Svenska Teatern för ett fängslande samtidsdrama om klimatkrisen till sex städer i Finland i samarbete med Riksteatern och Dramaten

9.2.2023 Nyheter

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång som lyfter fram behovet av och starka ledargestalter. Ett specialskrivet samtidsdrama om klasskillnader och klimatförändringar av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša. Föreställningen gästspelar på Svenska Teatern i samarbete med Riksteatern och Dramaten. Totalt gästar föreställningen nitton orter. Svenska Teatern står som arrangör för turnén i Finland. #jeanne spelar även på Kotkan kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Kuopio kaupunginteatteri, Wasa Teater och på Åbo Svenska Teater.

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. De unga i norr tror att de unga från söder inte existerar. De unga från söder tror att de unga i norr är gjorda av guld. 
Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det?

Jeanne är ett barn som tidigt fått lära sig om klassklyftor och om hur hennes öde är förutbestämt. Pjäsen är en berättelse om en ung idealist och klimatkrisens relation till klassamhället.

–Föreställningen ifrågasätter hjälteskapets möjligheter i en social och politisk dystopi som till mångt och mycket påminner om världen vi lever i. Vi har lekt fram den kvinnliga hjälte-arketypen, baserad på den historiskt och litterärt kanoniserade Jeanne d’Arc, säger Anja Suša, regissör. 

– Vi tror att klimatfrågan måste angripas med det politiska språkets fulla kraft och komplexitet. Men vi måste också ifrågasätta teatern som klassrelaterad institution med dess oförmåga att ta itu med brinnande sociala och politiska samhällsfrågor, fortsätter Anja Suša.

Svenska Teatern en brobyggare i Norden

Musikern Adde Huumonen skapar i föreställningen ett ljudlandskap under föreställningen genom bland annat elektroniska instrument och vatten. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola.

Svenska Teatern tar föreställningen till Finland genom ett samarbete med Riksteatern. Föreställningen spelas den 22 mars på Stora scenen. Därpå följer en turné i Finland som koordineras av Svenska Teatern. Vi spelar #jeanne även på Kotkan kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Kuopio kaupunginteatteri, Wasa Teater samt på Åbo Svenska Teater.

Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin säger att Svenska Teatern skall, som landets svenskspråkiga nationalscen, vara en aktiv teateraktör även utanför huvudstadsregionen. 

– Det är naturligt för oss att vara en brobyggare i Norden och föra svenskt och finskt kulturliv närmare varandra. Det kan vi göra med det kunnande och den kvalitetsgaranti som Riksteatern och Dramaten ger, säger Thibblin. 

Föreställningen spelas på svenska och textas till finska.

19 orter gästas av #jeanne – 6 städer i Finland

Urpremiär Riksteatern 4 mars i Lund. Därefter Osby, Halmstad, Värnamo och Göteborg.
Finländsk urpremiär på Svenska Teatern i Helsingfors 22 mars på Stora scenen
(spelas även i Kotka, Tammerfors, Kuopio, Vasa och Åbo med Svenska Teatern som turnékoordinator

Därefter återvänder föreställningen till sju svenska orter: Östersund, Umeå, Hudiksvall, Mjölby, Växsjö, Kalmar och Landskrona.

Stockholm får premiär på Dramaten 26 augusti på Lilla scenen.
 
Medverkande
Mårten Andersson
Per Burell
Adde Huumonen (musiker)
Doreen Ndagire
Rebecca Plymholt
Joel Valois

Konstnärligt team / Taiteellinen tiimi
Dramatiker: Ivana Sajko  
Översättare: Djordje Zarkovic  
Regissör: Anja Suša  
Koreograf: Damjan Kecojević  
Scenograf/kostymdesigner: Helga Bumsch  
Ljusdesigner: Emanuel Arvanitis  
Kompositör/ljuddesigner: Adde Huumonen  
Maskdesigner: Johanna Rönnbäck  
Regiassistent: Rosanne Berjawi
Dramaturg: Eva-Maria Dahlin  

Turnén arrangeras i samarbete av Svenska Teatern i Helsingfors, Riksteatern, Svenska Nu, Hanaholmen och Sveriges Ambassad.

För mer information: #jeanne – Svenska Teatern