Ylipää med vänner feat. Avanti!: Piazzolla  

Trettondagskonsert med musik av Astor Piazzolla

Kammarorkester Avantis trettondagskonsert, som redan blivit en tradition på Svenska Teatern, inleder år 2024. Avanti! tar oss med till den heta argentinska tangons värld tillsammans med Maria Ylipää, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara och Ville Herrala.  

Den argentinska tangons mästare Astor Piazzolla utvecklade på 1950-talet en ny stil som fick namnet ’tango nuevo’ (övers. ny tango). Piazzolla blandade konstmusik med den eldiga tangon och jazzens fria improvisation. Det väckte uppståndelse i den traditionella argentinska tangons kretsar men gjorde samtidigt Piazzolla till en av världens mest kända och älskade tangokompositörer.  

Maria Ylipää har sedan 2018 framfört Piazzollas själfulla och passionerade låtar. Nu får vi se Ylipää tolka dessa låtar tillsammans med Avanti! i Marzi Nymans och Niko Kumpuvaaras nya arrangemang.

På scenen tillsammans med Avanti! ser vi Maria Ylipää, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara och Ville Herrala.

Spelperiod

4.1.2024 – 5.1.2024

Scen

Stora scenen

Längd

1 h 45 min, inkl paus

Föreställningar och biljetter

Ylipää & Ystävät feat. Avanti!: Piazzolla

Maria Ylipää, sång
Marzi Nyman, gitarr, piano, sång
Niko Kumpuvaara, dragspel
Ville Herrala, kontrabas

Kammarorkester Avanti!

Eriikka Maalismaa, I violin
Totti Hakkarainen, I violin
Viivi Hakkarainen, I violin

Terhi Paldanius, II violin
Anna Angervo, II violin
Anna-Leena Haikola, II violin

Tuula Riisalo, altviolin
Torsten Tiebout, altviolin

Mikko Ivars, cello
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, cello

Timo Ahtinen, kontrabas

Arrangemang
Marzi Nyman & Niko Kumpuvaara

Foto: Juliana Harkki

Konsertprogram

Adios Nonino

Los Pajaros Perdidos (Mario Trejo)

Preludio para el Ano 3001 (Horacio Ferrer)

Chiquilin de Bachin (Horacio Ferrer)

Buenos Aires Hora cero

Blada para mi Muerte (Horacio Ferrer)

Siempre se vuelve a Buenos Aires (Eladia Blázquez)

– paus –

Balada para un Loco (Horacio Ferrer)

Vuelvo al Sur (Fernando E. Solanas)

Poema valseado (Horacio Ferrer, övers. Siboné Oroza)

Libertango

Oblivion

Yo soy Maria (Horacio Ferrer)

Kammarorkestern Avanti!

Kammarorkestern Avanti! grundades av musiker 1983 och firar 40-årsjubileum år 2023. Redan från början har orkestern varit en pionjär – en flexibel ensemble som ständigt förändrar sin form, med konsten på första plats. Verksamheten utgår alltid från det verk som ska framföras, från själva musiken, inte från institutionen. Oberoende om det gäller ny musik, äldre klassiker, tvärkonstnärliga verk eller pärlor inom lätt musik kan Avanti! Anpassa sig till det situationen kräver och därmed med sin konst ta ställning till olika aktuella fenomen.

Konstnärlig ledare för Avanti! är klarinettisten Kari Kriikku, som har hand om orkesterns konstnärliga planering tillsammans med toppnamn inom branschen. Ryggraden i musikergardet utgörs av stämledarna i respektive sektion, som både spelar i orkestern och har hand om att samla den ensemble som krävs för konserterna. På så sätt ansvarar stämledarna också för att upprätthålla Avantis höga kvalitet. Vid orkesterns olika framträdanden arbetar årligen sammanlagt cirka 200 musiker.

En betydande skara internationellt framgångsrika dirigenter har arbetat i Avanti-leden: efter Esa-Pekka Salonen och Jukka-Pekka Saraste kom bl.a. Sakari Oramo, John Storgårds, Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Dima Slobodeniouk, Tuomas Hannikainen och Anna-Maria Helsing. Orkestern ser till kontinuiteten genom att erbjuda möjligheter åt nya musiker-, dirigent- och tonsättargenerationer att uppträda och verkar på så vis samtidigt som en rabatt där framtidens frön får slå ut i blom..

Väsentligt för Avantis verksamhet är att ständigt följa upp den musikaliska utvecklingen. Orkestern strävar efter att reagera även på de fenomen som ännu inte är bekanta. Genom att iaktta nya musikaliska strömningar och lyfta fram internationellt intressanta tonsättarnamn medverkar orkestern till nya konstinnovationer och inspiration. Avanti! medverkar aktivt till att uruppföra och beställa nya verk av både etablerade Avanti-partners och nya unga tonsättare.

Förutom sina egna produktioner samarbetar Avanti! tvärkonstnärligt med olika konstorganisationer och -projekt, gästspelar mångsidigt vid olika evenemang, spelar beställningskonserter och arrangerar festivalen Sommarmusik i Borgå.

www.avantimusic.fi