SvenskaTeatern tuo ilmastokriisiä käsittelevän kiehtovan nykydraaman kuuteen Suomen kaupunkiin yhteistyössä Riksteaternin ja Dramatenin kanssa

9.2.2023 Pressmeddelanden

#jeanne kuvastaa tuhon partaalla olevaa maailmaa, jossa nousee esille vahvojen johtohahmojen kaipuu. Kyseessä on maineikkaan näytelmäkirjailijan Ivana Sajkon erityisteos, nykydraama luokkaeroista ja ilmastonmuutoksesta. Ohjaaja on kansainvälisesti tunnettu Anja Suša. Näytelmä esitetään Svenska Teaternissa vierailuesityksenä yhteistyössä Riksteaternin ja Dramatenin kanssa. Yhteensä näytelmä kiertää vierailuesityksenä yhdeksällätoista paikkakunnalla. Svenska Teatern vastaa kiertueen järjestelyistä Suomessa. #jeanne vierailee myös seuraavissa teattereissa: Kotkan kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Wasa Teater ja Åbo Svenska Teater.

Järven pohjoispuolella on suuria omakotitaloja yksityislaitureineen. Eteläpuolella on kerrostalo, jonka hissi on rikki. Eri puolilla asuvat nuoret eivät kohtaa toisiaan koskaan. Pohjoisen nuoret eivät edes tiedä eteläpuolen nuorten olemassaolosta. Etelän nuoret luulevat, että pohjoisen nuoret on tehty kullasta. Heidän välillään oleva järvi on kuitenkin kuivumassa. Ilmastokriisi vaikuttaa kaikkiin, niin rikkaisiin kuin köyhiin. Vai vaikuttaako? 
 
Jeanne on lapsi, joka on saanut jo varhain kuulla luokkaeroista ja siitä, että hänen kohtalonsa on määrätty ennalta. Näytelmä on kertomus nuoresta idealistista ja ilmastokriisin suhteesta luokkayhteiskuntaan.
 
–Esitys kyseenalaistaa sankaruuden mahdollisuudet sosiaalisessa ja poliittisessa dystopiassa, joka suurelta osin muistuttaa omaa maailmaamme. Olemme kuvanneet naispuolisen sankarin arkkityypin, joka perustuu historiassa ja kirjallisuudessa esikuvaksi julistettuun Jeanne d’Arciin, kertoo ohjaaja Anja Suša. 
 
– Uskomme, että ilmastokysymykseen on tartuttava politiikan kielen täydellä voimalla ja monimutkaisuudella.  Meidän täytyy kuitenkin myös kyseenalaistaa teatteri luokkasidonnaisenainstituutiona sekä sen kyvyttömyys käsitellä polttavia sosiaalisia ja poliittisia yhteiskunnallisia kysymyksiä, Anja Suša jatkaa.
 
Muusikko Adde Huumonen loihtii esityksen aikana äänimaiseman muun muassa sähköisten instrumenttien ja veden avulla. Näytelmän on kirjoittanut erityisesti Riksteaternia varten maineikas näytelmäkirjailija Ivana Sajko. Ohjaaja puolestaan on kansainvälisesti tunnettu Anja Suša, joka on toiminut vuodesta 2019 ohjaustyön professorina Tukholman taideyliopistossa.

On luontevaa toimia sillanrakentajana Pohjolassa

Svenska Teatern tuo näytelmän Suomeen yhteistyössä Riksteaternin kanssa. Näytelmä esitetään 22. maaliskuuta Suurella näyttämöllä. Tämän jälkeen vuorossa on Suomen kiertue, jota Svenska Teatern koordinoi. Esitämme #jeanne-näytelmän myös seuraavissa teattereissa: Kotkan kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Wasa Teater ja Åbo Svenska Teater.
 
Svenska Teaternin teatterinjohtaja Joachim Thibblinin mukaan Svenska Teaternin tulee maan ruotsinkielisenä kansallisnäyttämönä olla aktiivinen teatteritoimija myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. 

– Meille on luontevaa toimia sillanrakentajana Pohjolassa ja tuoda ruotsalaista ja suomalaista kulttuurielämää lähemmäksi toisiaan. Voimme tehdä tämän Riksteaternin ja Dramatenin tarjoaman osaamisen ja laatutakuun tuella, sanoo Joachim Thibblin. 
 
Ruotsin kantaesitys on 4. maaliskuuta Riksteaternissa Lundissa. Sen jälkeen ovat vuorossa Osby, Halmstad, Värnamo ja Göteborg. Suomen kantaesitys nähdään Svenska Teaternissa Helsingissä 22. maaliskuutta Suurella näyttämöllä(lisäksi esitykset Kotkassa, Tampereella, Kuopiossa, Vaasassa ja Turussa Svenska Teaternin toimiessa kiertuekoordinaattorina)
Tämän jälkeen näytelmän esittäminen jatkuu Ruotsissa seitsemällä paikkakunnalla, jotka ovat:  Östersund, Umeå, Hudiksvall, Mjölby, Växsjö, Kalmar ja Landskrona. Tukholman ensi-ilta on Dramatenissa 26. elokuuta Pienellä näyttämöllä.

Kiertueen järjestävät yhteistyössä Svenska Teatern Helsingissä, Riksteatern, Svenska nu -verkosto, Hanasaari ja Ruotsin suurlähetystö.

Kotisivu: #jeanne – Svenska Teatern

Kuva: https://svensk.is/jeannepress

Näyttämöllä
Mårten Andersson
Per Burell
Adde Huumonen (muusikko)
Doreen Ndagire
Rebecca Plymholt
Joel Valois

Taiteellinen tiimi
Käsikikirjoitus: Ivana Sajko  
Kääntäjä: Djordje Zarkovic  
Ohjaaja: Anja Suša  
Koreografi: Damjan Kecojević  
Lavastaja/pukusuunnittelija: Helga Bumsch  
Valosuunnittelija: Emanuel Arvanitis  
Säveltäjä/äänisuunnittelija: Adde Huumonen  
Maskeeraussuunnittelija: Johanna Rönnbäck  
Apulaisohjaaja: Rosanne Berjawi
Dramaturgi: Eva-Maria Dahlin  

Kiertueen järjestävät yhteistyössä Svenska Teatern Helsingissä, Riksteatern, Svenska nu -verkosto, Hanasaari ja Ruotsin suurlähetystö.