”Matilda och hennes vänner lyser i Svenska Teaterns uppsättning av ruskig succémusikal”

1.10.2024 Nyheter
En flicka gör en bestämd Matilda-pose. Hon är stolt över allt beröm som recensenterna gett. Omgiven av en massa citat och fem stjärnor.

”Matilda på Svenska Teatern i Markus Virtas regi är helt enkelt en kolossalt välspelad föreställning med massor av genuin spelglädje.” Så skriver Svenska Yle. Vi har sammanställt en hel sida med recensioner och publikkommentarer.

”Matilda på Svenska Teatern kryllar av vidriga vuxenroller spelade med vällust men barnen bär showen med sitt imponerande scenarbete…

Framför allt är pjäsen en stark och känslosam påminnelse om hur otroligt viktigt det är för barn att få ha vuxna som bryr sig om dem i sitt liv, och hur sorgligt det är att många inte har det.”


SVENSKA YLE / Lasse Garoff

Milda Matilda sådana sångare, dansare, musiker!

Alexandra Borgström som spelar Matilda den här kvällen – hon alternerar med Lillian Bui och Lisa Kulmala – har memorerat en beundransvärd mängd text som hon reciterar tydligt och levande. Hon är därtill en skicklig dansare och sångerska.

Riko Eklundh är en stark uppenbarelse i sin omvända byxroll som rektor Trunchbull. Simon Häger är också intagande som Matildas busiga pappa.

Till de bästa sångarna hör Pia Piltz som fröken Honey, Göteborgsskolade Anna Victoria Eriksson som Matildas frifräsiga mamma och drivna musikalartisten Johan Hawtz som förlossningsläkaren.

Kvällens största behållning torde ändå ha varit orkestern, som under Kristian Nymans ledning”

HBL / Wilhelm Kvist

Publikkommentarer: ”Helt underbar – Tack!”

VIDEO: Baba Lybeck, Paleface, Mia Hafrén, Mira “PMMP” Luoti, Sonja Kailassari, Kirsi Alm-Siira, Pirkko Mannola och Göran Stubb. Bara några av de kända ansiktena som hyllar Matilda.

Djupt berörande och närmast magisk Matilda

”Uppsättningen på Svenska Teatern i Helsingfors har Gunilla Olsson som koreograf och Markus Virta som regissör. Båda två har definitivt klarat sig med hedern i behåll. Slutresultatet är nämligen både djupt berörande och närmast magiskt när man tänker på hur fint pjäsens många barnskådespelare bär sina roller och hur disciplinerat de fungerar som ett team. 

Skådespelarna gör strålande prestationer, både de vuxna och barnen. Musiken är medtagande och vacker. 

Det är storartat att man har lyckats med det hela när man tänker på hur många barnskådespelare det finns med i uppsättningen.”

ARBETARBLADET / Topi Lappalainen

”Sprittande musikal”

”Med spektakulära sång- och framför allt dansnummer, otroliga barnskådespelare och många dråpliga och ofta överraskande lösningar charmar musikalen Matilda publiken på Svenska Teatern….

Ensemblen är stor och består av såväl finlandssvenska, finska som sverigesvenska förmågor. Alla barnskådespelare är förstås ruskigt skickliga.”

BORGÅBLADET / Astrid Stenius

Matilda är årets stora familjeföreställning

”Matilda är en underhållande och tokrolig musikal som engagerar publiken redan från första scenen.
Skratt och spontana applåder av publiken vittnar att de ombytta rollerna roar både den yngre och äldre publiken. Matilda är definitivt årets stora familjeföreställning – man blir än en gång förbluffad av hur högklassiga musikaler Svenska Teatern kan producera. Och inte minst över hur mycket barn kan prestera på scenen.”

NYA ÖSTIS / Helene Wallin

Musikalen Matilda är framför allt barnens kväll

”Musikalen Matilda på Svenska Teatern är framför allt barnens stora kväll – både på scenen och i publiken. Barnen på scenen lyckades fånga barnen i publiken totalt.”

VÄSTRA NYLAND – Siw Handroos-Kelekay

★★★★ ”Taidokas lapsijoukko tekee kurinalaista työtä”

”Svenska Teaternin versiossa vuoden ajan erityisessä ”Matildakoulussa” valmennetut lapset – jotka esiintyvät musikaalissa kahdella ja suurimpien roolien kohdalla kolmella eri miehityksellä – herättävät hekin toki valtaisaa ihastusta, mutta ennen muuta varman ammattimaisilla otteillaan.

Lehdistöensi-illassa ei kertaakaan pyritty hurmaamaan yleisöä pienten sydäntenmurskaajien irtiotoilla, vaan kaikki tekivät kauttaaltaan erittäin kurinalaista tiimityötä.”

HELSINGIN SANOMAT / Lauri Meri

Svenska Teaternin Matilda säväyttää katsojaansa” ★★★★

Kun kyseessä on Svenska Teaternin musikaali, voi hyvällä syyllä odottaa näkevänsä jotain ainutlaatuista ja niin myös tällä kertaa.

OLKKARIVIIHDE / Joni Hildén

★★★★★ ” Huikea ja viihdyttävä kansainvälisen tason musikaali”

+ huikea ja viihdyttävä kansainvälisen tason musikaali, jossa ns. “lapsikorttia” ei käytetä väärin, vaan lapset ovat yhtä luontevia sekä ammattitaitoisia kuin aikuisetkin näyttelijät (Svenska teatterin musikaalituotannot ovat olleet kerta toisensa jälkeen onnistuneita ja niihin tehdyt suuret panostukset näkyvät lavalla kaikin puolin)

+ hyvät näyttelijäsuoritukset (aikuisista hurmaavimmat roolit tekevät Riko Eklundh Miss Truckchbullina, Simon Häger Mr Warmwoodina ja Jack Johansson Rudolphona)

+ huikea lavastus, puvustus, koreografiat, musiikin monipuolisuus ja uskomattoman hyvältä kuullostava 10-henkinen orkesteri

KULTTUURITÄHDET
/ Marko Kilpilampi

”Svenskanin Matilda on mielettömän hieno ja kaikin puolin onnistunut”

ISYYSPAKKAUS / Tommi Koivisto

”Upean näköinen Matilda-musikaali tarjoaa lasten riehakasta kapinaa kiusaajia vastaan”

SATEENKAARIMAALARI / Elisa Helenius

Flickan Matilda står i mitten. På ena sidan står en kvinna som ser sträng ut med ett spö i sin hand. På andra sidan står en yngre kvinna med mjukt ansiktsuttryck med en bok i handen.

Matilda – En magisk musikal om ett fantastiskt barn 

Musikalen Matilda, baserad på Roald Dahls bok, är en underhållande musikal om en flicka som, med sin livfulla fantasi och intelligens, vågar göra uppror och förändra världen.

Nyheter 23.8.2024

Snart premiär för Matilda ”Barnen är fantastiska på scenen”

Vi närmar oss premiär för Matilda. Det filas in i det sista på danssteg och koreografi. För koreografen Gunilla Olsson är det viktigt att det är lekfullt och att barnen har roligt. Nu börjar det bli lite pirrigt för barnen som kommit in på Stora scenen! Se filmerna och bilder från de intensiva, fartfyllda och glada repetitionerna.
Nyheter 1.12.2023

”Musikalen Matilda är en hyllning till språket och läsandet”

Den 26 september 2024 blir det premiär på Stora scenen för Musikalen Matilda. – Matilda är en fantastisk musikal med flera viktiga budskap. Den är en hyllning till språket, till läsandet och kraften att stå upp för det man tror på, säger teaterchef Joachim Thibblin. Musikalen regisseras av Markus Virta. Hälften av skådespelarna är barn som snart är redo att ge sitt allt i de krävande rollerna.
Nyheter 24.1.2024

Lillian, Lisa och Alexandra skall spela Matilda

Här är Matilda! Lillian, Lisa och Alexandra – Svenska Teaterns Matilda! Den 26 september blir det premiär på Stora scenen för Musikalen Matilda. Hälften av skådespelarna är barn som snart är redo att ge sitt allt i de energiska rollerna. Lillian Bui, Lisa Kulmala och Alexandra Borgström hoppade av iver då de fick bekanta sig med Stora scenen.