Svenskfinland på Svenska Teatern i Helsingfors. Deltagarna får arbeta med professionella teaterarbetare och delas in i grupper som fokuserar på olika delar av teaterproduktionen, inklusive dramaturgi, skådespeleri, scenografi, kostymdesign, rekvisita, hår och mask, scenteknik och sociala medier.
Projektet kulminerar i en föreställning som hålls på lördag kväll, den 7 september, kl. 19:00 på Amos-scenen.

– Vi välkomnar kulturkarnevalen till Svenska Teatern och tycker det är särkilt roligt att vår personal får dela med sig av sin specialkunskap till alla unga som deltar. Förhoppningen är att det skall tända en gnista att kanske vilja satsa på ett yrkesliv inom kultursektorn. Vi vill gärna öppna upp vårt hus och använda det så mångsidigt som möjligt, säger Joachim Thibblin.

Viktigt att ge unga ett kollektiv

Regissör David Sandqvist är redan bekant för publiken på Svenska Teatern. Han står bakom succépjäserna Ronja Rövardotter och Alfons Åberg. 

– Jag har flera gånger hört om hur en uppmuntrande kommentar från en lärare eller förälder fått ett kreativt barn att tro på sig själv och på vuxen ålder utbilda sig till konstnär. Ett barn eller en ungdom fyller sin fritid med aktiviteter den ser exempel på. Ofta börjar man med samma hobbyn som sina kompisar och funderar på liknande arbeten som vuxna i ens liv har. Därför är det vår uppgift som professionella på kulturbranschen att ge barn och unga exempel på hurudant det är att göra konst, säger regissör David Sandqvist.

En av de goda sidor med internet är att man kan lära sig nästan vad som helst via sidor som YouTube, vare sig det handlar om att spela gitarr eller att måla med oljefärg. Det som urskiljer teater från flera andra konstformer är att man inte kan syssla med det ensam, teater är till sin grund en kollektiv konstform. Därför är det viktigt att ge unga ett kollektiv i vilket de kan skapa teaterkonst för att uttrycka sig själva och se kraften i konstformer. Det är i grunden vad Play In A Day handlar om, fortsätter han.

David Sandqvist är regissör för Play in a Day. Foto: Mikael Karkkonen

Främjar kultur och identitet

Syftet med Play in a Day är inte bara att erbjuda en rolig och kreativ aktivitet, utan också att stärka den finlandssvenska identiteten och kulturverksamheten.
– Det här projektet ger ungdomar chansen att utvecklas och få handledning av professionella på teatern. Samtidigt skapar vi en starkare gemenskap över regiongränserna, förklarar produktionsassistent Adriana Knispel.

Om Kulturkarnevalen

Kulturkarnevalen är ett årligt evenemang som har arrangerats sedan 2003 och samlar omkring 300 ungdomar varje år. Föreningen Kulturkarnevalen rf arbetar för att främja konst och kultur bland unga på svenska genom att erbjuda ungdomar möjlighet att prova på olika kulturuttryck.

Vill du delta? Anmäl dig på KULTURKARNEVALEN

Vår PJÄSSIDA om A Play in a Day