Det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden 2022

18.8.2022 Nyheter

Det stora Finlandssvenska dramatikerpriset ur Boismanska fonden 2022 gick i år till Joakim Groth för pjäsen Reine och till Christoffer Mellgren för Fem mål mat.

Joakim Groth och Christoffer Mellgren får priset för två enastående pjäser som uruppfördes 2021.

Pristagarna för det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden fick traditionsenligt sina pris med motiveringar på Svenska Teaterns spelårsöppning 2022/2023. Priset delas ut årligen till dramatiker som under det senaste året utmärkt sig på det finlandssvenska teaterfältet. Finalisterna valdes i samarbete med en extern jury, som koordineras av dramatikerföreningen Labbet. I år delades priset ut av Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin. De båda vinnande bidragen utkommer av Labbet i bokform idag.

Stipendie- och fördelningsnämnden vid Svenska Teatern har beslutat att från Lagman T.J. Boismans donationsfond premiera följande dramatiker:

Första pris till Joakim Groth för pjäsen Reine

Reine hade premiär på Betania 17.9.2021

Motivering till priset:

”En berörande historia väver skickligt samman relationskomplikationer mellan par, syskon, hyresvärd och hyresgäst. Allting kretsar kring en välkomponerat tragikomisk och minnesvärd central karaktär och hans utsvävande skrönor om en förgången storhetstid. Det efterkrigstida Finland och dess hjältars bravader besjungs av Reine, som var med när det hände. Groth lyckas med en naturlig enkelhet skapa överraskande och suggestiva djupdykningar i åldrandets obönhörlighet och livets skörhet, utan att förlora greppet om pjäsens varma ton och framåtblick. Reine är ett gediget drama med en sprudlande dialog.”

Ett gediget drama med en sprudlande dialog

Andra pris till Christoffer Mellgren för pjäsen Fem mål mat

Fem mål mat hade premiär på Unga Teatern 17.9. 2021

Motivering till priset:

”Fem mål mat är en livsbejakande och existentiell pjäs om matens betydelse. Mellgren lyckas greppa tag om ett tema med till synes oändliga gränser och destillera fram sympatiska och dramaturgiskt fyndiga betraktelser, situationer och skildringar av maten och ätandets betydelse. Pjäsens dramaturgi genomsyras av lekandets villkor och vägrar låta sig bindas till barnteaterkonventioner. Fem mål mat underskattar inte sin målgrupp och serverar inget färdigkokt, utan uppmuntrar läsaren till egna reflektioner och insikter utan att fastna i didaktikens fallgropar. Skådespelets språk är kroppsligt, nyanserat och rikt i sin textur. Man kan känna exakt hur varje ord smakar.”

Man kan känna exakt hur varje ord smakar.

Lagman T.J. Boismans fond

Lagman T.J. Boismans fond som förvaltas av Svenska Teatern grundades år 1917 av lagman Toivo Johannes Boisman och syftet är att premiera ett under de närmast åren av finländsk man eller kvinna på svenskt språk författat alster, som under spelsäsongen med framgång uppförts.

Det första Boismanska pjäspriset tilldelades för över hundra år sedan

Svenska Teaterns stipendie- och fördelningsnämnd har utdelat det efter lagman Toivo Johannes Boisman uppkallade Boismanska pjäspriset sedan 1919. Först tillföll priset pjäser som sattes upp på Svenska Teatern under det gångna spelåret, senare har priset också utdelats till pjäser uppsatta på andra teatrar.

Stipendie- och fördelningsnämnden gav också i år Labbet r.f. i uppgift att kartlägga samtliga uruppföranden under det gångna spelåret, och att därefter utse en jury av sakkunniga för nomineringsprocessen.

Vad mer hände på Svenska Teaterns spelårsöppning 2022/2023?