Stort nordiskt samarbete

21.4.2022 Nyheter

Nu är det dags att köpa biljetter till Solitaire! En storsatsning där sex olika teaterhus samt teaterkompaniet Jupither Josephson är engagerade. Svenska Teatern ger endast sju föreställningar på Stora scenen i höst. Finländsk premiär  14 september.

Solitaire skådespelarna på scenen

Jupither Josephson , Dramaten, Svenska Teatern och 4 andra nordiska teaterhus sätter tillsammans upp en av de sista pjäser Lars Norén skrev innan sin död. Pjäsen Solitaire fick bejublad urpremiär på Dramaten i januari i regi av Sofia Adrian Jupither. Kort efter premiären bliv den utvald att delta i den ansedda teaterfestivalen i Avignon denna sommar.

– Avignonfestivalen i Frankrike är en av de mest prestigefyllda teaterfestivalerna. Lars Noréns internationella storhet och intresset för hans slående dramatik lever vidare också efter Noréns bortgång, säger teaterchef Joachim Thibblin.

– Jag är så glad att vi lyckades skapa detta unika projekt tillsammans. Solitaire är en viktig del av Svenska Teaterns pågående strategiska arbete att genom konstnärlig dialog fördjupa samarbetet inom scenkonstområdet mellan de nordiska länderna, säger Thibblin. 

Sofia Adrian Jupither och Lars Norén hade ett långvarigt samarbete, och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod, som också den spelades på Svenska Teatern.

Samproduktion som spelas i Sverige, Finland och Norge

Solitaire är en samproduktion med  Dramaten, Jupither Josephsson Theatre Company , Svenska Teatern i Helsingfors, Folkteatern i Göteborg, Den Nationale Scene i Bergen, Riksteatern och Uppsala Stadsteater.

I föreställningens ensemble ingår tio skådepelare, varav fem skådespelare från Dramaten och en från respektive samarbetsparter. Från Svenska Teatern deltar Niklas Åkerfelt. Pjäsen kommer att spelas i Sverige, Finland och Norge.

– Vi ser otroligt mycket fram emot att än en gång få möta publiken i Helsingfors med en pjäs av Lars Norén, säger Ulrika Josephsson på teaterkompaniet Jupiter Josephsson.

Efter urpremiären på Dramaten den 29 januari, har SOLITAIRE spelat på Den Nationale Scene i Bergen och Uppsala Stadsteater. Den 15-23 juli spelar den i Avignon för att därefter ges på Folkteatern i Göteborg, Svenska Teatern i Helsingfors får premiär 14 september, spelas sju gånger till 24 september, och sedan går den på turné med Riksteatern från och med 1 oktober.

Avignonfestivalen

Avignonfestivalen (Festival d’Avignon) grundades 1947 och är av världens största teaterfestivaler. Den årliga festivalen visar dans, film och musik, men det är teater som dominerar. Varje år visas cirka 50 produktioner från Frankrike och andra länder och totalt ges cirka 300 föreställningar och över 400 evenemang , inklusive panelsamtal och debatter på 20 olika platser i Avignon. Årets festival äger rum 7-26 juli.

Solitaire-intervju med skådespelarna Niklas Åkerfelt & Marianne Nielsen

Solitaire av Lars Norén

Ett uruppförande av en av Lars Noréns sista pjäser

Av: Lars Norén
Regi: Sofia Adrian Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Peruk och mask: Peter Westerberg
Ljud: Robin Auoja
Dramaturg: Anneli Dufva

Medverkande: Per Burell, Otto Hargne, Irene Lindh, Marianne Nielsen, Mikaela Ramel, Siham Shurafa, Jonas Sjöqvist  och Niklas Åkerfelt m. fl.

Urpremiär 22 januari på Dramaten
Spelas sju gånger på Svenska Teatern 14.9 – 24.9.