Trettondagskonserten med HumppAvanti och Georg Malmsténs pärlor är tillbaka

14.12.2022 Nyheter

HumpAvanti! och Svenska Teatern målar i vinter upp ett porträtt av musikens musikaliska underhållare Georg Malmstén med hjälp av solister, kända sångare och skådespelare. Konsertföreställningen HumppAvanti! – TA DE´ LUGNT ALLA TIDER / KAIKKI JÄRJESTYY uppdaterar Malmsténs verk till 2020-talet med ett mäktigt musikaliskt fyrverkeri på Stora scenen. Vi ger tre föreställningar i början av januari. I ensemblen ses bl.a John Storgårds, Sam Huber, Paavo Kerosuo, Arja Saijonmaa och Anna Hultin.

Anna Hultin, Sam Huber, Arja Saijonmaa och Paavo Kerosuo i sitt esse över Malmsténs underhållande musik.

Georg Malmstén (1902-  1981) är en av den finländska musikens hörnstenar. Hans sånger och toner har ljudit från Hangö till Petsamo, och lämnat outplåniga spår I den finländska folksjälen. I januari hyllar Svenska Teatern och kammarorkestern Avanti! denna älskade sångare, musiker och kompositör med en sprudlande konsertföreställning.

Malmsténs livskraftiga karriär omfattade allt från opera till television, från poliser till Musse Pigg. I hans sånger möter öst väst, ”stadin” landsbygden och vemodet glädjen. I Avanti och Svenska Teaterns produktion träder både mer och mindre kända klassiker in på 2020-talets estrader.

Under närmare tjugo verksamhetsår har HumpAvantti! erhållit en kultliknande ställning där de med konstnärlig frihet har skapat en avslappnad stämning och skrupelfri humor. Gruppen har samarbetat med allt från musiker inom klassisk musik till kända nöjeslegender och rapartister.

Den lätta musikens stormästare

Nu när HumppAvanti! öppnar upp den legendariske Georg Malmsténs enorma musikskatt väntar ett äventyr med både kända och tidigare okända verk på båda inhemska språk av denna lätta musikens stormästare säger, konsertföreställningens regissör och manusförfattare Juha Siltanen.

Malmstén, som var finlandssvensk, presenterades 1979 på Svenska Teatern genom Sven Sids succéföreställning Stadin Kundi. Den spelades 201 gånger och höll föreställningsrekord ända fram tills musikalen HYPE.  Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin ser produktionen som ett sätt att både utvidga teaterns repertoar och lyfta fram husets befintliga resurser, talanger och kompetenser:

Vi vill i allt större utsträckning samarbeta med andra institutioner och de främsta aktörerna, både nationellt och internationellt. Svenska Teatern är en central kulturaktör i Helsingfors. Vi öppnar upp vårt fina hus för en större publik . Jag är väldigt glad att Avanti! ville samarbeta med oss. Det är fint att kunna ge vår publik ett unikt program som framförs av landets bästa musiker, säger Thibblin.

Sam Huber tolkar Malmstén med bravur. Foto: Heikki Tuuli

Landets mest framstående musiker

Det var också Avanti! som kom på idén att göra en konsertföreställning med Malmsténs musik och att bygga upp programmet kring honom som person och musiker. I produktionen medverkar HumppAvanti! – tretton av landets mest framstående musiker, som alla gjort karriär utomlands samt gästande solister och skådespelare. Konserten hade premiär mitt under rådande pandemi för två år sedan och spelades också då tre gånger för en mycket begränsad publik. Nu kan teatern ge tre nya möjligheter med platser i hela salongen.

Enligt musikern Timo Hietala började hela idén med HumpAvanti! som ett skämt:

Jag och Avantis konstnärliga ledare Kari Kriikku satt på ett flygplan och ville få tiden att gå. Vi började leka med idén att ordna en tributkonsert till den gamla finländska bandkulturen, t.ex. Humppa-Veikots ära. Då tyckte vi tanken var galen, men efter att ha sovit på saken var Kriikku övertygad om att den borde förverkligas, säger Hietala.

Det är alltså åter dags att ta del av HumpAvanti! och deras gränsöverskridande samarbeten. Något som både Avanti! och Svenska Teaterns ser fram emot.

Föreställningar på Svenska Teaterns Stora scen torsdagen den 5 januari kl. 19.00 samt fredagen den 6 januari och  lördagen den 7 januari kl. 16.00.

PRESSBILDER

Paavo Kerosuo och Anna Hultin har sjungit med varandra innan i Pojken Blå. Nu blir det Malmstén.

Listan med samtliga medverkande och produktionsteamet finns på föreställningens pjässeida. tryck på knappen.

Vi vet alldeles för lite om Georg Malmstén

– Det är verkligen på tiden att vi lyfter fram Georg Malmstén i rampljuset. Han var ju tvåspråkig finlandssvensk men i mitt liv har han figurerat genom barnmusiken han skapade på finska. Men också på den finska schlagerhimlen har han oförglömliga berättelser och visor. Trots det vet vi så lite om Malmstén.

Arja Saijonmaa gav en intervju till teatern 2020 när konserten skulle ha premiär.