Kevät 2025 on virstanpylväs Riko Eklundhin uralla. Hän juhlii 35 vuotta näyttelijänä, täyttää 60 – ja esittää parhaillaan yhtä kiitetyimmistä rooleistaan, Miss Trunchbullia, Svenska Teaternin Matilda-musikaalissa. Kammottava rehtori on viihdyttänyt ja säikytellyt yleisöä, ja näytökset jatkuvat 16. toukokuuta asti. – Ja ei, kyseessä ei ole vain lasten musikaali, vakuuttaa Eklundh.
↓ Katso Riko Eklundhin videohaastattelu ↓
Miss Trunchbull on yksi teatterihistorian kammottavimmista rehtoreista – hirviö ihmisruumiissa, joka vihaa lapsia ja johtaa rautakädellä. Moni näyttelijä unelmoi saavansa näytellä tämänkaltaista julmaa roolihahmoa, mutta miltä näin synkeään rooliin heittäytyminen tuntuu?
– Se on hauskaa! Saa päästää valloilleen puolia, joita ei voi tai pidä ilmaista omassa elämässään, naurahtaa Riko Eklundh.
Esitettyään pitkän uransa aikana monia ystävällisiä, sympaattisia roolihahmoja on Rikolle alkanut tarjoutua synkempiäkin rooleja. Tästä hän on kiitollinen.
– Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen saanut rooleja, joissa on syvyyttä ja julmuutta. Nehän ovat kiinnostavimpia.
Onko Miss Trunchbull liian pelottava?
Matildassa hyvä ja paha on asetettu selkeästi vastakkain. Miss Trunchbull on vallan väärinkäytön ja ilkeyden irvikuva, mutta onko se liikaa nuoremmalle yleisölle?
– En usko. Pieni säikähtäminen voi saada jotain positiivistakin liikkeelle, kunhan pelolle on olemassa selkeä vastavoima ja hyvä voittaa.
Hän muistaa itse lapsuudestaan, kuinka pelottavat hahmot saattoivat tehdä tarinasta entistäkin kiehtovamman.
– Tärkeintä on, että löytyy tasapaino, mitä tässä esityksessä todellakin on.

Eklundhilla oli itsellään ankara opettaja
Eklundhilla on kokemusta ankarista auktoriteeteista. Koulussa hänellä oli erittäin tiukka opettaja, jota hän sekä pelkäsi että ihannoi.
– Hän oli todella uskonnollinen, ja opetus oli melkein kuin luostarissa. Jokainen aamu alkoi virren laulannalla, ja uskonnon opetusta oli taatusti enemmän kuin mitä lukujärjestyksessä sanottiin. Hän oli erittäin tiukka, mutta myös todella mukava, nauraa Eklundh.
Lapsia näyttämöllä – energiaa kulisseissa
Matildan näyttelijäkunnasta puolet on lapsia, mikä on ollut Eklundhille erilainen, mutta virkistävä kokemus.
– En ole ollut kovin paljon lasten kanssa tekemisissä sen jälkeen, kun siskonlapseni olivat pieniä, mutta nyt saan työskennellä lasten kanssa päivittäin. He ovat uskomattoman taitavia ja antavat valtavasti energiaa. Kun saa näytellä eri lasten kanssa joka ilta, näytöksistä tulee elävämpiä. Se tuo vaihtelua, mikä tekee näyttelemisestä hauskempaa myös meille aikuisille, hän sanoo.

Uusi rooli Nicken Rönngreninä
Syksyllä Rikoa odottaa täysin uusi projekti – ja aivan erilainen rooli. Riko Eklundh esittää syksyllä teatterinjohtaja Nicken Rönngreniä legendaarisesta liikemiehestä ja kulttuurimesenaatista Amos Andersonista kertovassa Amos A. -näytelmässä.
– On korkea aika, että Amoksesta tehdään näytelmä. Hän oli yksi Suomen kulttuuri- ja mediahistorian vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, mutta kuka hän oikeastaan oli ihmisenä?
Gunilla Hemmingin kirjoittama ja Kari Heiskasen ohjaama näytelmä sukeltaa syvälle Amos Andersonin elämään.
– Hän tuhosi osan kirjeenvaihdostaan ennen kuolemaansa. Sen vuoksi hänen tarinaansa on jäänyt aukkoja, mihin on jännittävä sukeltaa näyttämöllä.
Eklundhin esittämä Nicken Rönngren oli tärkeä henkilö Amos Andersonin elämässä.
– Hän oli Svenska Teaternin johtaja, mutta on myös spekuloitu, olivatko he mahdollisesti pari nuoruudessaan. On kiinnostavaa saada esittää heidän monitasoista suhdettaan.

”Näen itseni edelleen nuorena, lupaavana näyttelijänä”
Riko Eklundh juhlii keväällä 35 vuotta kestänyttä näyttelijän uraansa – ja täyttää samalla 60 vuotta. Miltä se tuntuu?
– No, se tuntuu hyvältä. Näen itseni edelleen nuorena, lupaavana näyttelijänä. Ei siitä tunnu olevan kauan, kun olin nuorin. En voi oikein ymmärtää, että syksyllä olenkin yhtäkkiä joukon vanhin, hän hymyilee.
Riko Eklundh muistelee uraansa kiitollisena.
– Lupasin itselleni alkuvaiheessa, että jos joskus en enää nauttisi tästä, lopettaisin. Mutta se päivä ei ole vielä koittanut, hän sanoo rauhoitellen.

Elämänsä rooli
Riko Eklundh toivoo, että mahdollisimman moni tulee katsomaan, kuinka hän pistää lapset kuriin Matildassa.
Hän on saanut arvostelijoilta pelkkää kiitosta suorituksestaan:
”Illan hauskin roolihahmo on kuitenkin Riko Eklundhin ilkeä rehtori Miss Trunchbull”, kirjoittaa Västra Nyland
”Riko Eklundhia parhaimmillaan?” ehdottaa kulttuurilehti Nya Argus.
”Riko Eklundhin tulkinta rehtori Miss Trunchbullista on sekä hauska että pureva, mutta ei pelota”, pohtii Studentbladet.
”Eklundh on osoittanut olevansa taitava näyttelijä monet kerrat, mutta itse pidän hänen tulkintaansa rehtori Trunchbullista yhtenä hänen parhaista rooleistaan”, kirjoitti Svenska Yle.
”Eklundh osasi tehdä roolihahmostansa juuri sellaisen, jota katsoja vihaa sydämensä kyllyydestä”, toteaa Olkkariviihde.
– On tietenkin todella mukavaa saada niin paljon kehuja. Minulle on sanottu nyt muutaman kerran, että ’tämä on elämäsi rooli’, ja onhan se kiva, että ihmiset ovat sitä mieltä, että näyttelen nyt paremmin kuin ikinä – eikä vain jossain roolissa 30 vuotta sitten. Positiivinen palaute on aina mukavaa. Sekä kritiikki että suosionosoitukset, mutta myös, kun joku tulee kadulla vastaan ja haluaa vain kiittää esityksestä.
– – –
LUE MYÖS:
Lue Svenska Ylen artikkeli Riko Eklundhista. Sieltä voit myös katsoa dokumenttiohjelman Eklundhista.e en dokumentär om Eklundh.

Riko Eklundhin roolit Svenska Teaternissa
Riko Eklundh juhlii 35 vuotta näyttelijänä. Tässä on lista näytelmistä, joissa hän on ollut mukana, mutta siinä ei ole kaikki. Reilusta 60 teatteriesityksestä puolet on ollut Svenska Teaternissa.
Ringleken 1979 (barnröst till Rabbe Smedlund)
Rinaldo Rinaldini 1986 (praktik/Teak)
Elddopet 1989 (praktik/Teak)
Spelman på taket 1994
Besök av en dam 1995
Zenith 1995
Topelius! 1998
Pojken Blå 1999
Helsingfors! 2000
Sagan om ringen 2001
Peer Gynt 2001
3 X LIV 2002
Spin 2005
Violagatan 2006
En vintersaga 2006
Den dansande prästen 2006
The Donkey Hot Show 2007
Mannerheim 2007
La cage aux Folles 2008
Kungen i Mumindalen 2008
Så som i himmelen 2009
Fanny och Alexander 2010
Cabaret 2011
Aurora Karamzin 2011
Mamma Mia! 2015
Titanic 2016
Tro 2017
Hans och Greta 2018
Pappan 2019
Vi är bara mänskor 2020
The play that goes wrong 2021
Matilda 2024