Sånger från bottenvåningen

– En minimalistisk tangomusikal med maximalistiska känslor 

Det gifta paret Silja (Birthe Wingren) och Viking (Jonte Ramsten), försöker hitta tillbaka till passionen och den finska tangon som en gång förde dem samman. Sånger från bottenvåningen är en musikteaterföreställning med sånger ur den finska tango- och schlagerskatten i svensk översättning. 

Det sverigefinska paret Silja och Vikings förhållande slungas in i en kris när ett nytt element landar som ett Ufo i deras kök. Ska de klara denna dramatiska förändring? Är deras kärlek stark nog att rida ut stormen? Kan de hitta tillbaka till passionen eller är det bäst att bara fortsätta koka blaskigt kaffe?

I Sverige bor ca 400 000 personer med finländska rötter – sverigefinländare. Kulturskillnaderna mellan Sverige och Finland kan vid första anblicken verka små men de finns. Vad betyder det egentligen när en svensk säger ”Vi får ta en kaffe nångång!”. Menar de det på riktigt eller är det bara småprat? Varför är svenskarna så glada, är de ytliga? Varför finns det inte ett diskskåp?

Som fenomen kan tangon i Finland jämföras med dansbandsmusiken i Sverige men medan dansbandsmusiken är glättig och ljus går den finska tangon alltid i moll och förmedlar vemod, längtan och tyst passion. Det musikaliska arvet från tangon har gått vidare till pop- och schlagermusiken i Finland som också den ofta förmedlar sorg och vemod.

Föreställningen har förverkligats med stöd av Svenska Kulturfonden (Finland), Kulturrådet (Sverige), Region Stockholm (Sverige) och Centret för konstfrämjande (Finland). 

Spelperiod

31.3.2023 – 1.4.2023

Scen

AMOS-scenen

Biljetter

35 €

Längd

1 h 15 min ingen paus

Textning

Ingen textning

Föreställningar och biljetter

På scen

Konstnärlig planering

Ville Virtanen
Regi
Jonte Ramsten, Ville Virtanen och Birthe Wingren
Idé och manus
Patrick Rydman
Musiker, musikarrangemang
Tobias Zilliacus
Översättning av sångtexter
Jon Eliason
Scenografi
Anna Olofson
Mask och kostym
Valdemar Virtanen
Ljusdesign
Antton Laine
Koreografi
Karl-Oskar Bjurenstedt
Foto