DuvTeaternin, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Svenska Teaternin uusi yhteistyö

11.4.2024 Pressmeddelanden

Livsfarligt på allvar! Vaikeatulkintainen murhamysteeri saa ensi-iltansa 10. lokakuuta 2024 Svenska Teaternin AMOS-näyttämöllä. DuvTeatern, Teatterikorkeakoulu ja Svenska Teatern luovat yhdessä ainutlaatuisen esityksen, jossa yleisö ja näyttelijät kerääntyvät pohtimaan, miten voisimme ymmärtää toisiamme hieman paremmin.

DuvTeatern viettää 25. juhlavuotta murhamysteerillä ja huumorilla

Livsfarligt på allvar! -esityksellä DuvTeatern uskaltautuu jälleen kerran täysin uuden genren pariin. Esitystä kuvaillaan slapstick-henkiseksi, yksinäytöksiseksi murhamysteeriksi, mutta muuten työryhmä pitää näytelmän sisällön melko salassa.

– Se kertoo murhasta, sen verran voin paljastaa, kertoo DuvTeaternin näyttelijä Yvonne Heins.

– Kyllä, esityksestä tulee jännittävä ja hauska. Uskon, että yleisö tulee sekä nauramaan että yllättymään, lisää DuvTeaternin näyttelijäRoy Eriksson.

Tekstistä vastaa työryhmä ja esityksen ohjaa DuvTeaternin taiteellinen johtaja Mikaela Hasán. Hasán on aiemmin ohjannut useita DuvTeaternin ylistettyjä esityksiä.

– Tänä vuonna DuvTeatern juhlii 25-vuotista taivaltaan, ja jälleen kerran teemme jotain, mitä emme ole koskaan aiemmin tehneet. Tämän ansiosta opimme aivan uusia asioita yhdessä ja myös uusien yhteistyökumppaneiden kanssa, sanoo Hasán.

ote esityksen markkinointitekstistä

Mielikuvitus on paikka jossa kohtaamme

DuvTeatern perustettiin vuonna 1999 ja teatterin vakituinen kokoonpano koostuu kehitysvammaisista näyttelijöistä. Perustamisestaan lähtien DuvTeaternin tavoitteena on ollut tehdä yhteistyötä ja samalla luoda kohtaamisia eri taidelaitosten ja taiteilijoiden välille. Livsfarligt på allvar! on ensimmäinen kerta, kun DuvTeatern tekee yhteistyötä Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelijoiden kanssa.

– On ollut ihanaa huomata, että oma mielikuvitukseni lähtee lentoon kun työskentelen ihmisten kanssa, joilla on erilainen mielikuvitus ja maailmankokemus kuin minulla – mielikuvitus on paikka jossa kohtaamme, kertoo Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelija, Bella Paasimäki.

Tällä kertaa näyttämöllä nähdään kahdeksan DuvTeaternin näyttelijä, viisi opiskelijaa Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntaiteen maisteriohjelmasta sekä viittomakielinen näyttelijä Silva Belghiti. Esityksessä käytetään puhutun ruotsin lisäksi suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä. Belghiti arvostaa kokoonpanon monimuotoisuutta ja sitä, että viittomakieli integroidaan esitykseen.

– Luomme näyttämöllä maailman, jossa puhuttu kieli ja viittomakieli ovat yhtä aikaa olemassa. Se tuntuu tärkeältä, koska niinhän se on todellisuudessakin, Belghiti huomauttaa.

Näyttelijä Roy Eriksson toivoo suurempaa muutosta.
– Toivon, että yleisö ymmärtää esityksen jälkeen, kuin salama kirkkaalta taivaalta, että meidän on tehtävä enemmän viittomakielistä teatteria, kertoo Eriksson.

Luovaa saavutettavuutta

Livsfarligt på allvar! -esityksen taiteellinen tiimi on inspiroitunut brittiläisen nykytaiteen saavutettavuusajattelusta. Yleisön ja taiteilijoiden erilaiset tarpeet ovat toimineet inspiraation lähteenä taiteellisessa työssä. Koko tiimi – äänisuunnittelija, lavastaja, pukusuunnittelija, dramaturgi, näyttelijä, ohjaaja ja moni muu – on tutkinut ja saanut inspiraatiota siihen, miten saavutettavuusratkaisuja integroidaan työskentelyyn jo heti prosessin alusta alkaen. 

– Minua kiinnostaa oppia ne saavutettavuuteen liittyvät työskentelytavat, jotka sisältyvät eityksen luomisen prosessiin. On jännittävää nähdä, miten jokin, jonka luulisi ”rajoittavan” työtä, sen sijaan avaa sitä, kertoo Willjam Tigerstedt, Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen opiskelija.

Koko työskentelyn tavoitteena on, että viittomakieli, kuvailutulkkaus ja selkokieli, ovat etu koko esityskokonaisuudelle, niin työryhmän kuin esityksen yleisönkin näkökulmasta. Esityksen luovaa saavutettavuutta on tutkittu DuvTeaternin TIKSI – Saavutettavuus taiteellisena strategiana ja inspiraationa -projektin puitteissa. TIKSI on esitystaiteellinen kehittämishanke (2023–2025), jossa tutkitaan, kehitetään ja levitetään tietoa luovasta saavutettavuudesta.

Olemme erittäin iloisia onnistuneesta yhteistyöstämme DuvTeaternin kanssa. Edellinen yhteistuotantomme, I det stora landskapet, oli merkittävä menestys, joka kosketti sydäntämme ja laajensi näköalojamme. Yhteistyö DuvTeaternin kanssa on inspiroi meitä. DuvTeaternin ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteistyön luomilla edellytyksillä meillä on paremmat mahdollisuudet kehittää toimintaamme. Hanke edistää sekä teatterin että teatteritaiteen saavutettavuutta ja osallisuuden lisäämistä, sanoo Svenska Teaternin teatterinjohtaja Joachim Thibblin.

Esitys esitetään pääosin ruotsiksi, ja lisäksi esityksessä käytetään suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä. Näytelmän tavoitteena on sisällyttää kuvailutulkkaus käsikirjoitukseen ja äänimaailmaan ja näin tarjota saavuttettavampi näyttämökieli.

Ikäsuositus: 12+

LIPUT NYT MYYNNISSÄ

Näyttämöllä:

Vega Adsten (TeaK), Silva Belghiti, Josef Donner (TeaK), Krister Ekebom, Roy Eriksson, Marina Haglund, Yvonne Heins, Karolina Karanen, Ida-Lotta Knuuttila, Niko Nordström (TeaK), Bella Paasimäki (TeaK), Tanya Palmgren, Elias Simons, Willjam Tigerstedt (TeaK)

Idea ja teksti: Työryhmä
Ohjaus ja dramaturgia: Mikaela Hasán
Taiteellinen avustaja: Sanna Huldén
Esitysdramaturgi: Nina-Maria Häggblom
Lavastus, video- ja valosuunnittelu: Milla Martikainen
Lavastus- ja videoassistentti: Tiina Pietiläinen (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma)
Pukusuunnittelu: Meri Craig (Aalto-yliopisto, pukusuunnittelun koulutusohjelma)
Hiukset ja maskeeraus: Maria Karhu
Äänisuunnittelu: Kristian Ekholm
Valosuunnittelu: Tom Laurmaa
Näyttämöpäällikkö: Jesper Karlsson
Näyttämömestari: Christoffer Österlund
Rekvisiitta: Anne Mustarastas
Draamapedagogi: Noona Leppinen
Harjoitusimprovisaattori: Christoffer Strandberg
Harjoitus-, näyttämö- ja backstageassistentit:Sara Sandén, Sara Haapalahti, Iiris Autio
Saavutettavuuskonsultit: Riikka Hänninen, Silva Belghiti, Ellen Hoang, Ragnar Bengtström
Tuottajat: Marie “Mojo” Finne, Annina Blom (DuvTeatern), Maria Kaihovirta (TeaK), Taru Kirves (Svenska Teatern)

Muu tuotanto, suunnittelu ja yhteistyö: Sara Sandén, Sanna Huldén, Mikaela Hasán (DuvTeatern), Aune Kallinen, Ann-Charlotte Karlsson, Tanja Ajaste, Heli Konka, Kati Mantere, Maria-Johanna ”Joze” Peura, Anna Rouhu (TeaK), Joachim Thibblin, Maria Lundström, Kristofer Möller, Andreas Lönnquist, Anton Lindblom, Emma Mether, Janne Renvall, Elli Mäkilä, Ellen Ödahl-Grönnroos, David Lindström, Chribbe Aarnio (Svenska Teatern)

Tutkija: Riikka Papunen (TIKSI-projektet)Kuva: Stefan Bremer, Kuvituksia: Meri CraigSvenska Teaternin henkilökunta

DuvTeaterns webbsida

Teaterhögskolan