Kritikerna strör rosor över Själarnas ö – ”teaterguld”

16.9.2022 Nyheter

”Svenska Teaterns uppsättning av Själarnas ö både isande bra och sorgligt samtidsaktuell”. Så skriver HBL om Själarnas ö. Vi har samlat några av de publicerade recensionerna av Själarnas ö.

Saga Sarkola och Sonia Haga får idel beröm för sina rollprestationer.

”Isande bra och sorgligt samtidsaktuell”

”Precis som Holmströms prosa när den är som bäst suger den fast mig och vägrar släppa taget. Den mentala förflyttningen till det havsvindpinade Själö blir så total att jag känner mig lätt desorienterad då jag snubblar ut i den välupplysta foajén…
… en och annan intorkad saltkristall börjat bildas i mina ögonvrår redan i pausen. Kombinationen av estetiska och empatiska styrkor och emotionella och samtida resonanspunkter räcker mer än väl till för att göra Själarnas ö till en känslomässig berg- och dalbana och en riktigt lovande inledning på premiärsäsongen.”
HBL / Otto Ekman

”Esitys Seilin saaren naiskohtaloista koskettaa vilpittömästi”

”Svenska Teaternia voi onnitella siitä, että se uskaltaa ottaa isolle näyttämölle teoksen, joka tuo esiin kipeää historiaa yleisöä kosiskelematta, vahvaan paikalliseen aiheeseen ja teatterin todistusvoimaan luottaen.

Mikaela Hasán on ohjannut ja dramatisoinut esityksen Johanna Holmströmin romaanista Sielujen saari. Seilin saaren naiskohtaloista kertova esitys koskettaa vilpittömästi ja kuljettaa vahvoja teemojaan taitavasti…

…paljon merkityksellistä sanottavaa eristämisestä ja stigmoista myös nyky-yhteiskunnassamme. Niitä ajatuksia katsoja kantaa pitkään mukanaan.”

Helsingin Sanomat / Maria Säkö

”Själarnas ö är en gruvligt stark teaterupplevelse om platsen som bar på världens lidande”

Helgjuten uppsättning i Mikaela Hasáns regi och dramatisering.

Det är en sällsynt lyckad uppsättning där alla sceniska element – från skådespelare till scenografi, ljus, ljud och allt annat – samverkar för att bygga upp en stämning som skildrar mänskligheten vid denna yttersta rand.

Föreställningens centrum är den stumma Kristina. I Ylva Ekblads gestaltning blir denna skugga av en människa en fruktansvärt stark närvaro på scenen där hon glider omkring i bakgrunden av handlingen. I några gastkramande monologer suger hon in åskådarna i sitt själslandskap som öppnar mot handlösa bråddjup av sorg och förtvivlan.”
Svenska YLE / Lasse Garoff

”Huimaa teatteria saarihospitaalissa”

”Svenska teaternin upea kantaesitys Själarnas ö (Sielujen saari) avaa vaikuttavan matkan vapauden ja holhouksen rajapinnoille, arvoituksellisen taipaleen terveyden ja sairauden häilyvään kohtaamiseen. Naisrooleja on alkupuolella kahdeksan (yhdellä näyttelijällä kaksoisrooli), mutta toisella pääjaksolla rooleja ehtii kasvaa enemmänkin, koska kokonaisuus jossain määrin muuntuu…

Kiinnostavampaa on nyt tutustua Svenska teaternin helsinkiläiseen kantaesitykseen Seilin historiasta. On hyvä muistaa, että jo romaaninsa saatesanoissa Holmström muistutti siitä, että Jutta Ahlbeck-Rehnin väitöskirja (2006) käsittelee aihetta painokkaasti. Holmström luonnehtii väitöstutkimusta lumoavaksi. Nimenomaan lumoava on myös nyt valmistunut teatteritulkinta.”
Turun Sanomat / Jouko Grönholm

Minttu Mustakallio, Ylva Ekblad, Saga Sarkola, Kira-Emmi Pohtokari och Johanna af Schultén.

”Själarnas ö är sällan skådat teaterguld”

”I händelsernas mittpunkt befinner sig sjuksystern Sigrid, som blir en länk mellan det gamla och det nya, och som gör sitt yttersta för att se människan bakom den psykiska sjukdomen. För trots allt hemskt som händer på ön, och trots allt psykiskt illamående som kvinnorna upplever, är vardagen inte helt mörk – här finns livsglädje, vänskap och kärlek. Men vem är egentligen sjuk, och vem har rätten att bestämma vad som ska klassificeras som psykisk sjukdom?”

Stark kvinnoinsats

Själarnas ö träffar en med full kraft i magen, mycket tack vare en briljant skådespelarensemble. Ylva Ekblad, som spelar Kristina, har inte många repliker, men hennes blotta närvaro på scenen lämnar ingen oberörd. Sonia Haga gör en trovärdig Elli som under bråkdelen av en sekund går från att uppföra sig som ett trotsigt barn till att gråtande ropa efter sin mamma. Och Saga Sarkola spelar Karin med en sällan skådad entusiasm, närvaro och lyster över sig.”
Östnyland / Elin Lindberg

”Själarnas ö är en pjäs att bära med sig länge”

”Det står från början av pjäsen klart att Svenska Teaterns länge efterlängtade och kraftigt uppskjutna premiär på storsatsningen Själarnas ö kommer att bjuda på en alldeles unik teaterupplevelse.

Musikaliskt lyrisk och poetiskt vacker iscensättning

Själarnas ö är en kombination av starka texter och starka skådespelarinsatser från ett väldigt jämt team, men föreställningen är också en sinnlig upplevelse.”
Västra Nyland / Siw Handroos-Kelekay

En övertygande och stilrent genomförd scenversion av succéromanen

”Svenska Teatern bjuder på en övertygande och stilrent genomförd scenversion av succéromanen Själarnas ö. Speciellt skådespelarprestationerna imponerar men inte bara de. Som helhet har Mikaela Hasán lyckats med att regissera en mångsidig och givande uppsättning och bearbeta romantexten till en välflytande pjäs. Uppsättningen är mycket stämningsfull och Hanna Mikander som står för musik och ljuddesign förtjänar särskilt mycket beröm för det.”
Artbetarbladet / Topi Lappalainen

Brilliant pjäs om kvinnor från Själö

”Intensiv, levande och suggestiv. Så kunde pjäsen om finska kvinnoöden på Själö beskrivas”.

Nya Östis / Helene Wallin

Broderade budskap – tyglappens väg till strålkastarljuset i Själarnas ö (suomenkielinen tekstitys)

Broderade budskap är namnet på ett publikengagerande projekt där över 200 brodöser har broderat lappar med budskap i kostymerna till föreställningen Själarnas Ö. Genom broderandet vill vi minnas och hedra kvinnor som varit betydelsefulla. Vi har gett plats för publiken, som medskapare av föreställningen, att lämna ifrån sig sina personliga meddelanden i handarbetet. Projektet har drivits av publikpedagog Noona Leppinen.