#jeanne

Ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? Genom denna historia, om en ung idealist och om oss som idealiserar henne, får vi syn på vårt samhälles olika mekanismer.

Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša, som sedan 2019 har varit professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola.

#jeanne är en samproduktion mellan Riksteatern och Dramaten, med urpremiär i Lund 4.3.2023.

Handlingen

På norra sidan av en sjö finns stora villor med privata bryggor. På södra sidan finns ett höghus med trasig hiss. De unga på de olika sidorna träffar aldrig varandra. Unga i norr tror att unga från söder inte existerar. Unga från söder tror att unga i norr är gjorda av guld. Men sjön mellan dem håller på att torka ut. Klimatkrisen påverkar alla, rik som fattig. Eller gör den verkligen det?

Lilla Jeanne har fått lära sig att de som har lite kommer att ha mindre, och de som har mycket kommer att få mer. I ett försök att få tillbaka det överskott som hon anser tillhör de oprivilegierade försöker hon korsa den frusna sjön och ta del av guldet. Hon kommer aldrig tillbaka, men historien slutar inte där.

På turné i Finland

Kotkan kaupunginteatteri 23.3
Tampereen Teatteri 25.3
Kuopion kaupunginteatteri 28.3
Wasa Teater 30.3
Åbo Svenska Teater 1.4

Turnén arrangeras av Svenska Teatern i Helsingfors i samarbete med Riksteatern, Svenska Nu, Hanaholmen och Sveriges Ambassad.

Spelperiod

22.3.2023

Scen

Stora scenen

Biljetter

40 € – 48 €

Längd

1 h 30 min, ingen paus

Textning

Svenska och finska

Föreställningar och biljetter

Det var en gång…

På scen

Konstnärligt team

Ivana Sajko
Dramatiker
Djordje Zarkovic
Översättare
Anja Suša
Regi
Helga Bumsch
Scenograf/kostymdesigner
Emanuel Arvanitis
Ljus
Adde Huumonen
Kompositör/ljuddesigner
Johanna Rönnbäck
Maskdesigner
Eva-Maria Dahlin
Dramaturg
Damjan Kecojević
Koreograf