Ylipää & Ystävät feat. Avanti!: Piazzolla  

Kamariorkesteri Avantin jo perinteeksi muodostunut Loppiaiskonsertti Svenska Teaternissa suuntaa heti vuoden 2024 alussa kuumaan, argentiinalaisen tangon maailmaan, kun lavalle Avantin seuraksi saapuvat Maria Ylipää, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala. 

Argentiinalaisen tangon mestari Astor Piazzolla kehitti 1950-luvulla uuden tyylin, joka tunnettiin nimellä tango nuevo (suom. uusi tango). Taidemusiikin yhdistäminen tuliseen tangoon ja jazzin vapaaseen improvisaatioon sai aikaan valtavan myrskyn perinteisen argentiinalaisen tangon piireissä, ja se nosti Piazzollan maailman tunnetuimpien tangosäveltäjien eturiviin. Sittemmin tästä tangon uudesta suunnasta on tullut maailmanlaajuinen ilmiö. 

Maria Ylipää yhdessä maamme nimekkäimpien musiikin moniottelijoiden kanssa on tulkinnut Piazzollan sielukkaita ja tulisia kappaleita vuodesta 2018. Nyt Kamariorkesteri Avanti! tarttuu näihin kappaleisiin Marzi Nymanin ja Niko Kumpuvaaran Avantin jousiorkesterille tekemillä uusilla sovituksilla. Lavalla Avantin seurana nähdään Maria Ylipää, Niko Kumpuvaara, Marzi Nyman sekä Ville Herrala.

Ohjelmistossa

4.1.2024 – 5.1.2024

Näyttämö

Suuri näyttämö

Kesto

1 t 45 min sis. väliajan

Esitykset ja liput

Ylipää & Ystävät feat. Avanti!: Piazzolla

Maria Ylipää, laulu
Marzi Nyman, kitara
Niko Kumpuvaara, harmonikka
Ville Herrala, kontrabasso

Kamariorkesteri Avanti!

Eriikka Maalismaa, I viulu
Totti Hakkarainen, I viulu
Viivi Hakkarainen, I viulu

Terhi Paldanius, II viulu
Anna Angervo, II viulu
Anna-Leena Haikola, II viulu

Tuula Riisalo, alttoviulu
Torsten Tiebout, alttoviulu

Mikko Ivars, sello
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello

Timo Ahtinen, kontrabasso

Kappaleiden sovitukset

Marzi Nyman & Niko Kumpuvaara

Valokuva: Juliana Harkki

Konserttiohjelma

Adios Nonino
Los Pajaros Perdidos (Mario Trejo)
Preludio para el Ano 3001 (Horacio Ferrer)
Chiquilin de Bachin (Horacio Ferrer)
Buenos Aires Hora cero
Blada para mi Muerte (Horacio Ferrer)
Siempre se vuelve a Buenos Aires (Eladia Blázquez)

väliaika –

Balada para un Loco (Horacio Ferrer)
Vuelvo al Sur (Fernando E. Solanas)
Poema valseado (Horacio Ferrer, suom. Siboné Oroza)
Libertango
Oblivion
Yo soy Maria (Horacio Ferrer)

Kamariorkesteri Avanti!

Vuonna 1983 muusikoiden perustama kamariorkesteri Avanti! viettää vuonna 2023 40-vuotisjuhliaan. Orkesteri on alkuajoistaan asti ollut edelläkävijä muotoaan muuttavana, taide edellä toimivana joustavana kokoonpanona. Toiminnan lähtökohtana on aina esitettävä teos, itse musiikki, ei instituutio. Oli kyse uudesta musiikista, vanhemmista klassikoista, monitaiteellisista teoksista tai kevyen musiikin helmistä, Avanti! voi mukautua tilanteen vaatimuksiin ja näin ottaa taiteellaan kantaa erilaisiin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Avantin taiteellisena johtajana toimii klarinetisti Kari Kriikku, joka tekee yhteistyössä alan huippujen kanssa orkesterin taiteellista suunnittelua. Soittajiston perustan muodostavat kunkin soittimen äänenjohtajat, jotka sekä soittavat orkesterissa että huolehtivat konserttien tarvittavan soittajiston kokoamisesta. Näin äänenjohtajat vastaavat osaltaan Avantin korkean tason ylläpitämisestä. Vuosittain orkesterin eri esiintymisissä muusikkoja työskentelee yhteensä noin 200.

Avantin riveissä on työskennellyt huomattava joukko kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita: Esa-Pekka Salosta ja Jukka-Pekka Sarastetta ovat seuranneet mm. Sakari Oramo, John Storgårds, Susanna Mälkki, Hannu Lintu, Dima Slobodeniouk, Tuomas Hannikainen ja Anna-Maria Helsing. Orkesteri huolehtii jatkuvuudestaan tarjoamalla esiintymismahdollisuuksia uusille muusikko-, kapellimestari- ja säveltäjäpolville, toimien samalla hautomona tulevaisuuden tekijöille. 

Avantin toiminnalle ominaista on musiikin kehityksen jatkuva seuranta. Orkesteri pyrkii reagoimaan niihinkin ilmiöihin, jotka eivät ole vielä tiedossa. Tarkkailemalla musiikin uusia virtauksia ja nostamalla esiin kansainvälisesti kiinnostavia säveltäjänimiä, orkesteri on mukana myös innovoimassa ja inspiroimassa uutta taidetta. Avanti! toimii aktiivisesti sekä vakiintuneiden Avanti-kumppanien että uusien nuorten säveltäjien teosten kantaesittäjänä ja sävellysten tilaajana.

Omien tuotantojensa lisäksi, Avanti! tekee poikkitaiteellista yhteistyötä eri taideorganisaatioiden ja -hankkeiden kanssa, vierailee monipuolisesti erilaisissa tapahtumissa, soittaa tilauskonsertteja sekä järjestää kesäisin Suvisoitto-festivaalin Porvoossa.

www.avantimusic.fi