Shakespearen ajaton mestariteos Hamlet herää eloon uudistuneena Dritëro Kasapin ohjauksessa

29.2.2024 Tiedotteet

Jesper Fransson och Sonia Haga som Hamlet och Ofelia. Foto: Kasper Dalkarl.

Dritëro Kasapi ohjaa Hamletin Svenska Teaternin suurelle näyttämölle.
Nyt se on julkista. Hamletin roolissa nähdään Jesper Fransson. Ofeliaa, joka Kasapin tulkinnassa saa näkyvämmän roolin, esittää Sonia Haga. Ensi-ilta on 7. marraskuuta 2024 Suurella näyttämöllä. Liput ovat nyt myynnissä.

Maailman kenties tunnetuin näytelmä, jossa tuskainen nuorukainen pitelee kädessään pääkalloa, on monille suorastaan teatteritaiteen symboli. Lukuisat teatterintekijäsukupolvet ovat tulkinneet omaa aikaansa Hamletin kautta, ja näytelmä on saanut kerta toisensa jälkeen uutta ajankohtaisuutta. 

Dritëro Kasapin tulkinta keskittyy sukupolvien väliseen konfliktiin, jota Hamletissa kuvataan ja joka on ajankohtainen meidänkin päivinämme. 

Raju ja polttava tulkinta 

Maailma on juuri nyt kuin tulipalon keskellä useiden sotien ja koko ajan etenevän ilmastokatastrofin kurimuksessa. Myös Hamletin maailmassa soditaan ja tuhon uhka väijyy koko ajan taustalla. Kasapin tulkinnassa nuorten päähenkilöiden Hamletin ja Ofelian arvot ja elämänkatsomus riitelevät vanhemman sukupolven itsekkään ja piittaamattoman elämäntavan ja selkärangattomuuden kanssa. 

Kasapi on tiivistänyt tekstiä ja karsinut rooleja, mutta kaikki Hamletin teemat ovat jäljellä, ja ne nousevat esiin voimakkaampina meidän aikaamme ajatellen tässä rajussa ja polttavassa tulkinnassa. 

Dritero Kasapi Riksteatern

Hamletin ohjaaja, Dritëro Kasapi

Dritëro Kasapi on Makedonian Faculty of Dramatic Artsista valmistunut ohjaaja. Hänellä on 20 vuoden kokemus ohjaajana ja hän on toteuttanut 40 tuotantoa Ruotsissa ja Euroopassa. Vuodesta 2018 hän on myös toiminut teatterinjohtajana ja taiteellisena johtajana Riksteaternissa Ruotsissa. 

Näyttämöllä

Jesper Fransson – Hamlet 
Sonia Haga – Ofelia 
Mikael Andersson
Sophia Heikkilä
Patrick Henriksen
Dennis Nylund
Mitja Sirén
Niklas Åkerfelt

Tuotanto

Teksti: William Shakespeare
Ruotsinnos: Britt G. Hallqvist
Ohjaus: Dritëro Kasapi
Lavastus ja puvut: Annika Bromberg
Äänisuunnittelu: Hanna Mikander
Valosuunnittelu: Tommi Saviranta
Maskeeraussuunnittelu: Tiitta Stoor

Hamlet esitettiin Svenska Teaternissa 60 vuotta sitten

Hamlet sai ensi-iltansa Svenska Teaternissa 24. huhtikuuta 1964 (Shakespearen 400-vuotispäivänä) Carl-Axel Heiknertin ohjauksessa. Hamletia näytteli Kurt Ingvall ja Ofeliaa Gunvor Sandkvist.

Nyt 60 vuotta myöhemmin on jälleen aika omistaa näyttämö Hamletille.