#jeanne

Suurenmoinen ja visuaalinen draama luokkaeroista ja ilmastonmuutoksista

#jeanne kuvastaa maailmaa, joka on tuhon partaalla. Tarvitsemme johtohahmoja, jotka kantavat unelmiamme samalla, kun laitamme kaiken vastuun heidän harteilleen. Kenen pitäisi oikeastaan pelastaa meidät? Odotammeko lastemme tekevän sen? Nuoresta idealistista ja hänen ihailijoistaan eli meistä kertovan tarinan kautta pääsemme tarkastelemaan yhteiskunnan erilaisia mekanismeja.

Näytelmän on kirjoittanut maineikas näytelmäkirjailija Ivana Sajko erityisesti Riksteaternia varten. Ohjaaja on kansainvälisesti tunnettu Anja Suša, joka on toiminut vuodesta 2019 ohjaustyön professorina Tukholman taiteellisessa korkeakoulussa.

Juoni

Järven pohjoispuolella on suuria omakotitaloja yksityislaitureineen. Eteläpuolella on kerrostalo, jossa on rikkinäinen hissi. Eri puolilla järveä asuvat nuoret eivät koskaan tapaa toisiaan. Pohjoisen nuoret eivät edes tiedä, että etelän nuoret ovat olemassa. Etelän nuoret luulevat, että pohjoisen nuoret on tehty kullasta. Heidän välissään oleva järvi on kuitenkin kuivumassa. Ilmastokriisi vaikuttaa kaikkiin, niin rikkaisiin kuin köyhiin. Vai vaikuttaako se?

Pikku Jeanne on kokenut, että vähävaraisilla tulee olemaan entistä vähemmän ja varakkailla entistä enemmän. Hän yrittää saada vähävaraisille mielestään kuuluvan ylijäämän takaisin ja lähtee ylittämään jäätynyttä järveä saadakseen osuutensa kullasta. Hän ei palaa koskaan, mutta tarina ei lopu tähän.

Kiertueella suomessa

Näytelmä esitetään Svenska Teaternissa vierailuesityksenä yhteistyössä Riksteaternin ja Dramatenin kanssa. Yhteensä näytelmä kiertää vierailuesityksenä yhdeksällätoista paikkakunnalla. Svenska Teatern vastaa kiertueen järjestelyistä Suomessa. #jeanne vierailee myös seuraavissa teattereissa: Kotkan kaupunginteatteri 23.3, Tampereen Teatteri 25.3, Kuopion kaupunginteatteri 28.3, Wasa Teater 30.3 ja Åbo Svenska Teater 1.4.

Kiertueen järjestävät yhteistyössä Svenska Teatern Helsingissä, Riksteatern, Svenska nu -verkosto, Hanasaari ja Ruotsin suurlähetystö.

Ohjelmistossa

22.3.2023

Näyttämö

Suuri näyttämö

Liput

40 € – 48 €

Kesto

1 t 30 min, ei väliaikaa

Tekstitys

Suomi ja ruotsi

Esitykset ja liput

Trailer

Näyttämöllä

Taiteellinen työryhmä

Ivana Sajko
Dramatisointi
Djordje Zarkovic
Käännös
Anja Suša
Ohjaus
Helga Bumsch
Lavastus, pukusuunnittelu
Emanuel Arvanitis
Valosuunnittelu
Adde Huumonen
Musiikki, äänisuunnittelu
Johanna Rönnbäck
Maskeeraus
Eva-Maria Dahlin
Dramaturgi
Damjan Kecojević
Koreografi