”Matilda-musikaali on kunnianosoitus kielelle ja lukemiselle”

1.12.2023 Pressmeddelanden

Svenska Teatern esittelee seuraavan suurmusikaalin


26. syyskuuta 2024 Suurella näyttämöllä tulee ensi-iltaan Musikalen Matilda (Matilda The Musical).
– Matilda on loistava musikaali, jossa on monta tärkeää sanomaa. Se on kunnianosoitus kielelle, lukemiselle ja vahvuudelle asettua puolustamaan sitä, mihin uskoo, sanoo teatterinjohtaja Joachim Thibblin.
Musikaalin ohjaa Markus Virta. Puolet näyttelijöistä on lapsia, jotka ovat pian valmistautuneet antamaan kaikkensa vaativissa rooleissa.

Matilda on yksi maailman rakastetuimpia koko perheen musikaaleja, ja se edustaa Svenska Teaternin strategista panostusta lapsiin ja nuoriin. Esitys on täynnä energisiä tanssinumeroita ja mukaansatempaavaa musiikkia, jotka viihdyttävät niin lapsia kuin aikuisiakin. Ikäsuositus on 6-vuotiaasta ylöspäin.

Matilda on voittanut 100 kansainvälistä palkintoa, joista 24 on parhaan musikaalin palkintoja. Kaikki alkoi vuonna 2010, kun The Royal Shakespeare Company toi Matilda The Musicalin näyttämölle Englannissa. Musikaali perustuu Roald Dahlin (Jali ja suklaatehdas, Kuka pelkää noitia) kirjoittamaan Matilda-lastenkirjaan. Sen on käsikirjoittanut Dennis Kelly, ja alkuperäismusiikista vastaa Tim Minchin.

Aina kun haluan tulla hyvälle tuulelle, menen katsomaan Matildaa”

Markus Virta on ohjaaja ja musikaalitaiteilija, joka on kouluttautunut Balettikorkeakoulussa Göteborgissa. Kuva: Mats Bäcker 

Ohjaaja Markus Virta on riemuissaan päästessään aloittamaan työskentelyn Matildan parissa. Hän kertoo innostuksestaan:

– Rakastan Matildaa! Aina kun haluan tulla hyvälle tuulelle, menen katsomaan Matildaa. Tämän musikaalin tekeminen on tosiaan suuri unelmani, sanoo Virta.

– Matildassa on kaikkea: huumoria, lämpöä, mielikuvitusta ja anarkiaa. Musiikki on loistava sekoitus eri tyylejä. Matildassa on mahtavien lapsiroolien lisäksi myös monia todella hienoja rooleja teatterin omille näyttelijöille.

Yli 40 taitavaa lasta opiskelevat vaativia lapsirooleja varten teatterin Matilda-koulussa

Musikaali on sikäli ainutlaatuinen, että puolet näyttelijöistä on lapsia, jotka ovat valmistautuneet vuoden mittaisessa Matilda-teatterikoulussa antamaan kaikkensa hyvin vaativissa rooleissa.
Yli neljäkymmentä lasta osallistuu kouluun Emilia Nymanin johdolla, ja nyt joulukuussa heidän joukostaan valitaan 21, jotka saavat roolit Matildassa.

Lapsiesiintyjiä on kolme kokoonpanoa, jotta heidän ei tarvitse olla mukana jokaisessa esityksessä ja he voivat tuurata toisiaan esimerkiksi sairastapauksissa. Joka ilta näyttämöllä on yhteensä yhdeksän lapsi- ja yhdeksän aikuisnäyttelijää.

Kolme Matildaa esitellään tammikuun lipunmyynnin yhteydessä

Matilda-musikaali on suurhanke Svenska Teaternille. Rooleissa on yhteensä reilut 50 taiteilijaa, joista noin puolet on lapsia, ja heitä säestää Kristian Nymanin johtama kymmenhenkinen orkesteri. Mielikuvitukselliset lavasteet ja puvut luo isobritannialainen Paul Farnsworth.

Mistä musikaali kertoo?

Musikaali kertoo Matilda-nimisestä tytöstä, joka koettaa korjata aikuisten maailman oikealle tolalle kieltäytymällä hyväksymästä määräilyä ja välinpitämättömyyttä. Matildalla on poikkeuksellisen vilkas mielikuvitus ja yliluonnollisia kykyjä. Hän rakastaa kirjojen lukemista ja koulunkäyntiä, mutta itsekeskeiset vanhemmat ja koulun tyrannimainen rehtori pitävät häntä pelkkänä kiusankappaleena. Matildalla on kuitenkin yksi aikuinen, joka näkee, ettei hän ole kuten kaikki muut lapset, nimittäin viisas ja lempeä opettaja Miss Honey.

Matilda – muutamia faktoja

Käsikirjoitus Dennis Kelly
Sävellys ja laulujen sanat Tim Minchin
Orkestrering och kompletterande musik: Chris Nightingale

Ohjaaja: Markus Virta
Kapellimestari: Kristian Nyman
Lavastus ja puvut: Paul Farnsworth
Koreografia: Gunilla Olsson Karlsson
Valosuunnittelu: Jason Taylor
Äänisuunnittelu: Andreas Lönnquist
Maskeeraussuunnittelu: Joonas Lampi

Tekijänoikeuksia valvoo: Music Theatre International (Europe)

* * *

Kantaesitettiin vuonna 2010 Courtyard Theatressa, Stratford-Upon-Avonissa

Palkinnot: ”Matilda The Musical” on voittanut useita arvostettuja palkintoja, mukaan lukien seitsemän Olivier-palkintoa ja viisi Tony-palkintoa.

Aikaisempia produktioita:

2019 Ruotsin ja Pohjoismaiden kantaesitys Malmö Operassa.

2021 Suomenkielinen kantaesitys Tampereen Työväen Teatterissa.