Scenerna

Svenska Teaterns tre scener; Stora scenen, AMOS-scenen och NICKEN-scenen erbjuder teater för alla åldrar och i alla smaker. Under teaterns senaste totalrenovering (2012) ökades antalet platser på Stora scenen och salongen rymmer nu ca 600 platser. AMOS-scenen, med möjlighet att ställa läktaren på  flera olika sätt, rymmer ca 140 platser. Den minsta scenen, NICKEN, rymmer 70 platser. Alla tre scener finns inom samma väggar.

Läs mer om de olika scenerna här under.

STORA SCENEN

alt=""

Stora scenen är som namnet antyder Svenska Teaterns huvudscen. Den vackra salongen i rött och guld blev färdig 1866. Den är ritad av den rysk-franske arkitekten Nicolas Benois.

Då den stora renoveringen av teatern blev färdig 2012 hade mycket i salongen förnyats och putsats upp. Bland annat målningarna i taket har med konservatorer restaurerats då de var illa däran och spruckna. Stolarna har bytts ut men har samma dimensioner som tidigare. Nu finns det ca 190 fler sittplatser än tidigare tack vare att bland annat ljud- och ljustekniken flyttat ut ur salongen. Totalt finns det 697 sittplatser.

Belysningen har också anpassats så att man skall kunna titta i programbladet under föreställningen. Musikalen Kristina från Duvemåla fick äran att inviga det nyrenoverade teaterhuset på Stora scenen i slutet av februari 2012.

På Stora Scenen spelar vi all slags teater; musikaler, drama, inhemskt, nyskrivet, komedier, barnpjäser, stand-up – listan kan göras lång. Som svensk nationalscen i Finland, spelar vi förstås på svenska. 

AMOS-scenen

alt=""

AMOS-scenen är vår dramascen med en konstnärligt inriktad profil. Nu finns publika hissar och man kan med dem ledigt ta sig runt i hela teaterhuset. På så sätt kommer man nu åt alla scener oberoende av var man kommer in på teatern.

Den tidigare Mini-scenen var ett utrymme som egentligen inte alls var ämnat för teater från början. Det var främst den låga takhöjden som gjorde utrymmet obekvämt för teaterbruk. Därför var en av de viktigaste punkterna för renoveringen (som färdigställdes 2012) av Svenska Teatern att få en ny och välfungerande liten scen. Det utvalda utrymmet blev AMOS-scenen, ett stort rum som vetter mot Esplanadparken. AMOS-scenen har fram till renoveringen fungerat som repetitionssal och en hel del barnteater har också spelats där tidigare, men då var det inte en fullgod scen som idag.

Scenen är mångfunktionell med läktarfunktioner som man kan vända i vilka riktningar som helst. Platserna är flera än på miniscenen och om man vill kan man till och med utnyttja parken som scenografi. AMOS-scenen har ju Helsingfors stads vackraste utsikt över Esplanadparken.

Medan det på Miniscenen som mest rymdes 127 personer i publiken, kan AMOS-scenen rymma totalt 160 personer.

AMOS-scenen har fått sitt namn efter Amos Andersson med vars ekonomiska hjälp den stora renoveringen på 1930-talet var möjlig att genomföra.

Praktisk info

Om du är rullstolsburen bör du ta ingången från höger sida som inte har trappor.

Scenen ligger på tredje våningen dit du kommer behändigt med hissen på vänster sida eller om du så vill, upp med trapporna.

AMOS-scenen har en egen serveringsdisk utanför scenutrymmet. Där serverar vi publiken i pausen.

Platserna på AMOS-scenen är onumrerade. Du ser och hör bra från alla platser. Dörrarna till salongen öppnas ca 10 minuter innan föreställningen börjar.

På AMOS-scenen finns en indukstionsslinga.

NICKEN-scenen

alt=""

NICKEN-scenen är döpt efter den legendariska och långvariga tidigare teaterchefen Nicken Rönngren, som också grundade Svenska Teaterns elevskola. Utrymmet där NICKEN-scenen nu finns var ursprungligen en gammal festlokal och har under årens lopp genomgått många olika skeden. Salen har bland annat inrymt personalcafé, artistfoajé och nu senast repetitionsutrymme, men här spelades också mycket teater på nittiotalet. I och med renoveringen restaurerades salen och förvandlades till en fungerande kombination av scen och repetitionssal.

Under spelåren 2014-17 förverkligade Svenska Teatern i Helsingfors det av Kulturfonden understödda Nicken NU-projektet. Projektets syfte var att förstärka dramatikernas och dramaturgernas yrkesprofil inom det finlandssvenska scenkonstfältet, och att skapa en samarbetsmodell mellan institutioner och fria grupper som kan tillämpas efter att projektet är över. Inom ramarna för Nicken NU sammanförde Svenska Teatern, tillsammans med projektet REKO, dramatikerna och de fria grupperna, och ökade volymen av uppsatta inhemska pjäser och dramatiseringar.

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close