Följande scenmåndagar

Måndag 27.1.2020 
Kalevala x 2, en tvåspråkig Scenmåndag

Måndag 30.3.2020
Kvinnorna på Själö, Scenmåndag om Själarnas ö

Forskaren Jutta Ahlbeck, författaren Johanna Holmström och regissören Mikaela Hasán talar om kvinnorna på Själö hospital 1889–1944. Under perioden intogs närmare 200 kvinnliga mentalpatienter. Vilka var dessa kvinnor och hur kom de att definieras som sinnessjuka?

Teatern sätter upp pjäsen "Själarnas ö" hösten 2020 och vi får en första inblick i hur den kommer att gestalta sig.

Måndag 27.4.2020 
Författarsamtal med författarna, skådespelarna och tidigare teatercheferna Ann-Luise Bertell och Anna Takanen om deras nyutkomna romaner "Heiman" och "Sörjen som blev". 
Johanna Stenback är moderator.

MÅNDAG 27.1.2020 kl. 18:00 på AMOS

Kalevala x 2

Vi börjar med en turnémonolog
av och med skådespelaren Anders Larsson

En rafflande kortversion av Kalevala för lata som utkom 1999. På fyrtiofem minuter presenteras Finlands Nationalepos med snabba, drastiska penseldrag.

”Kalevala på trekvart är en inspirerad föreställning. Den låter åskådaren repetera vad det egentligen är som står i Finlands nationalepos på ett tillgängligt personligt sätt, och erbjuder stundtals en gnistrande vision som förhöjer livet i Finlands gråa bygder till episka höjder. Historien berättas med ett lustfyllt ordvrängande, och i flödet av allitterationer tumlar de humoristiska och oväntade språkbilderna fram.”  (Lasse Garoff Ny Tid)
”Larsson berättar livligt och med glimten i ögat, ibland framhävande roliga rim och lekande med versmåttrytmer. Greppet om språk är fräscht och tar ner eposet på jorden, från det rätt gåtfulla originalspråket landar vi nära toppensnäckor, pubertet och äktenskapsförord. Humorn är förstås närvarande hela tiden.” (Tove Djupsjöbacka HBL)

 

Efter monologen fortsätter vi med

Kalevalan naiset - ett föredrag om kvinnorna i Kalevala

(föredraget ges på finska / Luento on suomenkielinen)

Hurudana var egentligen Kalevalas mytiska kvinnor? Författare, FD Tiina Piilola föreläser på finska om Kalevalas centrala kvinnofigurer som konkret visar hur man vid behov kämpar emot och står på sig. Kvinnorna visar oss också hur man anpassar sig till livets förändringar och hur man går vidare även om man är rädd - en nödvändig kunskap också i dagens osäkra och snabbt föränderliga värld.
Föreläsningen baserar sig på Piilolas faktabok Kalevalan naiset, som utkom i april 2019 (S&S). Piilola doktorerade från Jyväskylä universitet år 2017, och hennes litteraturvetenskapliga avhandling behandlar Kalevalas centrala kvinnofigurer.

Plats: AMOS-scenen
Längd: ca 2 h
Pris: 15€

BILJETTER

KALEVALA X 2Mån27.01.202018:00Köp Platser finns

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close