Här är skådespelarna i Själarnas ö

30.3.2022 Nyheter

Svenska Teaterns storsatsning i höst blir Själarnas ö med urpremiär 8 september på Stora scenen. Föreställningen baserar sig på Johanna Holmströms succéroman med samma namn.

Skådespelarna i Själarnas ö
På scenen står åtta namnstarka skådespelare: Sonia Haga, Mitja Sirén, Sophia Heikkilä, Johanna af Schultén, Kira-Emmi Pohtokari, Minttu Mustakallio och Saga Sarkola. Ylva Ekblad var inte närvarande då fotot togs.
Foto: Cata Portin 

Romanen är i sin tur inspirerad av Jutta Ahlbeck-Rehns avhandling om verkligheten på Själö hospital. För regi och bearbetning av texten står Mikaela Hasán.
Nu kan vi avslöja den namnstarka ensemblen som skall skildra händelserna på Själö hospital. Den 7 april släpper vi biljetterna till höstens mest efterlängtade premiär!

Mikaela Hasán är regissör och även djupt engagerad i pjäsens text. Hon ser mycket fram emot att vara med om att skapa en scenversion av berättelsen.

I berättelsen flätas personhistoria och en tid i Finlands historia ihop på ett berörande och mångbottnat sätt. Johanna Holmströms text ger starka bilder och förnimmelser av vad människor som varit intagna eller arbetat på Själö hospital, kunde ha tänkt, känt och upplevt, omgivna av havet och tystnaden. Det är en berättelse som får en att reflektera över psykisk hälsa, stigmatisering och syn på det som avviker från gällande normer, säger Hasán.

Nu får själökvinnorna tala

Författaren Johanna Holmström berättar att det handlar om verkliga människor som varit förebilder för de personer som kommer att porträtteras på scenen.

– Diskussionen om vad som ska göras med samhällets så kallade olycksbarn har alltid pågått. Retoriken är densamma men föremålen för diskussionen byts ut, antingen det är degenererade unga kvinnor, homosexuella eller flyktingar. Att ge en offentlig röst åt dem som inte har någon har alltid varit en av mina drivkrafter som författare och nu får Själökvinnorna tala. Det må vara via en omväg, men huvudsaken är att vi lyssnar, säger Holmström.

Att få se en av mina texter få liv på Svenska Teaterns scen har varit en av mina drömmar sedan jag började skriva.
Det gör mig speciellt glad att det är Själarnas ö som får den här fina chansen

Johanna Holmström

Berättelsen är avgörande för vår historia

Teaterchef Joachim Thibblin är glad över att Svenska Teatern  fick rättigheterna till en dramatisering av Holmströms omtyckta roman. Han vill understryka vikten av att det görs nyskrivna inhemska texter på svenska i Finland. Och att teatern kan nå flera genom att föreställningarna textas till finska.

– Svenska Teatern är Finlands svenska nationalscen. Vi ska berätta de viktiga berättelserna, de som varit och är avgörande för vår historia, vår identitet och vår självbild. Johanna Holmströms roman lever upp till allt detta. Själarnas ö är en djupt mänsklig och tragisk berättelse, men där finns också livsvisdom, kärlek och vänskap. Kvinnorna på Själö stannade kvar. Men vi kan lyssna på vad de vill säga oss. Själarnas ö är en historia som vi måste berätta, för kvinnorna som levde där och för oss själva, säger Thibblin.

Publiken har deltagit i skapandet av scenkostymerna

Svenska Teatern har också gjort ett omfattande publikarbete i anslutning till Själarnas ö under ledning av publikarbetare Noona Leppinen. Genom Broderade budskap-projektet har över 200 broderade tyglappar samlats in, sydda av brodöser över hela Finland. Lapparna innehåller namn på kvinnor brodöserna vill hedra. Eller så har man broderat ett budskap.

– Intresset för detta har varit enormt. De här lapparna kommer att användas till att skapa scenkostymerna. På det sättet blir också publiken  delaktig i skapandet av berättelsen, säger Leppinen. 

På senen står åtta namnstarka skådespelare:
Ylva Ekblad, Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Minttu Mustakallio, Kira-Emmi Pohtokari, Saga Sarkola, Mitja Sirén och Johanna af Schultén.

Regi och textbearbetning: Mikaela Hasán
Författare av roman: Johanna Holmström
Musik och ljud: Hanna Mikander
Ljus: Tom Kumlin
Scenografi: Milja Salovaara
Kostym: Anna Sinkkonen
Mask och hår: Tiitta Stoor
Körledare: Heidi Kiviharju
Koreograf: Hanna Brotherus 
Regiassistent: Emma Mether
Dramaturg: Maria Lundström
Översättning: Nina-Maria Häggblom

Urpremiär på Svenska Teatern,  Stora scenen 8 september

FOTNOT: Svenska Teatern planerade urpremiär för Själarnas ö redan för två år sedan.
Pandemin satte stopp för planerna men i höst kan vi äntligen sätta upp pjäsen.

PRESSBILDER