Intervju med Josefin Silén 

22.11.2021 Nyheter

Äntligen är det dags för Mary Poppins att flyga över Svenska Teaterns scen igen. Vi har intervjuat Josefin Silén, som fått avbryta den femstjärniga musikalen ett flertal gånger på grund av pandemin. 

Nu är det äntligen dags att öppna teatern och spela fullskaligt. Och Josefin Silén är väldigt glad att få spela Mary Poppins igen. “Du vet inte hur jag har längtat”, säger hon.

Intervju med Josefin Silén inför Mary Poppins

Hur känns det att få göra en så legendarisk roll som Mary Poppins?

– Jag börjar vänja mig att jag får spela henne, men det var ju nog otroligt fint att få göra rollen. Jag blev jätteglad när jag fick beskedet att jag blivit castad som Mary.

Kan du berätta om din musikaliska bakgrund. Hur har du nått dit där du är idag?

– Jag kommer från en familj där musiken alltid har varit närvarande. Min bror spelar violin och min syster sjunger opera och min pappa är folkmusiker. När jag var tolv år fick jag spela Pippi Långstrump på Finns sommarteater och då började jag redan komma till en insikt att det är nog roligt att stå på en scen. Sen blev det mycket focus på popmusik, jag ville bli popstjärna och allt det som hör till.

– Sen började jag studera i Tadam och då förstod jag ganska snabbt att i musikal kan jag kombinera alla de här delarna som jag tycker är roligt. Musik, skådespeleri och dans.
Det var en lärorik tid och jag blev mer målinriktad. Kort därefter fick jag en ensembleroll i Jesus Christ Superstar på Åbo Svenska Teater med Alexander Lycke i huvudrollen.
Sedan började jag studera i Sverige. Först två år på Ballettakademien och tre år på Högskolan för scen och musik.

Och nu är jag i Finland igen!, skrattar Silén.

Hur känns det att flyga över scenen. Är du nånsin rädd?

– Jag är faktiskt inte det. Vi har så fina scentekniker här i huset som visade så mycket omsorg. Men jag sa att ’hissa nu upp mig bara’. Än så länge har jag inte varit höjdrädd.

Mary Poppins trailer

Vad är det roligaste och svåraste med att vara just musikalartist?

– Det är nog att få alla de här tre elementen att stämma. Du skall ha sången, dansen och skådespeleriet. När man får alla de tre att klicka så finns det inget som slår musikal. Då har jag känslan att det är det bästa som finns. Samtidigt är det ju det som gör det hela så svårt, men det är klart att jag är nog inte är helt objektiv i den här frågan.

Har du nåt tips till alla som drömmer om att bli musikalstjärna?

– Det är nog bara att jobba på. Det går inte att börja utan träning. Ta sånglektioner, danskurser och gå kanske med i en teatergrupp där man kan vara med och lära sig. Jag tror i alla fall att det är hårt arbete som gäller. Talang räcker inte. Man måste börja jobba sig upp från den nivå man är på.

Hur känns det att möta publiken?.

– Det känns verkligen roligt. Vi är så laddade. Det är en ynnest att få spela den här älskade musikalen.

Beskriv Mary Poppins med tre ord?

. Hon är finurlig, väldigt klok och snäll. Kanske skulle jag byta ut nåt av orden mot bestämd.

Har du något gemensamt med Mary Poppins?

– Ja ”tyvärr” får vi mer och mer gemensamt. Rollen har vuxit in under huden. Hennes kroppsspråk kommer mer och mer in i min kropp på något sätt. Jag märker hur jag ibland står med Marys sätt att hålla händerna och står mer upprätt i en första ballettposition. Och så delar vi nog den bitska sarkastiska humorn, skrattar Silén.

Intervju och text: David Lindström