Skicka in nyuppsatta manus för att tävla om det stora finlandssvenska dramatikerpriset ur Boismanska fonden

14.2.2024 Nyheter


Det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden, även kallat ”Det stora finlandssvenska dramatikerpriset” genomgår en förändring. Det nya är att priset i fortsättningen kommer att delas ut vartannat år och Svenska Teaterns stipendienämnd har även tillsatt en ny namnkunnig extern jury.

Nu efterlyser Svenska Teatern fler manus. Hittills har juryn erhållit ett tjugotal alster, men läser gärna fler. Kriterierna för förslagen är att manuset är nyskrivet och uruppförts på svenska i Finland under tiden 18.4.2022-1.5.2024. Deadline för inlämning av manus är den 1.3.2024.
Manusen skall skickas till Gabriela Wiklund (gabriela.wiklund(at)svenskateatern.fi)

Den nya juryn består av följande personer:

  • Akse Pettersson, regissör och dramatiker.
  • Hannele Mikaela Taivassalo, författare
  • Isabell Cruz Liljegren, dramatiker och styrelseledamot Sveriges Dramatikerförbund
  • Maria Romantschuk, journalist

– Det är oerhört roligt att vi har en ivrig jury som består av personer med så olika bakgrund. De representerar väldigt olika roller inom scenkonsten. Vi hoppas att juryn kommer att ha stimulerande lässtunder och förstås att de i den nyskrivna dramatiken på svenska i Finland hittar både djärva och överraskande röster, säger Svenska Teaterns ansvariga dramaturg Maria Lundström.

Det första Boismanska pjäspriset tilldelades för 106 år sedan

Det första priset gick till författaren Arvid Mörne och hans pjäs Fädernearvet. som fick sin urpremiär på Svenska inhemska teatern i Åbo under spelåret 1918–1919, och iscensattes samma spelår också på Svenska Teatern.

Lagmans T.J. Boismans fond


Lagman T.J. Boismans fond grundades år 1917 och har som syfte att premiera finländska personer som har skrivit ett svenskspråkigt verk som framgångsrikt har framförts under den gångna säsongen.