Anna Hultin valloittaa Ruotsin menestysesityksellään Är det hett här?

25.9.2023 Tiedotteet

”Ei ole arkipäivää, että suomenruotsalainen uutuusteos lähtee näin laajalle kiertueelle Ruotsiin.” Näin toteaa Anna Hultin, joka on aloittanut pitkän Ruotsin-kiertueen menestysesityksellään Är det hett här? (Onko täällä kuuma?). Tiedon lisääminen vaihdevuosista herättää valtavaa kiinnostusta.

Anna Hultin tekee kiertueen Ruotsiin kahdella kaudella. Kuva: Cata Portin

Keskustelemme Anna Hultinin kanssa puhelimessa. Hän on juuri sitä ennen vieraillut Ruotsin TV4:n Nyhetsmorgon-lähetyksessä yhdessä ohjaaja André Wickströmin kanssa.

”Voiko vaihdevuosista vitsailla”, ohjelman juontajapari ihmettelee ja saa nopeasti vastauksen Hultinilta ja Wickströmiltä. Kyllä voi, sillä teos on todella hauska.

Seuraavaksi Hultin esittää vaihdevuosia valottavaa komediaansa 28 paikkakunnalla ympäri Ruotsia. Kiertue ulottuu Pohjois-Ruotsin Ylikainuusta etelään Kristianstadiin. Sen järjestämisestä vastaa Ruotsin Riksteatern, ja suuren kysynnän vuoksi seuraavana vuonna on päätetty järjestää vielä toinen kiertue 30 uudelle paikkakunnalle. Hultin ei silti koe olevansa vaihdevuosilähettiläs.

– En sanoisi lähettiläs, mutta aktivisti minusta kyllä tulee. Tuntuu niin hyvältä päästä kertomaan viestiä ja tietoa aiheesta, josta ei ole paljoa puhuttu ja jonka moni edelleen kokee häpeällisenä. Kun yleisön silmät avautuvat ja he tuntevat voivansa todella muuttaa yhteiskunnan rakenteita, se saa minut tuntemaan itseni aktivistiksi.

– Alan vähitellen havahtua ja miettiä, että ”vau, tämähän on aika hienoa.” Minähän olen kirjoittanut tämän näytelmän itse. Tuntuu mahtavalta, että niin monet ihmiset ovat mukana asiassa, jonka olen saanut aikaan. Kirjoitusprosessi oli todella pitkä. Työstin materiaalia yli vuoden ajan, mutta itse kirjoittaminen tapahtui melkein vuorokaudessa, ja tässä sitä nyt ollaan, hän sanoo.  

Anna Hultin vieraili syyskuussa Ruotsin TV4:n Nyhetsmorgon-aamuohjelmassa. Kuva: yksityinen. 

Hultin odottaa uteliaana vastaanottoa Ruotsissa

Är det hett här? on vaihdevuosia käsittelevä komedia, joka on sekä monologi että manifesti ja joka yhtä lailla valistaa ja viihdyttää. Näyttelijä Anna Hultin on itse tutustunut vaihdevuosien biologiaan ja historiaan ja jakaa selville saamansa asiat huumorilla höystettyinä.

Tukholmassa järjestetty ennakkonäytös ylitti odotukset. Ruotsin ensi-ilta oli Söråkerin kansantalolla 25. syyskuuta. Anna Hultin ei vielä tiedä, miltä lukuisille paikkakunnille matkustaminen tulee tuntumaan. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun hän esiintyy täysin riikinruotsalaiselle yleisölle.

– Uskon, että siitä tulee sekä todella hauskaa ja hienoa että samalla myös varsin vaativaa. Lisäksi olen hurjan utelias näkemään, millaisen vastaanoton teos saa.

”Det är inte varje dag en finlandssvensk nyskriven pjäs åker på en så omfattande turné i Sverige. Kanske är det första gången”. Det konstaterar Anna Hultin som inlett en lång turné i Sverige med sin egen succéföreställning Är det hett här?. Det är ett enormt sug efter mer information om klimakteriet.
Tältä näyttää Riksteaternin Är det hett här? ‑mainos Ruotsissa. 

Hultin ei kuitenkaan usko, että yleisö Ruotsissa osoittautuisi kovin erilaiseksi kuin Suomessa. Hän toteaa, että ovathan vaihdevuodet yleismaailmallinen ilmiö, jonka kaikki naiset käyvät läpi vaikkakin eri tavoilla. Teos sai syyskuussa myös suomenkielisen ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterissa.  

– Oli aivan surrealistinen kokemus istua salissa ja tietää jokainen vuorosana. Olen itse tehnyt käännökseen suomeksi. Oli ilahduttavaa nähdä, että kieli toimi siinä yhtä hyvin. Yllätyin siitä, että suomenkielinen yleisö taputti ja nauroi juuri samoissa kohdissa. Oli mahtavaa saada istua siellä kokemassa, miten lämpimän vastaanoton Onko täällä kuuma? sai yleisöltä. Ja näyttelijä Katri-Maria Peltola oli loistava.

Katri-Maria Peltola tulkitsee suomenkielistä Onko täällä kuuma? ‑esitystä. Anna Hultin osallistui sen ensi-iltaan Kuopiossa 16. syyskuuta. 

Edessä on vauhdikas syksy 

Anna Hultin palaa syksyllä Svenska Teaterniin esittämään Robert Icken näytelmän Läkaren päähenkilöä Ruthia Suurella näyttämöllä.

– Se on niin hieno rooli. Koko teos on todella ajankohtainen, ja teksti on huippuhyvä. Tunnistan itseni Ruthin roolissa. Olemme suunnilleen samanikäisiä, ja teksti asettaa monia mielenkiintoisia kysymyksiä. On hauskaa aloittaa harjoitteleminen ohjaaja Saana Lavasteen kanssa, sanoo Hultin.

Nyt kuitenkin esitetään Är det hett här? ‑teosta koko rahan edestä, ja voittokulku vain jatkuu. Esitys on jo saanut osakseen suurta kiinnostusta muissa pohjoismaisissa teattereissa.

Katso esityspäivät Ruotsissa Riksteaternin sivulta.

Lue, millaisia ylistäviä arvosteluja Är det hett här? on saanut (ruotsiksi).

Anna Hultin näyttelee myös pääroolia näytelmässä Läkaren

Läkaren on vangitsevaa nykydraamaa, jossa on piirteitä televisiomaailman jännityskertomuksista ja sairaalasarjoista. Sen on kirjoittanut huomattava brittiläinen näytelmäkirjailija Robert Icke, ja ohjaajana on Saana Lavaste. Anna Hultin esittää tohtori Ruth Wolffia, johtavan tutkimuslaitoksen johtajaa. Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 7.2.2024.