Sånger från bottenvåningen

Minimalistinen tangomusikaali, jossa on runsain mitoin tunnetta

Aviopuolisot Silja (Birthe Wingren) ja Viking (Jonte Ramsten) yrittävät löytää kadotetun intohimon takaisin liittoonsa sekä suomalaisen tangon, joka aikanaan toi heidät yhteen. Sånger från bottenvåningen on musiikkiteatteriesitys, jonka musiikkikappaleet ovat peräisin suomalaisesta tango- ja iskelmäaarteistosta ruotsiksi käännettyinä.

Ruotsinsuomalaisen pariskunnan Siljan ja Vikingin suhde joutuu kriisiin, kun heidän keittiöönsä ilmestyy ufon tavoin uusi elementti. Selviävätkö he tästä dramaattisesta muutoksesta? Onko heidän rakkautensa tarpeeksi vahvaa myrskystä selviämiseen? Onnistuvatko he löytämään intohimon kipinän uudelleen vai onko parasta vain tyytyä keittämään laihaa kahvia jatkossakin?

Ruotsissa asuu 400 000 suomalaiset juuret omaavaa henkilöä eli ruotsinsuomalaisia. Ruotsin ja Suomen väliset kulttuurierot voivat ensisilmäyksellä vaikuttaa pieniltä, mutta niitä on olemassa. Mitä ruotsalainen oikeastaan tarkoittaa sanoessaan, että ”Mennään joskus yhdessä kahville!” Tarkoittavatko he sitä oikeasti vain onko se vain pelkkää sanahelinää? Miksi ruotsalaiset ovat niin iloisia, ovatko he ennemminkin pinnallisia? Miksi heillä ei ole keittiössä kuivauskaappia?

Ilmiönä suomalaista tangoa voidaan verrata ruotsalaiseen tanssibändimusiikkiin. Mutta siinä missä tanssibändimusiikki on kepeää ja valoisaa, kulkee suomalainen tango aina mollissa ja välittää alakulon, kaipauksen ja hiljaisen intohimon tunteita. Tangon musiikillinen perintö on kulkeutunut Suomessa edelleen pop- ja iskelmämusiikkiin, joka sekin usein välittää surun ja alakulon tunteita.

Esitys on toteutettu seuraavien tahojen tuella: Svenska Kulturfonden (Suomi), Ruotsin kulttuurineuvosto (Ruotsi), Region Stockholm (Ruotsi) ja Taiteen edistämiskeskus (Suomi).

Ohjelmistossa

31.3.2023 – 1.4.2023

Näyttämö

AMOS-näyttämö

Kesto

1 t 15 min, ei väliaikaa

Tekstitys

Ei tekstitystä

Esitykset ja liput

Näyttämöllä

Taiteellinen työryhmä

Ville Virtanen
Ohjaus
Jonte Ramsten, Ville Virtanen och Birthe Wingren
Idea ja käsikirjoitus
Patrick Rydman
Muusikko, sovellukset
Tobias Zilliacus
Sanoitusten käännöstyö
Jon Eliason
Lavastus
Anna Olofson
Maskeeraus ja pukusuunnittelu
Valdemar Virtanen
Valosuunnittelu
Antton Laine
Koreografi
Karl-Oskar Bjurenstedt
Kuvaaja