Frans såg världen med sina händer

21.3.2024 Nyheter

Plötsligt blev allt tyst och mörkt. Finlandssvenske Frans Leijon miste som barn både synen och hörseln i sviterna efter smittkoppor. Nu blir hans gripande historia teater.

Aki Pirkola spelar Frans i Teatteri Tottis och Riksteatern Creas uppsättning. Foto: Mikael Sundberg

Frans Leijon föddes i Yläne 1879. Bara några år gammal förlorade han både synen och hörseln, vilket gjorde att vardagliga sysslor som att gå blev väldigt svårt. Istället kröp han på alla fyra, helt utan språk och kommunikation. När han växte upp blev slagsmål och stöld något naturligt för honom. Men han var besluten att leva ett annat slags liv, han visste bara inte hur.

När Frans mötte läraren Anna Heikel i skolan förändrades något. Lärarens envishet och tålamod fick honom att lära sig teckenspråk och att kommunicera genom beröring. Genom sina unika färdigheter med händerna kunde han skapa och forma en egen syn på världen. Han blev också en skicklig hantverkare, glasmästare, trädgårdsmästare – ja till och med uppfinnare.

Nordiskt samarbete

Föreställningen Frans är ett samarbete mellan Teatteri Totti, Finlands enda teckenspråkiga teater, och systerteatern Riksteatern Crea i Sverige. På scenen står finska Aki Pirkola som själv är dövblind, samt svenska Mette Marqvardsen. Pjäsen regisseras av Marita S. Barber, teaterchef på Teatteri Totti. Manus är skrivet av Sarah Remgren som 2015 skrev och medverkade i Jag är Sarah som bröt ner fördomar om dövblinda. Föreställningen har urpremiär på AMOS-scenen den 5 april och kommer att turnera både i Finland och Sverige. 

Ett utdöende språk

Finland har två officiella teckenspråk, det finska och det finlandssvenska teckenspråket. Finskt teckenspråk utgör modersmål för 4000-5000 döva. Enligt en undersökning från 2015 finns det cirka 90 personer i Finland som har finlandssvenskt teckenspråk som modersmål. Enligt Unescos kriterier är det finlandssvenska teckenspråket allvarligt hotat. Föreställningen Frans spelas på finlandssvenskt teckenspråk med syntolkning till finska och textning till svenska och finska.

Källor: kuurojeliitto.fi

Aki Pirkola, Mette Maqvardsen

Frans

Dövblinda Frans Leijons otroliga liv, fullt av motgångar och finsk sisu

Upptäck den gripande historien om Frans Leijon, ett finlandssvenskt lejon med dövblindhet. Följ hans resa från mörker till ljus och upptäck hur han övervann alla odds. En inspirerande föreställning som speglar ett extraordinärt liv!

Gästspel från Riksteatern Crea och Teatteri Totti. Urpremiär på AMOS-scenen 5.4, föreställningar 5-6.4.