Jesper Fransson och Sonia Haga skall spela Hamlet och Ofelia då vi sätter upp Shakespeares klassiker

29.2.2024 Nyheter

Jesper Fransson och Sonia Haga som Hamlet och Ofelia. Foto: Kasper Dalkarl.

Hamlet av William Shakespeare är ett tidlöst mästerverk som får nytt liv i regissör Dritëro Kasapis iscensättning. 
Hamlet spelas av Jesper Fransson. Ofelia, som i Kasapis tolkning får en mer framträdande roll, spelas av Sonia Haga.
Det blir premiär 7 november på Stora scenen, men redan nu kan du köpa biljetter – äntligen är det dags att se klassikernas klassiker på Svenska Teatern!

Hamlet – världens kanske mest kända teaterstycke, där den unga plågade mannen med dödskallen i handen av många uppfattas som sinnebilden för själva teaterkonsten. Generationer av teatermakare har förmått tolka sin samtid genom Hamlet, och skådespelet har gång på gång fått ny aktualitet.

Dritëro Kasapis tolkning fokuserar på den generationskonflikt som finns beskriven i Hamlet och som är aktuell även i vår samtid.

Vildsint och brännande tolkning

Världen står i brand just nu, både genom flera krig och den ständigt fortskridande klimatkatastrofen. Även i Hamlets värld är det krig och hotet om undergång finns hela tiden i bakgrunden. I Kasapis tolkning står de unga huvudpersonerna Hamlets och Ofelias värderingar och livsåskådning på kant med den äldre generationens själviska och hänsynslösa livsföring och hållningslöshet.

Kasapi har komprimerat texten och reducerat rollerna, men alla teman i Hamlet finns kvar och framträder förstärkta av vår samtid i denna vildsinta och brännande tolkning.

Dritero Kasapi Riksteatern

Hamlets regissör, Dritëro Kasapi

Dritëro Kasapi är utbildad regissör vid Faculty of Dramatic Arts i Makedonien. Han har 20 års erfarenhet som regissör med ett 40-tal uppsättningar i Sverige och Europa. Sedan 2018 är han också teaterchef och konstnärlig ledare på Riksteatern i Sverige. 

Medverkande

Jesper Fransson
Sonia Haga  
Mikael Andersson
Sophia Heikkilä
Patrick Henriksen
Dennis Nylund
Mitja Sirén
Niklas Åkerfelt

Konstnärligt team

Text: William Shakespeare
Översättning: Britt G. Hallqvist
Regi: Dritëro Kasapi
Scenografi och kostym: Annika Bromberg
Ljud: Hanna Mikander
Ljus: Tommi Saviranta
Mask: Tiitta Stoor

60 år sedan Hamlet spelades på Svenska Teatern

Hamlet fick senast premiär på Svenska Teatern 24 april 1964 (Shakespeares 400-årsminne) i regi av Carl-Axel Heiknert. Hamlet spelades av Kurt Ingvall och Ofelia av Gunvor Sandkvist. 

60 år senare är det alltså äntligen dags igen för Svenska Teatern att viga scenen åt Hamlet.