Axel Lindell är en publikvärd som älskar publiken och brinner för teatern

27.1.2023 Nyheter

Axel Lindell är serviceansvarig på Svenska Teatern. Han är för många det första ansiktet vi möter på teatern. Och just därför blir han också för många ett minne för livet. Ett första teaterbesök är väldigt speciellt.
– Ett gott mottagande är väldigt viktigt, vi finns här för publiken säger Lindell som också själv ser mycket teater.

Axel Lindell
Axel Lindell är serviceansvarig på Svenska Teatern. Han har arbetat på Svenska Teatern i 35 år.

 Axel Lindell har jobbat som publikvärd i 35 år på Svenska Teatern. Många i publiken känner honom som en alltid lika glad, trygg och välkomnande värd då de stiger in i en aula full av den tillströmmande publikens förväntningar och sorl. 
Vi möter Lindell medan en föreställning för teaterns allra minsta pågår på Nicken-scenen. Den här gången är aulan full med barnvagnar. Svenska Teatern ger På besök hos småkrypen för bebisar mellan 1 och 2 år.  

  – Jag är alltid lika glad att komma på jobb och få finnas här för publiken, säger Axel med en övertygande kraft. För honom är jobbet som publikvärd både ett kall och en ära.  

– Det är så fascinerande att arbeta på Svenska Teatern. Varenda dag känns rolig och meningsfull. Jag känner mig så lycklig här att jag längtar tillbaka till teatern på söndagarna, säger han  

Lindell tycker det är viktigt att gå på teater. Förutom Svenska Teaterns pjäser ser han också mycket annan teater. Han talar varmt om sina teaterbesök i Berlin.  

– Livet blir lätt fattigt utan kultur, vi mår bra av teater. Jag hoppas att så många som möjligt skulle märka det.

För mig är teatern ett kraftverk

Det märks att Axel Lindell tar sin uppgift som publikvärd på största allvar. Han är stolt och glad över att få arbeta på Svenska Teatern.   

– För mig är teatern som ett kraftverk. Det är från publiken som kommer jag får positiv energi. Publiken är glad när de kommer och ännu gladare när de går.  

– Jag hoppas att publiken också kan uppskatta det vi gör. Det är hela tiden en dialog. Inte står vi tysta och bara ser på.  Vi finns här. Vi är publikens värdar. När man jobbat så länge som jag blir man också lite fäst vid publiken. Det är som att träffa goda vänner, säger han.  

Lindell tycker också det är viktigt att han och hans kolleger ser så mycket som möjligt av teaterns utbud.  

– Vi måste ju veta vad publiken relaterar till, vad de pratar om när de går hem. Varför de är glada eller ledsna. Jag har sett alla pjäser på Svenska Teatern under mina 35 år. Jag har tappat räkningen hur många det blir men det måste närma sig tusen. 

Det är trevligt att vi också får så mycket finskspråkig publik

Man blir förstås nyfiken på vilken av alla pjäser som gjort mest intryck.  

– Det finns nog inte någon direkt favorit. Ju mer jag ser teater, desto mer njuter jag.  
Jag tror att vi minns bäst sådant vi såg då vi var unga. 
Som Svenska Teaterns revyer med Nisse Brandt och gänget. Därför tycker jag det är så roligt när det kommer en revy tillbaka till oss i höst* – att revytraditionen får leva vidare.  

Kristina från Duvemåla var förstås helt i sin egen klass. Jag skrev också min studentuppsats om Mobergs fina trilogi. Men jag har också tyckt väldigt mycket om våra nyskrivna egna verk, som Joakim Groths pjäser till exempel.  

Är det något som förändras under dina år på teatern?  

– Absolut. Nu för tiden har vi mycket mer finskspråkig publik. Det tycker jag är roligt. 

Folk kommer gärna till Svenska Teatern. Språket är inte längre en barriär, vi har ju textning till finska. Vi har också mycket engelskspråkig publik. Jag vill att alla skall känna sig hjärtligt välkomna, säger Axel och rusar upp för att öppna en dörr åt en mamma med barnvagn.

*Revyn som Lindell syftar på heter Fina pipor. Den skall ha premiär hösten 2023.

Text: David Lindström