Anna Hultin erövrar Sverige med sin succéföreställning Är det hett här?

25.9.2023 Nyheter

”Det är inte varje dag en finlandssvensk nyskriven pjäs åker på en så omfattande turné i Sverige. Det konstaterar Anna Hultin som inlett en lång turné i Sverige med sin egen succéföreställning Är det hett här?. Det är ett enormt sug efter mer information om klimakteriet.

Anna Hultin åker på turné i Sverige under två säsonger. Foto: Cata Portin.

Vi talar med Anna Hultin per telefon. Hon har just gästat Sveriges TV4:s Nyhetsmorgon tillsammans med regissör André Wickström.

”Kan man skämta om klimakteriet”, undrar programledarparet och får snabbt ett svar från Hultin och Wickström. Det kan man, för pjäsen är väldigt rolig.

Nu skall Hultin turnera med sin klimakteriekomedi på 28 orter över hela Sverige. Från Överkalix i norr till Kristianstad i söder. Det är Riksteatern som håller i trådarna för turnén och efterfrågan har varit så stor att man bestämt sig för att göra ytterligare en turné nästa år på 30 orter till. Men någon klimakteriemissionär känner hon inte sig som.

– Missionär vet jag inte, men definitivt blir jag ju aktivist. Det känns så bra att kunna nå ut med ett budskap och kunskap om ett ämne som man inte talat så mycket om och som många ännu upplever som skamligt. Att publiken får upp ögonen och känner att de på riktigt kan ändra på strukturer i samhället gör att jag känner mig som en aktivist.

– Jag börjar så småningom att vakna upp och känna, wow det här är ju ganska coolt. Jag har ju skrivit den här pjäsen själv. Det känns fantastiskt att det är så många människor som engagerar sig kring en sak som jag har åstadkommit. Skrivprocessen var jättelång. Jag bearbetade materialet i över ett år, men själva skrivandet skedde nästan på ett dygn och här är jag nu, säger hon.  

Anna Hultin var gäst i Sveriges TV4:s morgonsändning “Nyhetsmorgon” i september. Foto: privat.

Nyfiken på svenskt mottagande

Är det hett här? är en komedi om klimakteriet som i sitt utförande är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Med humor delar skådespelaren Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia.

Förhandsföreställningen i Stockholm gick över förväntan. Sverigepremiären spelas på Söråkers folkets hus 25 september. Än vet inte Anna Hultin hur det kommer att kännas att åka till så många orter. Det är också första gången hon skall spela för en helt rikssvensk publik.

– Jag tror att det kommer att vara både jätteroligt och fint, men samtidigt ganska krävande. Jag är också jättenyfiken på hur pjäsen kommer att tas emot.

”Det är inte varje dag en finlandssvensk nyskriven pjäs åker på en så omfattande turné i Sverige. Kanske är det första gången”. Det konstaterar Anna Hultin som inlett en lång turné i Sverige med sin egen succéföreställning Är det hett här?. Det är ett enormt sug efter mer information om klimakteriet.
Såhär ser Riksteaterns reklam ut för Är det hett här i Sverige.

Hultin tror ändå inte att den svenska publiken kommer att vara särskilt annorlunda mot den hon mött i Finland. Hon säger att klimakteriet ändå är universellt – något som alla kvinnor går igenom, fast på olika sätt. I september hade pjäsen finskspråkig premiär på Kuopion kaupunginteatteri.  

– Det var helt surrealistiskt att sitta i salongen och kunna varje replik. Jag har själv översatt den till finska. Det var så trevligt att se att språket funkade lika bra. Det förvånade mig att den finska publiken applåderade och skrattade på exakt samma ställen. Det var helt fantastiskt att få sitta och uppleva hur varmt publiken tog emot Onko täällä kuuma? Och skådepelaren Katri-Maria Peltola var jättefin.

Katri-Maria Peltola spelar Är det hett här? på finska. Anna Hultin var på premiären i Kuopio den 16 september.

Hultins hektiska höst

I höst kommer Anna Hultin tillbaka till Svenska Teatern för att spela huvudrollen som Ruth i pjäsen Läkaren av Robert Icke på Stora scenen.

– Det är en så fin roll. Hela pjäsen ligger verkligen rätt i tiden och texten är jättebra. Jag känner igen mig i rollen Ruth. Vi är ungefär i samma ålder och texten ställer så många intressanta frågor. Det skall bli så roligt att börja repetera med regissör Saana Lavaste, säger Hultin.

Men nu blir det Är det hett här? för hela slanten och succétåget bara fortsätter att tuffa på. Det finns redan ett stort intresse för föreställningen på andra teatrar i Norden.

Speldagar i Sverige. Se Riksteaterns sida.

Läs de fina recensionerna för Är det hett här?

Se Anna Hultin som Ruth i pjäsen Läkaren

Läkaren är ett fängslande nutidsdrama med drag av TV-världens thrillers och sjukhusserier. Pjäsen är skriven av den framstående brittiske dramatikern Robert Icke och regisseras av Saana Lavaste. Anna Hultin spelar läkaren Ruth Wolff, direktör för ett ledande forskningsinstitut. Premiär på Stora scenen 7 februari 2024.